Ελληνικός κινηματογράφος: «Το τρώω το φαΐ μου, Βαγγέλη, το τρώω», η θρυλική ατάκα που άφησε εποχή [vids & pic]

Ελληνικός κινηματογράφος: «Το τρώω το φαΐ μου, Βαγγέλη, το τρώω» ήταν η θρυλικά ατάκα του Ρίζου, όταν ο Αυλωνίτης προσπαθούσε να τον πείσει να παντρευτεί την αδελφή του, την οποία υποδύονταν η αμίμητη Γεωργία Βασιλειάδου…

«Οι γαμπροί της Ευτυχίας», γυρίστηκε το 1962, σε παραγωγή Κλέαρχου Κονιτσιώτη, με πρωταγωνιστές τους τρεις παραπάνω ηθοποιούς-μύθους. Η συγκεκριμένη ταινία αποτέλεσε την 3η κινηματογραφική συνεργασία των εν λόγω ηθοποιών, οι οποίοι εκείνη την περίοδο είχαν δημιουργήσει

και δικό τους θίασο και έκαναν πάταγο με τις θεατρικές εμφανίσεις τους. Ωστόσο δεν αποτέλεσε κάποια εμπορική επιτυχία, αφού ήρθε 33η σε εισπράξεις ανάμεσα στις 82 ταινίες της σεζόν 1962-1963. Σίγουρα ο λόγος δεν ήταν τόσο η ποιότητά της – άφησε παρακαταθήκη δεκάδες εκπληκτικούς διαλόγους και ατάκες, που μέχρι σήμερα παραμένουν…εν ζωή – , όσο μάλλον ο τρόπος προώθησής της.

Παρόλα αυτά η ταινία ήταν γεμάτη ατάκες που μέχρι σήμερα παραμένουν ζωντανές και αξεπέραστες, όπως η κλασσική,« Το τρώω το φαΐ μου, Βαγγέλη, το τρώω».

Ας δούμε μερικές από τις πλέον χαρακτηριστικές:

Βαγγέλης: Μόλις έρθει παιδί μου ο γαμπρός, να κατέβεις στην πόρτα και να βάλεις τον σύρτη. Εν ανάγκη, βάλε και τίποτα κάσες, τίποτα πέτρες. Βάλε και το πιάνο εν ανάγκη, να μη μας φύγει.

Γιούλα: Μα καλά θείε μου, δεν τα ‘χετε μιλήσει;

Βαγγέλης: Ναι, αλλά δεν την είδε. Άλλο λέγε κι άλλο βλέπε. Κι άμα δει… άντε μάζωξέ τον μετά.

Γιούλα: Ναι θείε μου, αλλά της ταιριάζει;

Βαγγέλης: Μωρέ, μη σώσει και της ταιριάζει. Το θέμα είναι να τσιμπηθεί.

Γιούλα: Ναι, αλλά το ζήτημα δεν είναι να τσιμπηθεί η θεία. Το ζήτημα είναι να τσιμπηθεί αυτός.

Βαγγέλης: Μωρέ, αυτός θα τσιμπηθεί οπωσδήποτε. Άμα τη φιλήσει, έτσι αξούριστη που είναι… Αστειεύεσαι;

Βαγγέλης: Έτσι μου ‘ρχεται να την ανεβάσω στη ταράτσα και να την πετάξω.

Γιούλα: Τώρα γιατί τα λέτε αυτά θείε, αφού δεν τα πιστεύετε.

Βαγγέλης: Γιατί ρε Βιολέτα; Δεν είμαι άντρας κι εγώ; Πότε θα παντρευτώ; Εγώ θέλω περισσότερη μπογιά για τα μαλλιά μου, παρά για τα παπούτσια μου.

Βαγγέλης:  Μένιο. Η αδελφή μου δεν είναι κοριτσόπουλο. Είναι ψημένη. Ναι, ψημένη. Είναι και λίγο καμένη στις άκρες, αλλά καθαρίζεται.

Μένιος: Δηλαδή, μεγάλη, Βαγγέλη μου; Μεγάλη;

Βαγγέλης:  Μεγάλη! Τι μεγάλη; Δεν είναι και σαν την Πελοπόνησο!

Ο αυτοσαρκασμός της Βασιλειάδου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γεωργία Βασιλειάδου μέσα από αυτή την ταινία έδειξε ότι δεν έχει κανένα κόμπλεξ με την εμφάνισή της. Ούτως ή άλλως η σπουδαία αυτή ηθοποιός στήριξε σε μεγάλο βαθμό την πορεία της στον ελληνικό κινηματογράφο στον αυτοσαρκασμό της εμφάνισής της κι αυτό την ανέδειξε σε τεράστιο μέγεθος καλλιτέχνη. Δείτε την σκηνή της ίδιας με τον Γιώργο Τσιτσόπουλο, όπου η  Βασιλειάδου ντυμένη…σαν μαύρος πειρατής (ατάκα του Αυλωνίτη….) διαπληκτίζεται μαζί του και ο πρώτος την προτρέπει…να πάει να σιδερωθεί! Ωστόσο στην ταινία αυτή και ο Βασίλης Αυλωνίτης δείχνει να βρίσκεται σε μεγάλα κέφια, με τις μοναδικές ατάκες και γκριμάτσες του να μην αφήνουν κανένα περιθώριο στον θεατή να μην γελάσει.

Πηγή:gazzetta

Keywords
Τυχαία Θέματα