Δικαστήρια: Σταδιακή επαναλειτουργία με αυστηρά μέτρα προστασίας αλλά και ουρές αναμονής [vid & pics]

Δικαστήρια: Το πρωί της Τρίτης, έξω από το Υποθηκοφυλακείο των Αθηνών, υπάρχει μεγάλη ουρά. Ανά δύο με τρία άτομα εισέρχονται κάθε φορά στον χώρο, ενώ στην είσοδο πραγματοποιείται θερμομέτρηση. Οι περισσότεροι τηρούν τα μέτρα προστασίας φορώντας μάσκες, γάντια, ενώ τηρούνται και οι αποστάσεις ασφαλείας. Στα Υποθηκοφυλακεία της χώρας, κάθε μέρα, ο προϊστάμενος θα τοιχοκολλεί ποια διαδικασία θα γίνεται, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Όπως έγινε γνωστό από τις διοικήσεις του Πρωτοδικείου

και του Ειρηνοδικείου της Αθήνας, από σήμερα θα είναι υποχρεωτική η θερμομέτρηση για όσους εισέρχονται στον χώρο των δικαστηρίων, καθώς κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχει αναλάβει τον έλεγχο όσων μπαίνουν στους χώρους των δικαστηρίων, ενώ παράλληλα ο χώρος ως προς την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων θα ελέγχεται από ιδιωτική εταιρεία security.

Επιπλέον, με απόφαση των διοικήσεων των δικαστηρίων θα τηρούνται αυστηρά οι υγειονομικοί κανόνες με αποστάσεις, τουλάχιστον 1,5 μ. μεταξύ δικαστών, δικηγόρων και υπαλλήλων, ενώ η προσέλευση όσων εισέρχονται στους δικαστικούς χώρους θα αφορά σε αναλογίες ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για δικαστές, υπαλλήλους και δικηγόρους, ενώ η χρήση του αντισηπτικού επίσης για κάθε έναν που θα μπαίνει στον χώρο των δικαστηρίων. Επίσης προστατευτικά πλεξιγκλάς έχουν ήδη τοποθετηθεί στα αυτόφωρα ενώ σταδιακά θα τοποθετηθούν και σε άλλες δικαστικές αίθουσες και γραμματείες ενώ έχει προβλεφθεί οι υποθέσεις να εκδικάζονται σε καθορισμένες ώρες με ραντεβού, για να μην υπάρχει πολυκοσμία.

Η έναρξη εφαρμογής των παραπάνω μέτρων συμπίπτει χρονικά με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία προβλέπει μεν την παράταση έως τις 15 Μαΐου της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων σε όλη την επικράτεια, αλλά εξαιρεί τη διενέργεια διαδικασιών που με την προηγούμενη ΚΥΑ δεν προβλέπονταν, όπως για παράδειγμα δίκες ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ως αντικείμενο εγγραφή ή εξάλειψη ή μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης, εγγυοδοσία, συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας κ.ά. Ωστόσο, δεν διεξάγονται ποινικές, αστικές, διοικητικού χαρακτήρα δίκες, ενώ από τις 6 Μαΐου έχει αποφασιστεί να επαναλειτουργήσουν εν μέρει το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο για διαδικασίες όπου δεν παρίστανται δικηγόροι και διάδικοι και η διαδικασία είναι γραπτή. Παράλληλα, από τις 6 Μαΐου πρόκειται να επεκταθεί η λειτουργία πρωτοδικείων και ειρηνοδικείων με την εκδίκαση συγκεκριμένων υποθέσεων σε ασφαλιστικά μέτρα.

Η διοίκηση του Ειρηνοδικείου αποφάσισε τη διάθεση δύο δικαστικών αιθουσών στο ισόγειο του κτιρίου για την εκδίκαση όσων υποθέσεων επιτρέπεται να διεξάγονται έως τις 15 Μαΐου, με ανώτατο αριθμό ημερησίως τις πέντε οι οποίες θα συζητούνται ανά ώρα και με ανώτατο αριθμό προσώπων εντός του δικαστηρίου τα έξι, συμπεριλαμβανομένου και του δικαστή.

Σε ό,τι αφορά τη μερική επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης, τόσο η Ένωση των Διοικητικών Δικαστών, όσο και εκείνη των Δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, επικαλούμενες λόγους ασφάλειας της υγείας των δικαστών και των προσερχομένων στα δικαστήρια, ενώ ο ΔΣΑ έχει αποφασίσει για σήμερα αποχή για τους ίδιους λόγους. Διαφωνεί δηλαδή με τα μέτρα επαναλειτουργίας της Δικαιοσύνης επικαλούμενος λόγους διασφάλισης της υγείας των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Οι Γιάννης Δεληγιώργης, μέλος του ΔΣ ΔΣΑ και Σωτήρης Τριπολιτσιώτης, πρόεδρος δικαστικών υπαλλήλων Αθήνας, μίλησαν στο OPEN για το θέμα της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο άνοιγμα αυτών.

Να σημειωθεί πως από σήμερα τίθεται σε παραγωγική λειτουργία η πλατφόρμα solon.gov.gr για την ψηφιακή παραλαβή πιστοποιητικών. Σε πρώτη φάση το έργο αφορά στην ψηφιακή παραλαβή των τριών ακόλουθων πιστοποιητικών:

Περί μη δημοσίευσης ΔιαθήκηςΠερί μη αποποίησης ΚληρονομιάςΠερί μη προσβολής/ αμφισβήτησης κληρονομικού δικαιώματος

Υπενθυμίζεται πως το τρέχον δικαστικό έτος, το οποίο έληγε κανονικά στις 30 Ιουνίου 2020, παρατείνεται έως τις 15 Ιουλίου 2020. Παράλληλα, το νέο δικαστικό έτος, που θα ξεκινούσε, κάτω από κανονικές συνθήκες, στις 16 Σεπτεμβρίου 2020, φέτος θα ξεκινήσει την 1 Σεπτεμβρίου 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα