Διάγγελμα Μητσοτάκη: Στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός ανακοινώνει το σχέδιο άρσης του lockdown [vid]

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στους πολίτες παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες των νέων ρυθμίσεων που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 4 Μαΐου. Περνάμε σε μια επόμενη φάση, επανερχόμαστε σταδιακά σε μια κανονικότητα «υγειονομική» αλλά η κρίση με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει, αναμένεται να επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι πλέον θα δοκιμαστεί η ατομική ευθύνη, όχι με τρόπο κατασταλτικό, αλλά ατομικής συμμόρφωσης

και θα καλέσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αναλάβουν την «ιδιοκτησία» των μέτρων, όπως συνέβη στην φάση «μένουμε σπίτι».

Η απόφαση που έχει ληφθεί είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας.  Εξάλλου αναμένεται να ανακοινωθεί ότι για 15 ημέρες ακόμη δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών εκτός της περιφέρειας που διαμένουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υφυπουργοί θα απευθύνουν ισχυρή παρότρυνση σε ηλικιωμένους να μεταβούν στα χωριά τους, κίνηση που -εφ’ όσον το σχέδιο υλοποιείται με βάση τον σχεδιασμό- θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από τις 19 Μαΐου.

Συνέντευξη Τύπου για εξειδίκευση των μέτρων

Αργότερα, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με την συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος θα προχωρήσει σε ενημέρωση για την πορεία της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας. Στη συνέντευξη Τύπου πέραν των υφυπουργών Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, θα συμμετάσχουν ακόμη τέσσερις υπουργοί οι οποίοι θα προχωρήσουν στην εξειδίκευση της άρσης των απαγορεύσεων.

Στην ενημέρωση θα συμμετάσχει και ο Νίκος Παπαθανάσης -υφυπουργός Ανάπτυξης- που θα κάνει τις ανακοινώσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, ο Θοδωρής Λιβάνιος -υφυπουργός Εσωτερικών- που θα αναφερθεί στα βήματα για την επαναλειτουργία του δημόσιου τομέα, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης που κάνει τις ανακοινώσεις για τα Μέσα Μεταφοράς, καθώς επίσης και ο Άκης Σκέρτος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το κυβερνητικό έργο.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταστρώσει το κυβερνητικό επιτελείο η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου οπότε και θα καταργηθεί η αποστολή μηνύματος στο πενταψήφιο 13033. Οι μετακινήσεις όμως εκτός της περιφερειακής ενότητας, δηλαδή του παλιού νομού, θα απελευθερωθούν σε διαφορετικές φάσεις, ώστε να αποφευχθεί η μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα και η μετάδοση του ιού σε επαρχία και νησιά. Ειδικότερα για τα νησιά, η άρση των περιορισμών στα ταξίδια φαίνεται πως θα πάει Ιούνιο.

Στις 4 Μαΐου ανοίγουν: κομμωτήρια, χώροι αισθητικής, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, αλλά με μέτρα προστασίας. Επίσης θα ανοίξουν οι εκκλησίες  για ατομική προσευχήΣτις 11 Μαΐου κατά πάσα πιθανότητα ανοίγουν τα Λύκεια, με την έμφαση να δίνεται στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δηλαδή μαθήτριες και μαθητές της Γ’ Λυκείου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης», με την επόμενη φάση να τοποθετείται πιθανά στις 18 Μαΐου. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο Γυμνάσιο και Λύκειο να ανοίξουν μαζί στις 18 Μαΐου. Για τα Δημοτικά, η σκέψη είναι να επαναλειτουργήσουν κανονικά από την 1η Ιουνίου και πιθανώς με το εξής σχήμα ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών: Μαθήματα δύο ημέρες την εβδομάδα για τα ελληνόπουλα της Α’, Β’, Γ’ Δημοτικού και τρεις ημέρες την εβδομάδα για τα μεγαλύτερα παιδιά της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Παράλληλα, θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια.Στα Μέσα Μαΐου, αναμένεται η πλήρης λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να απελευθερωθεί η κίνηση από νομό σε νομό.«Σε επόμενη φάση» προσδιόρισε ο κ. Πέτσας το άνοιγμα των μεγάλων επιχειρήσεων, γεγονός που φέρνει την επαναλειτουργία τους κοντά στο τέλος Μαΐου και σε κάθε περίπτωση «οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού».Στις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει άνοιγμα εστιατορίων και μπαρ που έχουν εξωτερικό χώρο, άρση στους περιορισμούς των εκκλησιών και θα αποκατασταθούν οι αεροπορικές πτήσεις στο εσωτερικό της χώρας.Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται η επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων, το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών, θα επιτραπεί η ομαδική άθληση, θα αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά και θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία.Τέλη Ιουνίου, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αναμένεται η αποκατάσταση πτήσεων εξωτερικών και η επανέναρξη του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Σούπερ Λίγκ.Και τέλος στις αρχές Ιουλίου, αναμένεται το άνοιγμα των τουριστικών καταλυμάτων.Πως θα λειτουργήσουν οι ναοί

Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί η επαναλειτουργία των ιερών ναών για προληπτικούς λόγους, αφού «ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο», όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, με δεδομένη τη βούληση της Εκκλησίας να γιορταστεί η Παννυχίδα του Πάσχα στις 26 Μαΐου.

Τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία

Την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες δωδεκάμηνης διάρκειας, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ για την 1η Ιουλίου οδεύει το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων, και «αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών», όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, γνωστοποιώντας, παράλληλα, ότι ο πρωθυπουργός έχει αιτηθεί κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τις μεταφορές στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Η χρήση της μάσκας σε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους

Στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα παρίσταται και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος θα επαναλάβει την ισχυρή σύσταση ή υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά τη μετακίνηση των πολιτών με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όταν επισκέπτονται πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Το υποχρεωτικό μέτρο της χρήσης μάσκας θα τηρείται σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.

Όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι θα έχουν υποχρεωτική χρήση της μάσκας και για τους εισερχόμενους, αλλά και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακούς υπαλλήλους.

Περιορισμοί για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

Ο πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υφυπουργοί θα ζητήσουν από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να δώσουν μεγάλη προσοχή στο τριημέρο της Πρωτομαγιάς, που προηγείται της άρσης των μέτρων, ώστε να μην υπάρχει χαλάρωση.

Για την Πρωτομαγιά ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, «άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα για εκδρομές και όλα όσα συνηθίζαμε τόσα χρόνια. Δεν μπορούν να γίνουν μετακινήσεις πέρα από αυτές που προβλέπονται και τα μέτρα είναι για να τηρούνται από τους πολίτες και να επιτηρούνται από το Κράτος. Επίσης, συγκεντρώσεις ανθρώπων, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας» προειδοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς και ανακοίνωσε ότι οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς -με τήρηση κανόνων και αποστάσεων- μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα