Eurogroup: Συμφωνία για μέτρα 500 δισ. ευρώ

21:34 9/4/2020 - Πηγή: Flash.gr

Eurogroup: Σε μία ιστορική συμφωνία κατέληξε το Eurogroup μετά από μαραθώνιες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και εν μέσω χειροκροτημάτων από όλους τους υπουργούς. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία για μια κοινή οικονομική απάντηση απέναντι στον κορονoϊό μετά την εξεύρεση ενός κοινού πεδίου με την Ολλανδία, η οποία μπλόκαρε τις συνομιλίες από την Τρίτη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

υπουργοί Οικονομικών

κατέληξαν στην εξής λύση: Άμεση χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη, που μαζί με τις παρεμβάσεις κρατών και ΕΚΤ θα ανέλθει στα 3 τρισ. ευρώ, καθώς και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού. Κατόπιν, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ενδυνάμωση των οικονομιών τους.

H Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία συμφώνησαν σε ένα πακέτο οικονομικής στήριξης κατά της επιδημίας του κορονοϊού, ανοίγοντας τον δρόμο για μία συμφωνία και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Η συμφωνία προβλέπει ελάχιστους όρους για την πρόσβαση των χωρών στις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εστιάζουν στη χρηματοδότηση υγειονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον ιό. Σε μία ένδειξη ότι η Ολλανδία υποχώρησε από την προηγούμενη σκληρή στάση της, δεν συνδέονται με τις πιστωτικές γραμμές οικονομικοί όροι, δήλωσαν οι πηγές.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι υπάρχει συμφωνία: «Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών για την οικονομική ανταπόκριση στον κορονοϊό: 500 δισεκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα αμέσως. Ένα ταμείο τόνωσης που θα έρθει. Η Ευρώπη αποφασίζει και αντιστέκεται στη σοβαρότητα της κρίσης». Μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, ο γάλλος υπουργός δήλωσε πως τα κράτη μέλη συμφώνησαν να κινητοποιήσουν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού, στο πιο σημαντικό οικονομικό σχέδιο στην ιστορία της ΕΕ. Σε επικοινωνία του με δημοσιογράφους ο Λεμέρ τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενεργοποιηθεί με χαλαρούς όρους. Παράλληλα είπε ως η συμφωνία θα καταστήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα διαθέσιμα και πως ένα ταμείο στήριξης θα ακολουθήσει. «Η Ευρώπη έδειξε πως μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτής της κρίσης», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο twitter.

Excellent accord entre ministres des Finances européens sur la réponse économique au #Coronavirus : 500 milliards d’euros disponibles immédiatement. Un fonds de relance à venir. L’Europe décide et se montre à la hauteur de la gravité de la crise.

— Bruno Le Maire (@BrunoLeMaire) April 9, 2020


Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε πως επιτεύχθηκε μια «καλή συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού. «Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19», τόνισε με tweet της η κυρία Καλβίνο. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης», πρόσθεσε.

Λίγο μετά τις 22.30, και με μεγάλη καθυστέρηση, ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές. Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για την οικονομική απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού, αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα.

Το στίγμα είχε δώσει νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, εκφράζοντας την πεποίθηση πως είμαστε κοντά σε συμφωνία. «Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω – εξακολουθώ να πιστεύω – ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Μάριο Σεντένο.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης είχαν ενισχύσει την πίεση στην Ολλανδία να ξεμπλοκάρει την οικονομική στήριξη ύψους μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορονοϊού, εν όψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών το απόγευμα, με την Ιταλία να δηλώνει ότι διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ.

«Είναι μία μεγάλη υπαρξιακή πρόκληση της Ευρώπης», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στο BBC. «Αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να παρουσιάσει μία νομισματική και χρηματοδοτική πολιτική που θα είναι επαρκής για τη μεγαλύτερη πρόκληση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι μόνο οι Ιταλοί αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα είναι βαθειά απογοητευμένοι», πρόσθεσε.

Το πακέτο μέτρων που συζητεί το Eurogroup, με το οποίο η συνολική δημοσιονομική απάντηση της ΕΕ στην επιδημία θα ανερχόταν στα 3,2 τρισ. ευρώ – το μεγαλύτερο στον κόσμο – περιλαμβάνει μέτρα που μπορούν να ληφθούν τώρα, καθώς και σχέδια για τη στήριξη της ανάκαμψης αργότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα