Ξεπερνα το 60% η συνολικη μειωση στις βουλευτικες συνταξεις...

«Ψαλίδι» στις βουλευτικές συντάξεις κατά 60% έχει επέλθει από το 2010 έως σήμερα σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας...
Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργού: «Οι βουλευτικές συντάξεις έχουν μειωθεί από το 2010 μέχρι σήμερα, με γνώμονα όσα ισχύουν και για όλες τις άλλες συντάξεις του Δημοσίου, βάσει των γενικών διατάξεων που προβλέπουν περικοπές στις συντάξεις, η δε μείωση αυτών (των βουλευτικών)
ανέρχεται κατά ποσοστό σε 51,11%. Επιπλέον, εφαρμόζονται από 1.1.2013 οι ειδικές μειώσεις των βουλευτικών συντάξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν. 4093/2012, κατά 20% εφόσον ο συνταξιούχος βουλευτής λαμβάνει δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα ή κατά 30% εφόσον λαμβάνει και τρίτη σύνταξη. Μετά την ανωτέρω ειδική μείωση, η συνολική μείωση της σύνταξης των βουλευτών υπερβαίνει το 60%».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι όσοι αποκτούν την ιδιότητα του βουλευτή από την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4093/2012 (12.11.2012) και μετά δεν έχουν δικαίωμα βουλευτικής σύνταξης.

Σημειώνει ότι από 1.1.2013 όσα ισχύουν για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου και αφορούν στην περικοπή της σύνταξης (κατά 70%) ή την αναστολή καταβολής της, εφόσον ο συνταξιούχος εργάζεται στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχουν εφαρμογή και για τους συνταξιούχους βουλευτές. Δηλαδή, εάν ο συνταξιούχος βουλευτής εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η σύνταξή του θα περικοπεί κατά 70% ή εάν συνταξιούχος, π.χ., μέλος ΔΕΠ έχει εκλεγεί βουλευτής πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4093/2012, προκειμένου ο χρόνος θητείας του ως βουλευτή να είναι συντάξιμος και να λάβει βουλευτική σύνταξη, θα πρέπει να ανασταλεί η σύνταξη που λαμβάνει από το Δημόσιο, ως μέλος ΔΕΠ. Επιπλέον, έχουν εφαρμογή για τους ανωτέρω οι οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, σύμφωνα με τις οποίες περικόπτεται η σύνταξη σε περίπτωση που ο συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολείται.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζει ότι η σύνταξη βουλευτή ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του επανεκλέγεται, αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της θητείας του ως βουλευτή.
Keywords
Τυχαία Θέματα