Τσίπρας: ολοι θέλουν ολοκλήρωση του προγράμματος

21:48 6/10/2017 - Πηγή: Fimotro

Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Η χρονιά που διανύουμε είναι η τελευταία της εποχής των μνημονίων και ίσως η πιο σημαντική, σημείωσε. «Τώρα είναι που πρέπει να δείξουμε αυτοπεποίθηση και μέγιστη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, ώστε να αφήσουμε πίσω τον εφιάλτη της ύφεσης».

Όπως είπε η κυβέρνηση παρά τους περιορισμούς της επιτροπείας διαμορφώνει το σχέδιο για έξοδο από την κρίση και εκπληρώνει το αίτημα για μεταρρυθμίσεις με κανόνες για ίση μεταχείριση σε

όλους. «Η ρήξη μας με το παρελθόν των προνομιακών σχέσεων ήταν, είναι και θα παραμείνει απόλυτη», υπογράμμισε.

Τέλος στους κρατικοδίαιτους

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο παρελθόν υπήρξε μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα με μίζες και θαλασσοδάνεια. Όπως είπε αυτή υπονόμευσε την υγιή επιχειρηματικότητα και την αριστεία. «Η υγιής παραγωγικότητα θεμελιώνεται μόνο στην πραγματική επένδυση που αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της χώρας και στηρίζεται σε ένα εργατικό δυναμικό που αμείβεται με βάση την προσφορά», σημείωσε.

«Είναι μια επιχειρηματικότητα που σέβεται το περιβάλλον, επενδύει στην καινοτομία και σέβεται τον εργαζόμενο. Αυτό είναι το μοντέλο του αύριο, το μοντέλο της έντασης γνώσης».

Αυτοί που μιλούν για ελεύθερη οικονομία επέβαλαν το πιο προστατευτικό μοντέλο: αυτό για τους ημέτερους, τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ΟΑΣΘ. Μιλούν για ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά όταν βρέθηκαν στα πράγματα, εφήρμοσαν μια εξαιρετικά προνομιακή πρόσβαση «κολλητών και κουμπάρων» σε κρατικές προμήθειες, είπε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, έτσι οδηγηθήκαμε στην κρίση και τα μνημόνια με πάμπλουτους επιχειρηματίες αλλά πτωχευμένες επιχειρήσεις.

Οι επενδύσεις

Είναι εύκολο να μιλάς για επενδύσεις, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Πόσα χρόνια είχαν βαλτώσει σημαντικές υποθέσεις, ρώτησε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στους αυτοκινητόδρομους, το μετρό της Θεσσαλονίκης, το σιδηρόδρομο, τα ενεργειακά project, το Ελληνικό και τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

«Δεν είμαστε μάγοι, ούτε μαθητευόμενοι μάγοι. Δεν θέλω να το παινευτώ αλλά θαρρώ πως αυτά τα δυο δύσκολα χρόνια ήταν χρόνια διαχείρισης πολύ δύσκολων κρίσεων και έχω συσσωρεύσει εμπειρία που άλλοι πρωθυπουργοί δεν έχουν κερδίσει ούτε σε δυο δεκαετίες», σημείωσε.

Τα αποτελέσματα, συμπλήρωσε, έρχονται με σκληρή δουλειά, αρχές και τήρηση της νομιμότητας. Είμαι βέβαιος ότι θα δώσει περισσότερα στο μέλλον. «Όχι μόνο με τη συνδρομή σας αλλά τον πρωταγωνιστικό σας ρόλο».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι σήμερα περάσαμε από το Grexit στο Grinvest και προσέθεσε ότι «κάποιοι που άφησαν επενδύσεις να λιμνάζουν για χρόνια σήμερα κουνούν το δάχτυλο».

Ολοι θέλουν ολοκλήρωση του προγράμματος

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα θετικά στοιχεία της οικονομίας και την αύξηση των εξαγωγών. Όπως είπε αυτό που μένει είναι η ασφαλής έξοδος από το πρόγραμμα που προϋποθέτει την ασφαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης για να αποφύγουμε νέους κύκλους αβεβαιότητας.

Όπως είπε, όλες οι πλευρές εργάζονται για το σκοπό αυτό. Το κάνουν γιατί μόνο όφελος θα έχουν από την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση αυτής της περιπέτειας. «Το πρόγραμμα θα τελειώσει στην ώρα του, εμείς δουλεύουμε για διατηρήσιμους και όχι συγκυριακούς ρυθμούς ανάπτυξης. Να μην είναι μόνο νούμερα, να μεταφράζονται σε θέσεις εργασίας».

Η ανεργία

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, έχουμε δει μοντέλα που η ανάπτυξη δεν μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας. Είναι ένα μοντέλο που δημιουργεί «φούσκες», όπως είπε.

Εδωσε βάρος στο ότι στη χώρα μας υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα, αν και υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Δημιουργήθηκαν 263.000 θέσεις εργασίας, ένα ρεκόρ 16ετίας, όπως τόνισε.

Τα δημοσιονομικά

Για δυο χρόνια υπερκαλύψαμε τους στόχους, ενώ πετύχαμε να διαμορφώσουμε έναν οδικό χάρτη για το χρέος που εγγυάται τη βιωσιμότητά του. Οι αγορές υποδέχτηκαν με καλούς όρους την πρώτη μας έξοδο, ενώ μειώθηκαν τα spread των ομολόγων, σημείωσε.

Τόνισε ότι υπάρχει ρεκόρ εννέα ετών στη μεταποίηση αλλά το ποσοστό της στο ΑΕΠ έχει υποχωρήσει. Στόχος είναι να φτάσει το 15% ως το 2020.

Περισσότερη ανάπτυξη, λιγότεροι φόροι

Μόνο μέσα από την ανάπτυξη θα ξανακερδίσουμε την εργασία και θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και να νοικοκυριά και να ανακουφίσουμε την κοινωνία από το υπέρμετρο βάρος της φορολογίας, που αποφασίστηκε σε συνθήκες κρίσης, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κινήσεις στο φορολογικό μέτωπο, όπως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι αλλαγές στο σύστημα δημοσίων συμβάσεων, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.

Σε ότι αφορά τις δαπάνες του προϋπολογισμού, έκανε λόγο για έλεγχο ώστε να εξασφαλιστεί ότι έχουν το μέγιστο δυνατό όφελος.

Ανάπτυξη

Το μήνυμα είναι σαφές: ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους, ο σεβασμός στο περιβάλλον δεν θα αποθαρρύνει τους επενδυτές αλλά θα ενθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα.

Ο τίτλος της επόμενης ημέρας έχει ένα τίτλο: «ανάπτυξη», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι είναι μια δύσκολη συζήτηση που απαιτεί τη συστράτευση όλων. Αυτή δεν μπορεί παρά να έχει ως κύριο άξονα τη βιομηχανία και την μεταποίηση. Τη δυναμική της ανασύνταξη, ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη σε υγιείς βάσεις.

Η βιομηχανία

Σε ότι αφορά τους σχεδιασμούς για την τόνωση της παραγωγής, αναφέρθηκε στην ανάγκη γρήγορης απονομής δικαιοσύνης, παροχής ρευστότητας και ρύθμισης των χρεών με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Τόνισε τη σημασία των κοινοτικών κονδυλίων, της Αναπτυξιακής Τράπεζας αλλά και την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Εσόδων.

Οι τράπεζες

Θα προχωρήσουμε στο stress test, κάτι που δεν εμπνέει καμία ανησυχία, καθώς οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ανακτούν την εμπιστοσύνη και οι πολίτες επιστρέφουν τις καταθέσεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας,tsipras