Τι... θα γινει με τα κοκκινα... "δανεια" και τους... "πλειστηριασμους ακινητων" ;

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,Το τελευταίο διάστημα με ρωτάτε ολοένα και περισσότερο για το τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς ακινήτων και τα "δάνεια"όπου η τρόικα ζητά πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμα και για την πρώτη κατοικία( αλλά η... κυβέρνηση επιμένει ότι «θα προστατευθεί απολύτως η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξαιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους».Δεν είναι λίγες οι... "φωνές" των "υπερχρεωμένων πολιτών"
που ανησυχούν για το τι θα γίνει στο μέλλον με τα δάνειά τους για το αν θα τους πάρουν το σπίτι οι τράπεζες!Το σίγουρο είναι ότι η αγορά ακινήτων έχει... φθάσει στον "πάτο και κάτω από το πάτο:Έχουμε ακούσει διάφορα τις τελευταίες ημέρες εγώ όμως θα μείνω στην προτροπή της κ.Λαγκάρντ προς την Ελληνική κυβέρνηση για "κούρεμα" όλων των κόκκινων δανείων για να πέσουν χρήματα στην πραγματικά αγορά μία... "σωστή τοποθέτηση" θα έλεγα "κομμένη και ραμμένη" στα μέτρα μας!Η Εφημερίδα "Παραπολιτικά" πρώτη έκανε λόγο για κούρεμα όλων των δανείων χθες σε ιδιώτες που δεν έχουν εισόδημα πάνω από 30-40 χιλ.ευρώ - κάτι το οποίο είχαμε υποστηρίξει και εμείς παλαιότερα - ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα το... "σενάριο" αυτό εξετάζει πολύ σοβαρά η κυβέρνηση. Τώρα στην αγορά ακινήτων ειδικότερα:Το σενάριο που επικρατεί είναι οι δανειολήπτες με... «κόκκινα δάνεια» των οποίων η πρώτη κατοικία έχει αντικειμενική αξία περί τα 200.000 ευρώ δεν θα κινδυνεύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Αυτό το όριο αφορά τους άγαμους.Σε έγγαμους δανειολήπτες με δύο παιδιά το όριο θα ανέβει ίσως και ως τα 280.000 ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που πήραν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες¨στο ΒΗΜΑ:
Οι κκ. Κωστής Χατζηδάκης, Θανάσης Σκορδάς και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Στεργίου, παρουσίασαν το σχέδιο στους επικεφαλής της τρόικας κκ. Πόουλ Τόμσεν και Ματίας Μορς.Οι εκπρόσωποι της τρόικας όμως επέμεναν στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, υποστηρίζοντας ότι ο Ν. 3869 (γνωστός και ως νόμος Κατσέλη) και ο Ν. 4161 που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι είναι αρκετοί.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ν. 4161 που αφορά την ελάφρυνση των ενήμερων δανειοληπτών και τη βελτίωση του "εξωδικαστικό συμβιβασμού" του νόμου Κατσέλη έγινε "αποδεκτός" από την τρόικα με "αντάλλαγμα" την... απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.
Η ελληνική πλευρά αντέτεινε τις γνωστές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά που έγιναν τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τις οποίες «η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξαιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους θα προστατευθεί απολύτως». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις η συζήτηση της Πέμπτης μεταξύ των δύο μερών ήταν περισσότερο ένα τεστ αντοχής της ελληνικής πλευράς από την τρόικα παρά διαπραγμάτευση επί της ουσίας.Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης επικαλέστηκε - και όχι μόνο μία φορά - τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, θέλοντας να στείλει το μήνυμα προς την τρόικα για το ποιο είναι το όριο των υποχωρήσεων.

Ειδικότερα πηγές υποστηρίζουν ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών δεν θα υπάρχει πλέον αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία - ως τώρα ισχύει αφορολόγητο όριο ύψους 200.000 ευρώ - και ως εκ τούτου έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνει ρύθμιση.Σε αυτό το πλαίσιο πρόκειται να οριστεί ανώτατο όριο αντικειμενικής αξίας για την προστασία της κύριας κατοικίας που θα κυμαίνεται σε 200.000-220.000 ευρώ για άγαμο και το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα παιδιά και ίσως διαμορφωθεί σε 280.000 ευρώ για δύο παιδιά. Ετσι όλα τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη διαμόρφωση είτε εισοδηματικών κριτηρίων είτε κριτηρίων που αφορούσαν μειούμενη αντικειμενική αξία ανά έτος πλέον δεν ισχύουν.Εν τω μεταξύ ήδη καταρτίζονται τα κριτήρια του...«συνεργάσιμου δανειολήπτη» και του ύψους των «ελάχιστων δαπανών διαβίωσης».Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και οι δύο αυτοί δείκτες δεν αφορούν επί της ουσίας την απελευθέρωση των πλειστηριασμών αλλά παρέχουν ορισμένα «ηθικά» κριτήρια στην εκδίκαση των υποθέσεων στα δικαστήρια, καθώς και στη συμπεριφορά των τραπεζών έναντι των δανειοληπτών.Πάντως σύμφωνα , προ του πλειστηριασμού βρίσκονται συνολικά 62.500 ακίνητα, τα οποία ως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 προστατεύονται. Μήπως όμως λέμε εμεις είναι ώρα για ένα γενναίο "κούρεμα λέμε εμείς "αλα Λαγκάρντ" αφού πριν απο λίγο το πρακτορείο Ρόϊτερς υποστηρίζει ότι οποιοδήποτεο νέο οριζόντιο μέτρο θα φέρει προβλήματα στην κυβέρνηση αφού οι Έλληνες πολίτες δεν αντέχουν αλλα μέτρα....Είναι ώρα να ρυθμιστουν όλα αυτα με έναν πιο "ανθρωποκεντρικό" τρόπο λέω εγώ...
Σας ευχαριστώ
Keywords
Τυχαία Θέματα