Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν το γονίδιο που επουλώνει τις πληγές

Το γονίδιο που βοηθά στην επούλωση των πληγών και αποκαθιστά πλήρως τον ιστό μετά από τραυματισμό και χειρουργικές επεμβάσεις ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους οποίους είναι και η «πηγή» διατήρησης της νεότητας.

Ερευνητές του Χάρβαρντ που έφτασαν στην ανακάλυψη αυτή, υποστηρίζουν ότι Lin28a, είναι το γονίδιο εκείνο που ευθύνεται για την γρήγορη επούλωση των πληγών και των τραυμάτων στα παιδιά συγκριτικά με τους ενήλικες.

Όπως εξηγούν αυτό συμβαίνει διότι το συγκεκριμένο

γονίδιο εμφανίζει μεγαλύτερη δραστηριότητα στα έμβρυα και στα παιδιά και όσο περνάει ο χρόνο η δράση του και μειώνεται.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη δράση του γονιδίου σε ποντίκια, από τα οποία έλειπε ένα τμήμα του δέρματος τους και είχαν τραυματιστεί στα αυτιά, όπου και διαπίστωσαν ότι το γονίδιο Lin28a πολλαπλασίασε την παραγωγή μεταβολικών ενζύμων και επιτάχυνε την διαδικασία.

Ο ερευνητής George Daley στην έκθεση των επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, αναφέρει «ίσως όλο αυτό μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως το συγκεκριμένο γονίδιο θα αποτελέσει μέρος μιας θεραπείας που θα βοηθά τους ενηλίκους να αναρρώνουν εξίσου γρήγορα με τα παιδιά».

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μελλοντικά ένα φάρμακο που θα δρα με τον ίδιο τρόπο, ενώ όπως δηλώνουν το επόμενο τους βήμα θα είναι να ανακαλύψουν μια μέθοδο που θα «ξυπνά» το γονίδιο Lin28a στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, προκειμένου να αναρρώνουν πιο γρήγορα μετά από εγχειρίσεις.

The post Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν το γονίδιο που επουλώνει τις πληγές appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα