Τι αλλαζει στο τελος ακινητων

15:22 4/5/2013 - Πηγή: Fimotro

Ρεπορτάζ : Ντίνος Σιωμόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)
Τον έναν φόρο μετά τον άλλον θα πληρώνουν από τον Ιούνιο εκατομμύρια νοικοκυριά που θα βρεθούν αντιμέτωπα με πολλαπλές φορολογικές υποχρεώσεις. Οι φόροι ακινήτων παλαιότερων ετών αλλά και του 2013 σε...
συνδυασμό με τους φόρους εισοδήματος του τρέχοντος έτους αποτελούν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» για τις τσέπες των περισσότερων φορολογουμένων, οι οποίοι λόγω του ότι έχουν ένα ακίνητο στην κατοχή τους ή το εισόδημά τους είναι πάνω από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ
θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους.

Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή έχει ορισμένες διατάξεις που αρκετοί ιδιοκτήτες θα τις γνωρίσουν μόλις τους έρθει το εκκαθαριστικό για το «χαράτσι» του 2013 ή όταν θα πάνε στην Εφορία για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο και το 2013 θα φορολογηθούν τα γιαπιά που έχουν εργοταξιακό ρεύμα. Για παράδειγμα, ημιτελές ακίνητο 100 τ.μ. που ηλεκτροδοτείται θα επιβαρυνθεί με φόρο 625 ευρώ.

Επίσης, με νόμο πλέον και όχι με εγκύκλιο όπως ίσχυσε τα δύο προηγούμενα χρόνια, το Εκτακτο Τέλος Ακινήτων θα το πληρώνει ο χρήστης του ακινήτου. Στην περίπτωση των ενοικιαστών θα πρέπει να αφαιρείται το «χαράτσι» από το ενοίκιο. Ωστόσο εδώ υπάρχει μια παγίδα για τον ιδιοκτήτη, καθώς αν ο ενοικιαστής δεν το πληρώσει, ενώ ο ιδιοκτήτης έχει μείνει ήσυχος ότι έχει πληρωθεί κανονικά, ο τελευταίος θα βρεθεί κάποια στιγμή εν αγνοία του με ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία. Αυτό διότι μόλις το «χαράτσι» δεν πληρωθεί περνάει αυτόματα από τη ΔΕΗ στους καταλόγους της Εφορίας ως ληξιπρόθεσμη οφειλή. Από την άλλη, έστω και μία ημέρα να έχει ηλεκτροδοτηθεί το ακίνητο από 1ης Μαΐου ως 31 Δεκεμβρίου, το «χαράτσι» θα πληρωθεί ολόκληρο για το 2013.

Με τον νέο νόμο επικρατεί η λογική ότι ο έκτακτος φόρος ακινήτων θα είναι μειωμένος 15% για όλους τους ιδιοκτήτες, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός σε φτωχούς και πλούσιους. Δεν εξετάζεται δηλαδή η εισοδηματική κατάσταση του φορολογουμένου ή η ζώνη στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν επισημάνει την αδικία και ζητούσαν να μειωθεί το «χαράτσι» ποσοστιαία περισσότερο στις «φτωχές» περιοχές και λιγότερο στις ακριβές.

Το έκτακτο τέλος θα πληρωθεί σε 5 δόσεις (1η δόση Ιούνιος 2013 - τελευταία δόση Φεβρουάριος 2014), ενώ ως τα τέλη Φεβρουαρίου 2014 κινδυνεύει να πληρώσει κάποιος συνολικά 4 διαφορετικούς φόρους (ΦΑΠ 2011 - ΦΑΠ 2012 - ΦΑΠ 2013 - «χαράτσι» 2013). Οσοι όμως έχουν διαπιστώσει λάθος στα τετραγωνικά του ακινήτου που αναγράφονται στον λογαριασμό της ΔΕΗ ή στην τιμή ζώνης, στην επιφάνεια ή στην παλαιότητα θα πρέπει να προσφύγουν στον δήμο στον οποίο ανήκει το ακίνητο ως τις 15 Μαΐου και να ζητήσουν προσκομίζοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά να γίνουν οι αλλαγές.

Ελάφρυνση
Με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας έκανε δεκτό αίτημα της Δημοκρατικής Αριστεράς να υπάρχει ευνοϊκότερη μεταχείριση σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Σήμερα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες, με το όριο για τους άγαμους να είναι περίπου 6.600 ευρώ και για οικογένειες με 2 παιδιά 13.850 ευρώ.

Για όσους τα πραγματικά εισοδήματα βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή κάτω από αυτά εξετάζονται τρεις εναλλακτικές λύσεις: οριστική απαλλαγή από το «χαράτσι», πληρωμή «χαρατσιού» κύριας κατοικίας σε περισσότερες από 5 δόσεις, μειωμένο «χαράτσι» πάνω από 15%.

Ωστόσο είναι σημαντικό το γεγονός ότι με υπουργική απόφαση θα εξειδικευθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και η διαδικασία ένταξης των δικαιούχων στη νέα ρύθμιση.

Υπάρχει όμως μια παγίδα την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη. Πολίτες που θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια και όχι με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της νέας ευνοϊκής ρύθμισης.

Παράδειγμα
Οικογένεια με δύο παιδιά και ετήσιο πραγματικό εισόδημα 12.000 ευρώ, λόγω του ότι το εισόδημα αυτό βρίσκεται κάτω από το ετήσιο όριο φτώχειας, θα πρέπει να εξαιρεθεί.

Ωστόσο, αν ληφθεί υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα της συγκεκριμένης οικογένειας, τότε επειδή έχει στην κατοχή της ένα διαμέρισμα 90 τ.μ., ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικά και είναι και παντρεμένοι τότε συνολικά το τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται σε 14.050 ευρώ. Πού είναι η μεγάλη αδικία; Στο γεγονός ότι με βάση το πραγματικό εισόδημα η συγκεκριμένη οικογένεια θα πληρώσει «χαράτσι» 0 ευρώ, ενώ με βάση το τεκμαρτό εισόδημα 495 ευρώ.

Το ίδιο μπορεί να προκύψει και για άγαμο φορολογούμενο με πραγματικό εισόδημα 6.000 ευρώ, καθώς με το «καλημέρα» κάθε έτους έχει ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ. Αν τώρα ο συγκεκριμένος έχει κληρονομήσει και μία μονοκατοικία 80 τ.μ, τότε το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα διαμορφώνεται σε 6.840 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος με βάση το πραγματικό εισόδημα θα πληρώσει «χαράτσι» 0 ευρώ και με βάση το τεκμαρτό εισόδημα 450 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα