Στην οδο της επανιδρυσης η νδ

13:39 4/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από το Βήμα της Κυριακής)
Με βασικό στόχο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κόμματος εξουσίας που θα εκφράζει όλες τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς, των μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής προοπτικής πορεύεται η ΝΔ προς το συνέδριό της, το...
οποίο είναι προγραμματισμένο για το τελευταίο τριήμερο του Ιουνίου. Σε αυτή την κορυφαία
κομματική διαδικασία αναμένεται να επισημοποιηθεί ουσιαστικά η «επανίδρυση» της ΝΔ καθώς βασική επιδίωξη του κ. Αντ. Σαμαρά είναι η πλήρης μετάλλαξη του κόμματος και όχι απλά η ενσωμάτωση ορισμένων δυνάμεων και πολιτικών στελεχών που φλερτάρουν ήδη με την ιδέα της προσχώρησής τους στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Ο Πρωθυπουργός έχει εκμυστηρευθεί σε τακτικούς συνομιλητές του ότι έφθασε η ώρα για τη συνολική αναγέννηση της παράταξης ως του κορμού των δυνάμεων της σύγχρονης ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παραδέχονται ότι η αναγέννηση της ΝΔ επιβάλλεται και από το νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε τον τελευταίο χρόνο μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και από τις πολιτικές διεργασίες που έγιναν. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επενδύσει πολιτικά και επικοινωνιακά στο συνέδριο - για το οποίο δεν τίθεται θέμα αναβολής του - διότι θέλει αφενός να δώσει το ιδεολογικό στίγμα του κόμματός του για τα επόμενα χρόνια και να απομονώσει ακραίες φωνές και αφετέρου να σηματοδοτήσει την ιδεολογική αντεπίθεση της σύγχρονης ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς έναντι κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη στιγμή που το θέμα των δόσεων «βαίνει ομαλά», όπως λένε στο Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να συμμετάσχει ουσιαστικά τις επόμενες εβδομάδες, όσο του επιτρέψουν και τα ταξίδια στο εξωτερικό. Σχεδιάζονται και ορισμένες δικές του περιοδείες στην περιφέρεια αλλά και η ενεργοποίηση υπουργών και βουλευτών στο πλαίσιο του σχεδίου με τίτλο «Οδοιπορικό στην κοινωνία».

Λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες παρασκηνιακές συζητήσεις, δεν αναμένονται «κοσμογονικές αλλαγές» και θέμα διάλυσης με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν υφίσταται. Αυτό που έχει ως πρώτο μέλημα ο κ. Σαμαράς είναι να διευρύνει την κοινωνική και πολιτική βάση της «παράταξης», όπως τονίζει χαρακτηριστικά σε συνομιλητές του.
Αυτή η διεύρυνση «περνάει μέσα» από τον εμπλουτισμό του «πολιτικού προσωπικού» της ΝΔ όχι τόσο με νέα στελέχη - αν και καταβάλλεται προσπάθεια ριζικής ανανέωσης στο στελεχικό δυναμικό - όσο κυρίως με νέες ιδέες και αλλαγή νοοτροπίας.

Η ως σήμερα πορεία της ΝΔ, ακόμη και μετά τον Νοέμβριο του 2009, οπότε και εξελέγη πρόεδρος του κόμματος ο κ. Σαμαράς, μόνο ικανοποιητική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και αυτό διότι έχουν αναδειχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι εσωτερικές αδυναμίες του κόμματος, με κορυφαίο στοιχείο την ανυπαρξία ιδεολογικού πλαισίου αλλά και την αδράνεια της κομματικής βάσης, που επέλεξε ή τη φυγή ή την αποστασιοποίηση λόγω της στήριξης του μνημονίου.

Κυρίαρχη αντίληψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι πολλά θα αλλάξουν το επόμενο διάστημα στη ΝΔ πλην της ηγεσίας της. Θα υπάρξει πλήρης αλλαγή των δομών του κομματικού μηχανισμού και ανασύνθεση του κομματικού ιστού ώστε να αντανακλά με περισσότερη ακρίβεια την κοινωνική βάση. Επιδίωξη είναι να απαλλαγεί οριστικά από τη λενινιστικού χαρακτήρα οργάνωση που είχε το ΠαΣοΚ μετά την ίδρυσή του και την οποία αντέγραψε η ΝΔ.

Γι' αυτό και ακούγεται όλο και πιο έντονα στο πρωθυπουργικό επιτελείο η εκτίμηση ότι, αν δεν αλλάξει η ΝΔ, δεν θα επιβιώσει και άρα θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ανατροπή των παραδοσιακών εσωτερικών συσχετισμών. Παράλληλα φιλοδοξία του κ. Σαμαρά είναι η ένταξη νέων στελεχών στην κομματική ιεραρχία και εν τέλει η πλήρης αποδιάρθρωση της κομματικής γραφειοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός έχει κατά νου να ηγηθεί του κόμματος στο πλαίσιο της ριζικής ανανέωσης, ως γραμματέας, ο 35χρονος νυν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Α. Παπαμιμίκος αφού εκτιμά και τις οργανωτικές ικανότητές του αλλά και την πολιτική παιδεία του.

Πολλά θα κριθούν ωστόσο από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Οσο επιτυχώς και αν μετεξελιχθεί το κόμμα και όσους και αν εντάξει στις γραμμές του, θα είναι άνευ αντικρίσματος αν η κυβέρνησή του δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και δεν προσεγγίσει τους στόχους της.

Εξάλλου στο επιτελείο του κ. Σαμαρά λένε ότι η προοπτική ανασύνταξης και ανασυγκρότησης της ΝΔ δεν μπορεί να είναι μια μακρά εσωστρεφής διαδικασία.

Βέβαια, μέχρι στιγμής τα προσυνέδρια που γίνονται στις πρωτεύουσες των περιφερειών είναι αποκαρδιωτικά καθώς η συμμετοχή στις διαδικασίες είναι πολύ μικρή και ο βαθμός ανταπόκρισης από την κοινωνική βάση του κόμματος χαμηλός.

Στον δρόμο για το συνέδριο αρχίζει δειλά-δειλά ο δημόσιος διάλογος για το «ποια ΝΔ θέλουμε», «τι εκφράζει η ΝΔ σήμερα», «αν η ΝΔ είναι συντηρητικό ή φιλελεύθερο κόμμα» κτλ. Εξάλλου υπάρχουν πολλές διαφορετικές θέσεις για τη φυσιογνωμία του κόμματος καθώς άλλη άποψη έχουν ο κ. Δ. Αβραμόπουλος και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, άλλη ο κ. Μ. Βορίδης, άλλη ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, άλλη ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, άλλη ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης κτλ.

Ο κ. Σαμαράς θέλει να προχωρήσει σε μετεξέλιξη της παράταξης που ηγείται του συντηρητικού χώρου στην Ελλάδα και να τονώσει τον χαρακτήρα της ΝΔ ως ευρωπαϊκού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος με φιλελεύθερες αρχές αλλά και με κοινωνικό πρόσωπο.

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία στον εσωκομματικό διάλογο είναι η τύχη του ονόματος που έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Αλλοι συμφωνούν και λένε ότι πρέπει να σπάσει και αυτό το ταμπού και άλλοι διαφωνούν, όπως έπραξε πρώτος προ ημερών δημοσίως ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος. Περί αυτών ο κ. Σαμαράς δεν μιλάει αλλά δέχεται εισηγήσεις, ακόμη και για το όνομα, ενώ κορυφαία στελέχη θυμίζουν ότι στο συνέδριο του 1997 ήθελε και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής την αλλαγή αλλά δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων. Πάντως αναμένεται με ενδιαφέρον ποια θα είναι η στάση του κ. Καραμανλή εν όψει της μετεξέλιξης του κόμματος.

Η άλλη Δεξιά ψάχνεται...
Στη σκιά των σχεδίων του κ. Σαμαρά για τη μετεξέλιξη της ΝΔ η «άλλη Δεξιά» ψάχνεται και προσπαθεί να κατοχυρώσει τη θέση της στον παραταξιακό χάρτη.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες έκαναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συνέδριο, όπου ο πρόεδρός τους κ. Π. Καμμένος μίλησε ανοιχτά για μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Βίτσας έδωσε το παρών και μίλησε στο συνέδριο για κοινή αντιμνημονιακή στάση, ενώ ο κ. Καμμένος επιμένει στη συνεργασία ενθυμούμενος τη σύμπραξη Βελουχιώτη - Ζέρβα στην Κατοχή για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Οι επιθέσεις θα είναι έντονες από τη ΝΔ προς τον κ. Καμμένο και έχουν ήδη ενεργοποιηθεί ορισμένοι «γαλάζιοι» βουλευτές όπως ο κ. Αδ. Γεωργιάδης και προμηνύεται ανελέητος πόλεμος αφού οι ΑΝΕΛ αντέχουν δημοσκοπικά. Παράλληλα έχουν αρχίσει σιγά-σιγά οι επιστροφές στη ΝΔ, όπου αναμένεται ως το συνέδριο να επανενταχθούν οι βουλευτές Εύβοιας και Λευκάδας κκ. Κ. Μαρκόπουλος και Θ. Σολδάτος, ενώ σε περιφερειακό επίπεδο απευθύνονται προσκλητήρια επιστροφής σε στελέχη που ήταν παλαιότερα στη ΝΔ και ακολούθησαν τη Δημοκρατική Συμμαχία, τους ΑΝΕΛ, τη ΝΕΑ ΜΕΡΑ του κ. Χρ. Ζώη, που επιμένει και θεωρεί ότι θα μπει στη Βουλή.

Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, τον οποίο θα ήθελε πίσω στη ΝΔ ο κ. Σαμαράς και ο οποίος συνομιλεί καθημερινά με κορυφαίους υπουργούς, επιμένει στην αυτόνομη κάθοδο του ΛΑΟΣ και επικρίνει με σφοδρότητα τη σημερινή κυβερνητική πολιτική.
Keywords
Τυχαία Θέματα