Στρος καν: η ευρωζωνη ειναι μια σχεδια ετοιμη να βυθιστει

Σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για την υπόθεση της καμαριέρας του Sofitel, ο Ντομινίκ Στρος-Καν έδωσε μια εκτενέστατη ομιλία σε οικονομικό φόρουμ που... διοργανώνεται στο Πεκίνο.

Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρομοίασε την Ευρωζώνη με “σχεδία, στο μέσον του ποταμού, που είναι έτοιμη να βυθιστεί”. Ως ιδιαίτερα επίφοβο χαρακτήρισε το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της Ένωσης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, λίγες μόλις μέρες πριν την εκπνοή του έτους.
“Βλέπουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες περνούν από το ένα σχέδιο στο άλλο, από μια λύση έσχατης ανάγκης στην άλλη, μονίμως αποσιωπώντας τις απώλειες και χωρίς να επιτρέπουν την ανάπτυξη και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης” δήλωσε σε ιδιαίτερα υψηλό τόνο.
Ενώ δεν παρέλειψε να καταφερθεί κι εναντίον των ηγετών των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών: “δεν έχω πειστεί ότι ο κ. Σαρκοζί και η κα Μέρκελ θα κατανοήσουν τελικά ο ένας τον άλλο κι αυτός θα είναι πιθανόν ένας από τους λόγους που το ευρωπαϊκό σύστημα ξεκινά εκ θεμελίων με προβλήματα”.
Τόνισε, πάντως, πως μια διάλυση του ευρώ δεν θα βοηθούσε στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και υπογράμμισε την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Keywords
Τυχαία Θέματα