Στο ποσο-ρεκορ των 82,3 δις ευρω τα ληξιπροθεσμα χρεη προς το δημοσιο

Στα επίπεδα ρεκόρ των 82,3 δισ. ευρώ έφθασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο στο τέλος Οκτωβρίου, ενώ τα «φρέσκα» χρέη, αυτά δηλαδή που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους διαμορφώθηκαν στα...
10,380 δισ. ευρώ. Σχεδόν κάθε μήνα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λόγω οικονομικής αδυναμίας και έλλειψης ρευστότητας αφήνουν απλήρωτους φόρους σχεδόν 1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο τον Οκτώβριο, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρουσίασε επιβράδυνση καθώς αυξήθηκαν κατά 832 εκατ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο οι απλήρωτοι φόροι
στην εφορία είχαν εκτιναχθεί στο 1,5 δισ. ευρώ.
Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πληρωμή μαζεμένων φόρων και τελών για τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα περιουσιακά τους στοιχεία και εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ειδικότερα μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2015. Παράλληλα οι αγρότες πληρώνουν έξτρα φόρο λόγω της αναδρομικής αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 55% και οι φορολογούμενοι τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες και σκάφη αναψυχής.
Εξάλλου, χθες , αναρτήθηκαν στο Taxis νέα ειδοποιητήρια για 25.000 επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να πληρώσουν 300 εκατ. ευρώ πρόσθετων φόρων εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης των προκαταβολών φόρου για τα εισοδήματα του 2014 , από το 80% στο 100%. Οι υπόχρεοι σε αυξημένη προκαταβολή θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και οι έξτρα φόροι θα πρέπει να πληρωθούν σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων έως το τέλος Νοεμβρίου και η δεύτερη έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Σήμερα, άλλωστε, ή το αργότερο αύριο αναμένεται να αναρτηθούν στο Τaxis και τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας (έως τις 31 Δεκεμβρίου) για πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων.
Αδήλωτα εισοδήματα
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις και να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές κεφάλαια που είναι στο εσωτερικό ή/και στο εξωτερικό και δεν έχουν δηλωθεί.
Οπως δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων δεν θα είναι πολύ μεγάλοι, ούτε και χαριστικοί, με στόχο να προσελκυστούν εισοδήματα.
Εξήγησε ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία γιατί, με βάση το περιουσιολόγιο, όταν θα εντοπίζονται εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί θα δεσμεύονται, θα ξεκινά φορολογικός έλεγχος και θα αποδίδονται στον κάτοχο όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και εφόσον δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι φορολογούμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στο περιουσιολόγιο «μια βέρα ή ένα δακτυλίδι της γιαγιάς».
Keywords
Τυχαία Θέματα