Σε ανθρωπινο λαθος οφειλεται η πυρηνικη καταστροφη της φουκουσιμα

18:18 5/7/2012 - Πηγή: Fimotro

Το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το Μάρτιο του 2011 οφείλεται σε «ανθρώπινο λάθος» σύμφωνα με την επιτροπή που είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, επιρρίπτοντας ευθύνες σε κρατικές υπηρεσίες, καθώς και στην...
εταιρεία διαχείρισης του Φουκουσίμα Νταΐτσι, Tokyo Electric Power (ΤΕPCO).

Σύμφωνα με τη σχετική
έκθεση, «είναι σαφές πως το δυστύχημα αυτό είναι μια καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος. Οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, οι ρυθμιστικές αρχές και η εταιρία Tokyo Electric Power δεν εκπλήρωσαν την υποχρέωση να προστατεύσουν τη ζωή των ανθρώπων και την κοινωνία».
Η επιτροπή προσθέτει πως η καταστροφή «θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί και αποφευχθεί. Παρά το γεγονός ότι προκλήθηκε από τα φυσικά φαινόμενα του σεισμού και του τσουνάμι, το επακόλουθο ατύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φουκουσίμα δεν μπορεί να αποδοθεί σε αυτά».
Η επιτροπή πραγματοποίησε έρευνα για διάστημα έξι μηνών και περίπου 900 ώρες ακροάσεων και συνεντεύξεων περίπου 1000 ατόμων. Σύμφωνα με τα συμεπράσματά της κύριος παράγοντας του ατυχήματος ήταν διαμάχες μεταξύ κυβέρνησης, των ρυθμιστικών αρχών και της TΕPCO.
Τέλος, η έκθεση δίνει και προτάσεις για μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν προκειμένου να μην υπάρξουν ανάλογα ατυχήματα στο μέλλον.
Keywords
Τυχαία Θέματα