ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΞΠΡΕΣ

10:17 24/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Κ. Τσαχάκης - Μ. Λιλιοπούλου
(από το Έθνος)
Σε σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, με εμπροσθοφυλακή την πώληση του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εφέτος και στη σειρά να ακολουθούν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ,
προχωρά η κυβέρνηση, θέτοντας ως στόχο έσοδα που μπορεί να...
φθάσουν και τα 17 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013. Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε αναλυτικό χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων, του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό είναι η πώληση εισηγμένων εταιρειών. Στο πλαίσιο επίσπευσης του προγράμματος η κυβέρνηση προχωρά στην πώληση μέχρι και 16% του ΟΤΕ εντός του Ιουνίου και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εντός του έτους. Ταυτόχρονα, στο φετινό πρόγραμμα εντάχθηκαν η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και η πώληση ποσοστού στα λιμάνια του Πειραιά (ΟΛΠ) και της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Είναι χαρακτηριστικό πως λίγο μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε τις διαδικασίες για την πρόσληψη συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις των ΟΤΕ, ΤΤ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και ΟΛΘ με στόχο να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει με γοργές διαδικασίες στην υλοποίηση του προγράμματος.
Μάλιστα για τη ΔΕΗ ο σύμβουλος θα διερευνήσει και το ενδεχόμενο πώλησης περιουσιακών στοιχείων σε στρατηγικό επενδυτή. Οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα γίνουν το 2012.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, της αποκρατικοποίησης των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης θα προηγηθεί ο «Λιμενικός Καλλικράτης» και στη συνέχεια, θα υπάρξει διάθεση μετοχών από το νέο μετοχικό κεφάλαιο που θα δημιουργηθεί από τις συνενώσεις λιμένων.
Συγκεκριμένα, το ελληνικό κράτος, που είναι και ο αποκλειστικός μέτοχος των Οργανισμών Λιμένων Ελευσίνας, Ραφήνας και Λαυρίου, θα δώσει τις μετοχές του στον ΟΛΠ. Στον ΟΛΠ πλέον το Δημόσιο θα έχει περίπου το 95% των μετοχών αλλά πιθανότατα θα διατηρήσει το 51%.
Το ίδιο «μοντέλο» θα ακολουθηθεί και στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης που θα απορροφήσει τους Οργανισμούς Λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τον Βόλο.
ΙΟΥΝΙΟΣ '11
ΟΤΕ: 30.000 προσωπικό
Είναι ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ελλάδα. Μετά από συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Deutsche Telekom, από τις 5 Νοεμβρίου 2008, κατείχαν ο καθένας 25% συν μία μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Από 31 Ιουλίου 2009, το ποσοστό του Δημοσίου ανέρχεται σε 20% και της Deutsche Telekom σε 30%. Ο Ομιλος ΟΤΕ - Cosmote απασχολεί περίπου 30.000 άτομα σε 4 χώρες.
Β' - Δ' ΤΡΙΜΗΝΟ '11
ΤΑΧ. ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ: Ισχυρή τράπεζα
Με 100 και πλέον χρόνια ιστορίας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ιδρύθηκε το 1900 στην Κρήτη) διαθέτει σήμερα δίκτυο 147 καταστημάτων και απασχολεί 2.510 άτομα προσωπικό. Στο τέλος του 2010 τα υπόλοιπα του δανειακού του χαρτοφυλακίου ήταν 8,21 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις του ύψ
Keywords
Τυχαία Θέματα