"BIG BANK" ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ...

10:17 24/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Θανάσης Παπαδής
(από την Ημερησία)
Θετικό σοκ στις αγορές και την τρόικα προσπαθεί να προκαλέσει το ελληνικό δημόσιο, με το τολμηρό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που θα υλοποιηθεί κατά «κύματα» και εισηγήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών...
Γ. Παπακωνσταντίνου. Από αυτό προσδοκά έσοδα από 12 έως και 17 δισ. ευρώ μέχρι το 2013. Εκπληξη πρώτου μεγέθους είναι η πλήρης πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ,
τον ΟΛΠ και ΟΛΘ.
Παράλληλα εκτός από την πώληση του 17% της ΔΕΗ προβλέπεται και η πώληση μονάδων της επιχείρησης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει και μέσω στρατηγικού επενδυτή. Παράλληλα, προβλέπεται και η σύσταση εταιρείας που θα εποπτεύει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Για το 2012 θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ.
Υπουργικό
Η κυβέρνηση προσπάθησε χθες να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις με την τρόικα και τις αγορές ανακοινώνοντας την πώληση σχεδόν του συνόλου των ΔΕΚΟ που έχει συμμετοχή. Η σχετική απόφαση ελήφθη στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Το «big bang», που είχε αφήσει να διαρρεύσει η τρόικα πως θέλει από την ελληνική κυβέρνηση, είναι η πλήρης αποχώρηση του ελληνικού δημοσίου από τον ΟΤΕ, κάτι που θα γίνει το αργότερο μέχρι τέλους Ιουνίου. Παράλληλα μέσα στο καλοκαίρι ή το αργότερο το Σεπτέμβριο πωλούνται στο σύνολό τους οι συμμετοχές του Δημοσίου στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς και το 40% της ΕΥΑΘ.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε χθες σε πλήρη καταγραφή όλων των αποκρατικοποιήσεων μέχρι και το τέλος του 2013. Για το 2011 προβλέπεται η πώληση του 32% της ΔΕΠΑ, η πλήρης πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η πώληση της ΛΑΡΚΟ, του Καζίνο της Πάρνηθας, καθώς και η αξιοποίηση του Ελληνικού. Για το 2012 οι κυριότερες κινήσεις είναι η πώληση έως 21% του Ελ. Βενιζέλος, τα ΕΛΤΑ, του ΟΠΑΠ, της ΕΥΔΑΠ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ για το 2013 προβλέπεται η πώληση της ΑΤΕ.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην εισήγησή του τόνισε ότι αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί στο σύνολό του το 2015, θα οδηγήσει στη μείωση της δαπάνης για τόκους κατά 3 δισ. ευρώ. Επίσης σημείωσε ότι στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είναι τα 10 - 15 δισ. ευρώ να προέλθουν από εταιρείες και υποδομές που το Δημόσιο έχει συμμετοχή, καθώς και 35 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση δικαιωμάτων και ακινήτων.
Σύμβουλοι
Χθες ανακοινώθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη διαδικασία επιλογής χρηματοοικονομικών συμβούλων για τις εξής εταιρείες: ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΤ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και λοιπούς λιμένες Αττικής και ΟΛΘ. Οπως προκύπτει από τη σχετική πρόσκληση, για τη ΔΕΗ ενδεχομένως υπάρξει στρατηγικός επενδυτής τόσο για το 17% όσο και για τις μονάδες προς πώληση. Στρατηγικός επενδυτής προβλέπεται και για το ΤΤ, την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ. Για τον ΟΤΕ, θα πωληθεί το 10% στην DT, ενώ θα υπάρξει διαπραγμάτευση και για το υπ
Keywords
Τυχαία Θέματα