Σαλος με την χειραγωγηση μετοχων απο τη barclays

11:14 3/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Τη διεξαγωγή πλήρους κοινοβουλευτικής έρευνας για το σκάνδαλο που αφορά τη χειραγώγηση του επιτοκίου της διατραπεζικής Libor, καθώς και για τα πρότυπα λειτουργίας του τραπεζικού κλάδου της Βρετανίας ανακοίνωσε, χθες, ο...
πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον, λίγο ύστερα από την παραίτηση του προέδρου της Barclays Μάρκους Αγκιους.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν ζήτησε από την επιτροπή να έχει ολοκληρώσει το έργο της έως τα τέλη του έτους, προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα τους νόμους λειτουργίας του τραπεζικού κλάδου και να αποτρέψει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο.
Οι πιέσεις για παραίτηση του κ. Αγκιους είχαν γίνει αφόρητες ύστερα από την παραδοχή της βρετανικής τράπεζας ότι στελέχη της προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τη διαμόρφωση του Libor, του επιτοκίου που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς στην τεράστια αγορά χρηματοοικονομικών παραγώγων και άλλων προϊόντων, ύψους 350 τρισ. δολαρίων.
Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ο κ. Αγκιους δήλωσε πως η υπόθεση χειραγώγησης του Libor επέφερε ολέθριο πλήγμα στην αξιοπιστία της τράπεζας και εξέφρασε την ελπίδα πως «οι ευθύνες θα σταματήσουν σε αυτόν».
«Διάσωση»
Η απομάκρυνσή του γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Barclays να «διασώσει» το Μπομπ Ντάιαμοντ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της, την ώρα που έγγραφα τα οποία κοινοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αμερικανικές αρχές αφήνουν υπόνοιες και για εμπλοκή των στελεχών της Τράπεζας της Αγγλίας στην υπόθεση, με μια «ύποπτη» συζήτηση μεταξύ του κ. Ντάιαμοντ και του υποδιευθυντή της ΤτΑ, Πολ Τάκερ.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση καθώς και για υποθέσεις χειραγώγησης των επιτοκίων στη διατραπεζική ερευνώνται περί τις είκοσι ακόμη τράπεζες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, μεταξύ των οποίων και οι κολοσσοί Citigroup, Royal Bank of Scotland, HSBC και Royal Bank of Canada. Αλλά η Barclays είναι η πρώτη που αποδέχθηκε διακανονισμό σχετικά με το θέμα, που προβλέπει την επιβολή προστίμου 453 εκατ. δολαρίων από τις βρετανικές και αμερικανικές αρχές.
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε τη συγκρότηση πλήρους κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα έχει τη δυνατότητα να συλλέγει πληροφορίες από ένορκες καταθέσεις, πλην όμως δεν κήρυξε τη διενέργεια πλήρους δικαστικής έρευνας, με το σκεπτικό πως θα ήταν «χάσιμο χρόνου και πολύ δαπανηρή».
Η κίνηση αυτή δεν αναμένεται να ικανοποιήσει το κόμμα των Εργατικών, οι οποίοι θέλουν να υπάρξει πιο σκληρή στάση απέναντι στις τράπεζες, που δέχονται έντονα πυρά και για το ρόλο τους στη χρηματοοικονομική κρίση.
Αλλά και η Barclays ανακοίνωσε πως θα διεξαγάγει έρευνα για τις εταιρικές πρακτικές της, την οποία θα εποπτεύσει ο ανεξάρτητος τραπεζικός Μάικλ Ρέικ, ο οποίος είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Βρετανίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα