Τον αυγουστο τα σπουδαια με την τροϊκα

10:23 3/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Από τις 24 Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας για την επικαιροποίηση του Μνημονίου και την προώθηση των όποιων αλλαγών μπορούν να γίνουν, καθώς έως...
τότε οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας θα επικεντρωθούν στην «απογραφή» της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος έχει δημιουργήσει μεγάλες και σημαντικές καθυστερήσεις και έχει επιτείνει την αβεβαιότητα αναφορικά με το
πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, η τρόικα ξεκινάει από σήμερα την καταγραφή του τι έχει γίνει από τα τέλη Μαρτίου έως τώρα και κυρίως του τι δεν έχει γίνει.
Τα τεχνικά κλιμάκιά της έχουν σήμερα τις πρώτες συσκέψεις με τις ελληνικές αρχές, ενώ από αύριο καταφθάνουν και οι επικεφαλής του κλιμακίου, ώστε την Πέμπτη να συναντηθούν με τον νέο υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα (αναμένεται να ορκιστεί την την ίδια ημέρα). Σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό των επικεφαλής της τρόικας είναι έως το Σάββατο να έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο επαφών τους με το οικονομικό επιτελείο και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Επειτα, θα αναχωρήσουν από την Αθήνα, αφήνοντας τα τεχνικά κλιμάκια να «σαρώσουν» τη δημόσια διοίκηση. Την εβδομάδα 15 με 22 Ιουλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή από τα τεχνικά στελέχη της τρόικας, ώστε να δοθούν οι αναφορές στους προϊσταμένους τους. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των ελέγχων θα διαμορφωθεί και η στάση της τρόικας στην διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει με τη κυβέρνηση για την επικαιροποίηση του προγράμματος. Εως τότε θα έχει χρόνο και το οικονομικό επιτελείο να διαμορφώσει τις θέσεις της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση, καθώς στις 24 Ιουλίου αναμένεται να επιστρέψουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με την κυβέρνηση. Συζητήσεις που θα πρέπει να καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν, αφού υπάρχει σημαντικό πρόβλημα χρόνου.
Στις 20 Αυγούστου λήγουν ελληνικά ομόλογα αξίας 3,2 δισ. ευρώ που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και κάποιες χώρες της Ευρωζώνης δεν θέλουν να εκταμιεύσουν νέα δόση προς την Ελλάδα εάν δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για την επικαιροποίηση του Μνημονίου.
Πάντως, αν και η διαπραγμάτευση θα αργήσει κάποιες μέρες, η τρόικα έχει στείλει από τώρα σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά για το ποιες αλλαγές δεν θα δεχτεί. Αυτές αφορούν τις εργασιακές σχέσεις (δεν θα δεχτεί επαναφορά του κατώτατου μισθού, της μετενέργειας κ.λπ.), την προώθηση των μεταρρυθμίσεων (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αγορών και προϊόντων) και την υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων (θα πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις).
Keywords
Τυχαία Θέματα