Σαλλας : ιστορικης σημασιας για το τραπεζικο συστημα οι αυξησεις κεφαλαιου alpha και πειραιως

16:08 26/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Άγης Μάρκου
(από το : tovima.gr)
Με απόλυτη επιτυχία έκλεισαν τα βιβλία προσφορών των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς για την άντληση 1,2 δισ. και 1,57 δισ. ευρώ αντίστοιχα από ξένους επενδυτές, με τις...
δύο εκδόσεις να υπερκαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της ισχυρής ζήτησης που
εκδηλώθηκε.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το απόγευμα η Alpha Bank, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών διαμορφώθηκε στα 0,65 ευρώ λόγω του σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος που προέκυψε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας, για τις νέες 1,85 δισ. κοινές μετοχές που θα εκδώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση για τους τίτλους της ξεπέρασε τα 2,4 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκε δηλαδή σε διπλάσια επίπεδα από το στόχο άντλησης νέων κεφαλαίων.

Ως αποτέλεσμα, η έκπτωση σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής της Alpha Bank στο ταμπλό του ΧΑ τη Δευτέρα (0,70 ευρώ) ανήλθε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στο 7%, περιορίζοντας σημαντικά το ποσοστό απομείωσης των παλαιών μετόχων, οι οποίοι εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας στα 0,44 ευρώ στην περυσινή ανακεφαλαιοποίησή της.

Η τράπεζα προτίθεται να εισηγηθεί στη Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της που θα συγκληθεί την ερχόμενη Παρασκευή να ορίσει την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών σε 0,65 ευρώ και να εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας να ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Εξάλλου, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ολοκλήρωση της προσφοράς τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την έγκριση των Εκτάκτων Συνελεύσεων των κατόχων κοινών και προνομιούχων μετοχών, καθώς και του Διοικητικού της Συμβουλίου, που θα συνέλθει την ίδια ημέρα.

Έκλεισε και η Πειραιώς - Ανακοίνωση της Τράπεζας

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας διεθνούς βιβλίου προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ανακοίνωσε σήμερα Τέταρτη η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διαδικασία βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδος, με τη συμμετοχή θεσμικών και άλλων ειδικών επενδυτών, έχοντας τοποθετήσει 1.029.411.764 νέες κοινές μετοχές στην τιμή των 1,70 ευρώ ανά μετοχή, με συνολικό ύψος αντλούμενων κεφαλαίων 1,75 δισ. ευρώ.

Η τιμή 1,70 ευρώ αντιστοιχεί σε 114% ως προς τα ενσώματα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας ανά μετοχή κατά την 31.12.2013 pro-forma για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των κοινών και προνομιούχων μετόχων που είναι προγραμματισμένες για την 28η Μαρτίου 2014, θα κληθούν να εγκρίνουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης από τις ΕΓΣ και με την επιφύλαξη της λήψης όλων των αναγκαίων κανονιστικών εγκρίσεων, θα προσφερθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές έως 102.941.176 νέες κοινές μετοχές (10% των νέων μετοχών της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου), στην ίδια τιμή με την τιμή διάθεσης μετοχών στο διεθνές βιβλίο προσφορών.

Ο αριθμός των μετοχών που θα διατεθούν τελικά στους επενδυτές του διεθνούς βιβλίου προσφορών θα μειωθεί ανάλογα ώστε να καταστεί δυνατή η διάθεση των μετοχών που θα καλυφθούν στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Τα συνολικά αντλούμενα κεφάλαια από το διεθνές βιβλίο προσφορών και την δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα ανέρχονται σε ?1,75 δισ. και στα πλαίσια της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου θα εκδοθούν συνολικά 1.029.411.764 νέες κοινές μετοχές.

Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Deutsche Bank AG London Branch και Goldman Sachs International θα λειτουργήσουν από κοινού ως Διεθνείς Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Διεθνείς Διαχειριστές (Joint Bookrunners) και οι Mediobanca-Banca di Credito Finanziario S.p.A. και UBS Limited ως Συνδιαχειριστές (Joint Bookrunners) της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και η BNP PARIBAS ως Διεθνής Συνδιαχειριστής (Co-Lead Manager), πάντα σε σχέση με επενδυτές εκτός Ελλάδος.

Ιστορικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες οι αυξήσεις Alpha - Πειραιώς

Ιστορικής σημασίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα οι αυξήσεις κεφαλαίου που ολοκλήρωσαν οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, εκτιμώντας ότι «θα συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας μας».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου Πειραιώς, για τις δύο εκδόσεις προσφέρθηκαν συνολικά περίπου 5,5 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές.

Ο κ. Σάλλας σε γραπτή του δήλωση ευχαριστεί «τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για τη μεγάλη της ανταπόκριση και την εμπιστοσύνη που δείχνει στις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς, του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, συγχαίρει «την Alpha Bank για την επίσης μεγάλη επιτυχία στη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου».
Keywords
Τυχαία Θέματα