Πρωην ανταρτες πισω απο την απαγωγη του πρωθυπουργου της λιβυης...

Οργάνωση πρώην ανταρτών ανακοίνωσε ότι απήγαγε τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν από ξενοδοχείο της Τρίπολης για τον ρόλο της κυβέρνησής του...
στη σύλληψη από αμερικανούς κομάντος του Αμπου Ανας αλ-Λίμπι, φερόμενου ως αρχηγού της Αλ Κάιντα στη λιβυκή πρωτεύουσα.
«Η σύλληψή του πραγματοποιείται μετά την δήλωση του Τζον Κέρι, σύμφωνα με την οποία, η λιβυκή κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την επιχείρηση», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης που
αποκαλείται «Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Λιβύης», αναφερόμενη στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο Αμπου Ανας αλ-Λίμπι, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ναζίχ Αμπντούλ Χαμέντ αλ-Ράγιε, κατεζητείτο από τις ΗΠΑ οι οποίες τον κατηγορούν για τη συμμετοχή του στις αιματηρές επιθέσεις του 1998 κατά των αμερικανικών πρεσβειών στην Τανζανία και την Κένυα που είχαν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων.
Πάντως, η κυβέρνηση της Λιβύης είχε δηλώσει μετά την αμερικανική επέμβαση ότι δεν είχε ενημερωθεί από την Ουάσινγκτον και είχε χαρακτηρίσει την επιχείρηση «απαγωγή», ενώ ζήτησε «εξηγήσεις» από τις ΗΠΑ.
Χθες μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σάλαχ Αλ Μαργάνι κάλεσε την πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τρίπολη, Ντέμπορα Τζόουνς, για να της ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με τη σύλληψη.

Θύμα απαγωγής ο πρωθυπουργός της Λιβύης Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο Με σύντομη ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα την απαγωγή του πρωθυπουργού, συγκαλώντας εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο.
«Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Αλί Ζεϊντάν οδηγήθηκε σε άγνωστο προορισμό για άγνωστους λόγους από μια ομάδα» ανδρών που φέρονται να είναι πρώην αντάρτες, ανέφερε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση και το Γενικό Εθνικό Κονγκρέσο (κοινοβούλιο) θα εξετάσουν την κατάσταση. Κάλεσε ακόμη τους πολίτες να επιδείξουν ηρεμία.
Οι συνθήκες της απαγωγής παραμένουν ασαφείς, ωστόσο οι φύλακες του Corinthia Hotel στην Τρίπολη, όπου διέμενε ο πρωθυπουργός, δήλωσαν ότι ένοπλοι απήγαγαν τον λίβυο ηγέτη από το ξενοδοχείο. Ένας φύλακας περιέγραψε το συμβάν ως «σύλληψη».
Το δίκτυο Al-Arabiya, επικαλούμενο τον λίβυο υπουργό Δικαιοσύνης Σάλαχ αλ-Μαργάνι, μετέδωσε ότι ο Ζεϊντάν απήχθη και πρόβαλε φωτογραφίες από βίντεο όπου εμφανίζεται ο πρωθυπουργός συνοφρυωμένος, φορώντας ένα γκρι πουκάμισο το οποίο πιθανόν δεν είχε προλάβει να κουμπώσει, περιβαλλόμενο από πολλούς άνδρες με πολιτικά που τον έσπρωχαν.
«Πολλοί ένοπλοι άνδρες μπήκαν στο ξενοδοχείο νωρίς σήμερα το πρωί. Αλλά δεν καταλάβαμε καθόλου τι συνέβαινε», ανέφερε υπάλληλος του ξενοδοχείου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters
Keywords
Τυχαία Θέματα