Ανθρωπιστικη διασκεψη για τους συρους προσφυγες ζητα το ευρωκοινοβουλιο...

Τη σύγκληση από την Ε.Ε. μίας ανθρωπιστικής διάσκεψης η οποία θα αποσκοπεί στο να βοηθήσει τις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ροή προσφύγων ζήτησε με ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο...

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την προσπάθεια της Ένωσης στο να συνεχίσει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη σε πρόσφυγες, εξασφαλίζοντάς τους ασφαλή είσοδο και πρόσβαση σε δίκαιες διαδικασίες αίτησης ασύλου στην ΕΕ.
Η διάσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης προσφύγων από τη Συρία θα πρέπει να διερευνήσει τρόπους προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες υποδοχής
προσφύγων (ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Τουρκία και το Ιράκ) να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα κύματα προσφύγων και να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά σε όλους τους Σύρους πρόσφυγες, σύμφωνα με το ψήφισμα.
Πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας, η διάσκεψη θα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στην ενδυνάμωση του ρόλου της Ε.Ε. και στην συμμετοχή της στις διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται για να τερματιστεί η σύρραξη, τονίζεται στο κείμενο.
Ο επίτροπος Μπαρνιέ, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια, συμφώνησε στην οργάνωση μιας τέτοιας διάσκεψης.
Το Ευρωκοινοβούλιο παράλληλα υπενθυμίζει την υποχρέωση των κρατών μελών να παρέχουν βοήθεια στους μετανάστες στη θάλασσα και καλεί εκείνους που δεν συμμορφώθηκαν με τις διεθνείς τους υποχρεώσεις να σταματήσουν να επαναπροωθούν σκάφη επί των οποίων επιβαίνουν μετανάστες.
Ακόμη, οι χώρες της Ε.Ε. ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν όλα τα χρήματα που θα διατεθούν από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης και από την προπαρασκευαστική ενέργεια για την επανεγκατάσταση των προσφύγων κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Ευρωπαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση «επιτακτικών αναγκών»
Το ψήφισμα ενθαρρύνει τις χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν επιτακτικές ανάγκες μέσω της επανεγκατάστασης, πέραν των υφιστάμενων εθνικών ποσοστώσεων, και μέσω της αποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Η πιθανή εισροή προσφύγων σε κράτη μέλη της ΕΕ απαιτεί «υπεύθυνα μέτρα» τονίζουν οι ευρωβουλευτές οι οποίοι καλούν την Κομισιόν να εργαστεί προς ένα σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβάνοντας τη δυνατότητα εφαρμογής της οδηγίας προσωρινής προστασίας εάν και όποτε το απαιτήσουν οι περιστάσεις.
Σύμφωνα με αυτή την οδηγία του 2001, η οποία δεν έχει έως τώρα ενεργοποιηθεί, θα χορηγείται άδεια διαμονής στους πρόσφυγες καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου προστασίας, καθώς και πρόσβαση στην απασχόληση και στη στέγαση.
Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι 3,4 εκατ. πρόσφυγες θα έχουν φύγει από τη Συρία μέχρι το τέλος του 2013.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα