Πρακτορες παρακολουθουσαν τον γιουνκερ...

14:06 10/6/2013 - Πηγή: Fimotro
Στη στήριξη του παλαιότερου εν ενεργεία Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος φθάνει σήμερα για διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, ευελπιστεί η κυβέρνηση, σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία κορυφώνεται η αντιπαράθεση...
της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις αστοχίες στη χάραξη του προγράμματος βοήθειας στην ελληνική οικονομία.

Προσκεκλημένος του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο 58χρονος Λουξεμβούργιος
πολιτικός, που κατέχει το αξίωμα του πρωθυπουργού στη χώρα του από το 1995 και υπήρξε επί μια δεκαετία επικεφαλής του Eurogroup, εν όψει της παρουσίας του στην Ελλάδα, θα δώσει στις 7 το απόγευμα διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής, με θέμα «Ευρώ: απολογισμός και προοπτικές».

Η διάλεξη δίνεται στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργανώνεται από την πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Αθήνα, το Μέγαρο Μουσικής και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών στο Λουξεμβούργο από το 1989, θεωρείται από τους αρχιτέκτονες του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και στο πρόσωπό του η Ελλάδα τα τρία τελευταία της κρίσης βρήκε έναν σταθερό υποστηρικτή, όπως παραδέχονται οι (αρκετοί) Έλληνες ομόλογοί του, που συνεργάστηκαν μαζί του στις συνόδους του Eurogroup.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν επίσης την πολύ καλή σχέση που έχει αναπτύξει μαζί του ο κ. Σαμαράς, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) -ο κ. Γιούνκερ είναι πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λαού (CPSP)- σχέση που, όπως λένε, δεν διαταράχθηκε ούτε την περίοδο που άλλοι Ευρωπαίοι συντηρητικοί πολιτικοί είχαν βάλει στο στόχαστρο τον νυν πρωθυπουργό για τις διαφωνίες που εξέφραζε μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου.

Στην κυβέρνηση θεωρούν «ευτυχή συγκυρία» την παρουσία του Λουξεμβούργιου πολιτικού στην Αθήνα, καθώς συμπίπτει και με τον έλεγχο της Τρόικας για την εφαρμογή του προγράμματος. Κι αυτό, καθώς ο κ. Γιούνκερ σε πρόσφατες δηλώσεις του έχει τονίσει ότι «οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα αποδείχθηκαν όλες λανθασμένες και δεν είχαν καμία επαφή με την πραγματικότητα».

Παρά, πάντως, τις επικρίσεις του για τις αβάσιμες -και «χωρίς επιστημονική βάση», όπως είπε- προβλέψεις, ο κ. Γιούνκερ επιμένει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν οι σωστές και βοήθησαν την Ελλάδα, για την οποία επιμένει ότι μέσα στο 2014 θα βγει από την ύφεση και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η αναγνώριση των ευρωπαϊκών αστοχιών από προσωπικότητες όπως ο κ. Γιούνκερ, παρόλο που προέρχεται από μια μικρή χώρα, μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό «ατού» για τη χώρα μας που, σε αυτή τη φάση, θέλει να ικανοποιηθεί το αίτημά της για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας και στη συνέχεια για το στόχο του «κουρέματος» του χρέους.

Σκάνδαλο κατασκοπείας στο Λουξεμβούργο - Πράκτορες παρακολουθούσαν τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ

Την ώρα που ο κ . Γιούνκερ βρίσκεται στην Αθήνα, σάλος έχει ξεσπάσει στο Λουξεμβούργο αναφορικά με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, οι οποίες κατηγορούνται για παρακολουθήσεις πολιτών χωρίς άδεια.

Θύματα μυστικών καταγραφών έχουν πέσει ο Μέγας Δούκας της χώρας Ανρί και ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Γιούνκερ, ο οποίος -θεωρητικά- είναι ο υπεύθυνος για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, φέρεται να παρακολουθείται από το 2008 από τον Μάρκο Μιλ, διευθυντή της SREL της μονάδας μυστικών υπηρεσιών του Λουξεμβούργου, ο οποίος σύμφωνα με τα Νέα είχε καταγράψει μια μεταξύ τους συνομιλία στο γραφείο του πρωθυπουργού, στην οποία του είχε αναφέρει ότι ο Μέγας Δούκας Ανρί, είχε επαφές με την ΜΙ6, τις μυστικές βρετανικές υπηρεσίες.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο πάντως της καταγραφής της συνομιλίας του Γιούνκερ με τον Μιλ, είναι ότι ο τελευταίος είχε προμηθευτεί με ένα ειδικό ρολόι-καταγραφικό από έναν πράκτορα, ενώ όταν ξέσπασε το σκάνδαλο για την παρακολούθηση του πρωθυπουργού, σε Εξεταστική Επιτροπή από 13 βουλευτές του Λουξεμβούργου ανακαλύφθηκε πλήθος παράνομων δραστηριοτήτων της SREL.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα