Πορτογαλια: επιμηκυνση του μνημονιο και δευτερο δανειο "βλεπει" ο οικος fitch

18:14 5/10/2012 - Πηγή: Fimotro

Παρά την πρόσφατη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσος Κοέλιο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών μέσω της ακολουθούμενης πολιτικής...
ο δρόμος φαίνεται ακόμα μακρύς για τη Λισσαβόνα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει με σημερινή της ανακοίνωση ο οίκος αξιολόγησης Fitch κάνοντας λόγο για «το μακρύ δρόμο που έχει να διανύσει η χώρα για την επιστροφή στις αγορές ομολόγων». Η αμερικανική εταιρεία προβλέπει μάλιστα επέκταση
του τρέχοντος προγράμματος στήριξης που έχει παρασχεθεί από την Τρόικα (Ε.Ε, ΕΚΤ και ΔΝΤ) ενώ σημειώνει ότι είναι επίσης πιθανό να χρειαστεί και δεύτερο πακέτο δανειοδότησης το προσεχές διάστημα.

«Η πρόβλεψη μας είναι ότι η Πορτογαλία θα ενταχθεί σε δεύτερο πρόγραμμα από την ΕΕ και το ΔΝΤ προτού επιστρέψει στις αγορές. Οι εξασθενημένες προοπτικές της οικονομίας, το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής και η αστάθεια της αγοράς ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης σηματοδοτούν την ανάγκη βελτίωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στις αγορές» αναφέρει το κείμενο. Μόλις χθες ο πορτογάλος ηγέτης είχε τονίσει από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι η σκληρή πολιτική λιτότητας που συνεχίζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνιστά εγγύηση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

«Εάν η πολιτική της κυβέρνησης δεν ανερχόταν στο ύψος της δύσκολης διαδικασίας της προσαρμογής, οι δανειστές μας ουδέποτε θα είχαν επιτρέψει μία αναθεώρηση των στόχων για το έλλειμμα δίχως ένα δεύτερο πρόγραμμα, πιο επώδυνο και πιο μακρύ» είχε πει μεταξύ άλλων ο Κοέλιο. Ωστόσο η ανακοίνωση της Fitch ακυρώνει πλήρως αυτή την αισιοδοξία καθώς φέρνει στον ορίζοντα ένα δεύτερο μνημόνιο ενώ συμπεριλαμβάνει στους λόγους που πιθανόν να οδηγήσουν σε αυτή τη λύση και την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η κυβέρνηση Κοέλιο επανήλθε την περασμένη εβδομάδα με νέα δέσμη φορολογικών μέτρων που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ αναιρώντας την αρχική ευφορία που δημιούργησε η απόσυρση των οριζόντιων περικοπών στους μισθούς υπό το βάρος των μαζικών αντιδράσεων. Ο προϋπολογισμός του 2013 στον οποίο περιλαμβάνεται η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και η επιβολή έκτακτης εισφοράς 4% στους μισθωτούς προγραμματίζεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο στις 15 Οκτωβρίου. Οι συνδικαλιστικοί φορείς έχουν εξαγγείλει γενική απεργία για τις 14 Νοεμβρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα