Πολυδιαστατο αφιερωμα στον φεντερικο φελινι...

Τιμώντας τον σπουδαίο ιταλό σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι (1920 - 1993), το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει, από τις 13 έως τις 24 Νοεμβρίου, ...
ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει μια ρετροσπεκτίβα με μερικές από τις πιο φημισμένες ταινίες του, μια έκθεση φωτογραφίας και προβολή ενός ντοκιμαντέρ.

Το αφιέρωμα, που πραγματοποιείται για τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου κινηματογραφιστή, διοργανώνεται από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο
Αθηνών και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, την Cinecittà Luce και την Cinemazero (Pordenone).

Αναδεικνύοντας το έργο του πολυβραβευμένου δημιουργού, ο οποίος - ακολουθώντας την εσωτερική του φωνή - δημιούργησε ένα νέο τρόπο αφήγησης της πραγματικότητας, δίνοντας ταυτόχρονα πνοή σε έναν κινηματογράφο της ποίησης, της φαντασίας και του παραμυθιού, η ρετροσπεκτίβα περιλαμβάνει μερικές από τις αριστουργηματικές του ταινίες, όπως οι «La dolce vita», «I vitelloni», «Lo sceicco bianco», «Roma», «Ginger e Fred», «I Clowns», «Giulietta degli spiriti» και «Le tentazioni del Dottor Antonio», οι οποίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, από τον κριτικό κινηματογράφου και δημοσιογράφο Γιάννη Ζουμπουλάκη και τον Andrea Crozzoli, συνιδρυτή της Cinemazero.

Μέσα από τον φακό του αφοσιωμένου φίλου του

Η έκθεση φωτογραφίας «8 ½: το ταξίδι του Φελίνι», όπου σκιαγραφείται ο σκηνοθέτης, την ώρα της δουλειάς του, μέσα από τον φακό του αφοσιωμένου φίλου του, δημοσιογράφου και φωτογράφου Gideon Bachmann, θα παρουσιάζεται από τις 13 έως τις 24 Νοεμβρίου (18:00 - 22:00), με ελεύθερη είσοδο, και περιλαμβάνει 96 φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν στο πλατό της ταινίας «8 ½» και ανήκουν στο φωτογραφικό αρχείο της Cinemazero Images.

Επί 40 χρόνια, ο Bachmann παρακολουθούσε από κοντά και έθετε ερωτήσεις στον σκηνοθέτη, τόσο στα πλατό των ταινιών του, όσο και σε συναντήσεις, στη διάρκεια των οποίων κατέγραψε ώρες συνομιλιών μαζί του, πέρα από τις χιλιάδες ώρες συνεντεύξεων με άτομα της οικογενείας, φίλους και συναδέλφους του. Για τις φωτογραφίες της έκθεσης, χρησιμοποίησε τα «short ends» της ταινίας του Φελίνι: εναπομείναντα φιλμ μέσα στην κάμερα που χρησιμοποιούσε ο Gianni di Venanzo για τα γυρίσματα, τα οποία τύλιγε με μία ειδική συσκευή που είχε φέρει από τη Νέα Υόρκη. Το αφιέρωμα εμπλουτίζεται με τα λόγια του δημοσιογράφου, ο οποίος ήταν στο πλευρό του σκηνοθέτη από το 1956, μέχρι τον θάνατό του, απαθανατίζοντας τις εμφανίσεις και τις εξομολογήσεις ενός δασκάλου που ανέδειξε την αυτοαφήγηση σε ανεξάντλητο πεδίο για εμβάθυνση.

Από μια μυστηριώδη σεκάνς

Παράλληλα με την έκθεση, θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «L’ultima sequenza» (50΄) του Mario Sesti, ο οποίος ανασυνθέτει το ένα από τα δύο φινάλε, που γύρισε ο Φελίνι για την ταινία «8 ½» και διαδραματίζεται στο πολυτελές βαγκόν - ρεστοράν ενός τρένου, όπου συγκεντρώνονται όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας και, τελικά, το αντικατέστησε με το φινάλε του κυκλικού χορού.

Ο Mario Sesti κατάφερε να κάνει αυτή την ανασύνθεση, χάρη στις μαρτυρίες όσων συνεργάστηκαν στη συγγραφή του, συμμετείχαν και εργάστηκαν σε αυτό, αλλά και όσων είχαν την τύχη να δουν την προβολή του. Από αυτή τη μυστηριώδη σεκάνς απομένουν οι φωτογραφίες, που τράβηξε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Gideon Bachman και κάποιες συζητήσεις με τον Φελίνι, που δεν είχαν αναπαραχθεί και χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν.

Οι κλόουν και τα βραβεία

Γεννημένος στο Ρίμινι, ο Φελίνι το έσκασε από το σπίτι του, όταν έγινε 12 ετών, για να ακολουθήσει ένα τσίρκο. Αυτό εξηγεί την αγάπη του για τους κλόουν και το ότι εμφανίζονται σε όλα τα έργα του. Στα 17 του, πήγε στη Ρώμη, όπου έζησε αρχικά σαν σκιτσογράφος και, κατόπιν, γράφοντας παρλάτες και σκετς για κομφερανσιέ και άλλους καλλιτέχνες του music hall. Στα 23 του, παντρεύτηκε την ηθοποιό Giulietta Masina, με την οποία έζησε μέχρι τον θάνατο του. Το 1954, κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας και, το 1960, τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Απέσπασε 3 φορές το βραβείο της Ένωσης Κριτικών της Νέας Υόρκης, πήρε 4 Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας («Λα Στράντα», «Οι νύχτες της Καμπίρια», « 8 ½» «Θυμάμαι») και προτάθηκε για 4 Όσκαρ Σκηνοθεσίας («Γλυκιά ζωή», «8 ½», «Σατυρικόν», «Θυμάμαι»). Το 1993, χρονιά του θανάτου του, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του απένειμε τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο του έργου του.

Η έναρξη της ρετροσπεκτίβας θα γίνει τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο Θέατρο του ΙΜΚ, με την προβολή της ταινίας «Roma».
Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου (ελεύθερη είσοδος)

20.00: Παρουσίαση από τον Γιάννη Ζουμπουλάκη, κριτικό κινηματογράφου και δημοσιογράφο και τον Αndrea Crozzoli.
21.00: «Roma», κωμωδία 1972, 120΄. Η ταινία είναι ένα ζωντανό και στοχαστικό πορτρέτο της Ρώμης μέσα από τις αναμνήσεις ενός νεαρού επαρχιώτη, που καταφτάνει στο σταθμό Termini, λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τρίτη 19 Νοεμβρίου

21.00: «Ginger e Fred», σάτιρα - δραματική κωμωδία 1985, 125΄. Δύο χορευτές απέκτησαν κάποια φήμη, χορεύοντας κλακέτες σε παραστάσεις βαριετέ. Με το καλλιτεχνικό τους όνομα, εξαργυρώνουν τη λατρεία του κοινού για τους δύο μεγάλους αμερικανούς χορευτές: τον Φρεντ Αστέρ και την Τζίντζερ Ρότζερς.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου

21.00: «Ι clowns», ντοκιμαντέρ 1970, 93΄. Με αφηγητή τον ίδιο τον σκηνοθέτη, η ταινία επιχειρεί ένα πολύ προσωπικό ταξίδι στον κόσμο των κλόουν.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου

21.00: «Lo sceicco bianco», κωμωδία 1952, 85΄. Δύο νεόνυμφοι βρίσκονται για γαμήλιο ταξίδι στη Ρώμη για τον εορτασμό του Ιωβηλαίου. Όμως, ο καθένας έχει διαφορετικά σχέδια.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

21.00: «La dolce vita», δραματική 1960, 174΄. Ένας δημοσιογράφος, που εργάζεται σε σκανδαλοθηρικό περιοδικό και ελπίζει να γίνει κάποτε ένας σοβαρός συγγραφέας, βυθίζεται στην ντόλτσε βίτα της Ρώμης.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου

20.00: «Le tentazioni del Dottor Antonio», σάτιρα – κωμωδία 1962, 60΄. Πρόκειται για το δεύτερο επεισόδιο της σπονδυλωτής ταινίας τεσσάρων επεισοδίων «Boccaccio 70», σε σκηνοθεσία Vittorio De Sica, Federico Fellini, Mario Monicelli και Luchino Visconti, εμπνευσμένης από τις νουβέλες του Βοκάκιου.

21.00: «Giulietta degli spiriti», αισθηματική δραματική κωμωδία 1965, 137΄. Μια πλούσια και ευτυχισμένη κυρία της καλής κοινωνίας φοβάται ότι ο σύζυγός της την απατά και ο κόσμος της καταρρέει. Ελπίζοντας σε μια υπερφυσική βοήθεια, συμμετέχει σε πνευματιστικές τελετές με έναν ινδό οραματιστή.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου

21.00: «I vitelloni», δραματική κωμωδία 1953, 108΄. Στις επαρχιακές πόλεις, Βιτελόνι αποκαλούνται οι νεαροί άνδρες καλών οικογενειών, που περνούν τη μέρα τους άσκοπα σε μπαρ, μπιλιάρδα, με βόλτες και ανώφελους έρωτες και πράξεις. Τέτοιοι είναι και οι πέντε φίλοι της ταινίας.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος - Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Την ημέρα των εγκαινίων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος, τηλεφωνικά: 210 3418579 (Δευτέρα - Παρασκευή: 11:00 - 14:00). Τιμή εισιτηρίου για τις υπόλοιπες προβολές: 3 ευρώ. Προπώληση: ταμεία του Ιδρύματος (Δευτέρα - Παρασκευή: 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση), καταστήματα Public (Σύνταγμα, Πειραιάς, Γλυφάδα, Metro Mall Αγ. Δημητρίου, Athens Mall Μαρούσι), τηλεφωνικά: 210 3418579 (Δευτέρα - Παρασκευή: 11:00 - 14:00), ηλεκτρονικά: www.mcf.gr.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα