Παραιτηθηκε ο υπουργος εξωτερικων της αυστραλιας

13:48 22/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, όπου βρισκόταν. Αιτία η «διαμάχη» με την πρωθυπουργό, Τζούλια Γκίλαρντ, για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. «Αισθάνομαι ότι δεν έχω πλέον την υποστήριξη της...
πρωθυπουργού, Τζούλια Γκίλαρντ και δεν έχω άλλη επιλογή από το να παραιτηθώ των καθηκόντων μου. Δεν μπορώ να είμαι υπουργός Εξωτερικών αν δεν με στηρίζει η πρωθυπουργός. Η παραίτησή
μου είναι ότι πιο έντιμο μπορούσα να κάνω» είπε ο Κ.Ραντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών και επίδοξος «μνηστήρας» της πρωθυπουργίας, βρέθηκε σε κατάσταση πολιορκίας από τους υποστηρικτές της Τζ.Γκίλαρντ, η οποία ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας μετά τον Ραντ.

Ο ίδιος ο Κέβιν Ραντ υποστήριξε ότι η φημολογία για επικείμενη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας εκ μέρους του έχει εξελιχθεί σε «σαπουνόπερα», έχει διχάσει την κυβέρνηση και το Εργατικό Κόμμα και υπονομεύει καθημερινά το έργο της κυβέρνησης.

«Δεν θέλω να έχω σχέση με τίποτα από όλα αυτά» τόνισε.

Εξέφρασε, επίσης, την λύπη του που ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Ουάσινγκτον.

«Θα επιστρέψω αύριο στο Μπρισμπέιν και αφού συμβουλευτώ την οικογένειά μου, την Δευτέρα θα ενημερώσω την Βουλή ποιο θα είναι το πολιτικό μου μέλλον» είπε.

Σε περίπτωση που ο κ. Ραντ παραιτηθεί και από βουλευτής, τότε θα πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές και είναι πολύ πιθανόν να χάσει την έδρα το Εργατικό Κόμμα.

Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση μειοψηφίας της Τζούλιας Γκίλαρντ θα απειληθεί ακόμα και με κατάρρευση. Βεβαίως δεν είναι βέβαιο ότι θα παραιτηθεί από βουλευτής.

Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανό να διατηρήσει την βουλευτική του θέση και όταν κρίνει ότι έχει τους αριθμούς να επιχειρήσει την ανατροπή της Τζ.Γκίλαρντ.

Ο Κ.Ραντ εξέφρασε παράπονα που δεν τον υπερασπίστηκε η πρωθυπουργός όταν δέχθηκε επιθέσεις από άλλους υπουργούς.

Μάλιστα, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σάιμον Κριν, δήλωνε στην αρχή της εβδομάδας, ότι έφθασε η ώρα για την πρωθυπουργό να συνετίσει τον κ. Ραντ ακόμη και να τον διαγράψει, αν ο υπουργός Εξωτερικών αρνιόταν να συμμορφωθεί.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν, ότι η πρωθυπουργός έχει τους αριθμούς που χρειάζεται για να παραμείνει στον πρωθυπουργό θώκο, σε αντίθεση με τον Κ.Ραντ που δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το μαγικό αριθμό 53, που χρειάζεται για να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Εν τω μεταξύ, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Τόνι Γουίνδσορ, προειδοποιεί, ότι τυχόν ανατροπή της κ. Γκίλαρντ ίσως τον υποχρεώσει να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση με πιθανό αποτέλεσμα την πρόωρη διενέργεια εκλογών.

Τέλος, τον τερματισμό της ζημιογόνας φημολογίας ζητά και η πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ, Άννα Μπλάι, καθώς η πολιτεία διανύει την πρώτη εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας.

Ευθέως η Άννα Μπλάι διεμήνυσε στους κοινοπολιτειακούς συναδέλφους της, ότι το αλληλοφάγωμα θα ζημιώσει το ήδη
Keywords
Τυχαία Θέματα