Ο πουτιν διεκδικει την επιστροφη του στην προεδρια

14:17 4/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Σε ένα γενικότερο κλίμα αγωνίας για την επόμενη ημέρα, οι Ρώσοι προσέρχονται στις κάλπες από χθες το βράδυ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντιμετωπίζει τέσσερις υποψήφιους για την προεδρία, τη στιγμή που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του έδιναν νίκη από τον...
πρώτο γύρο με ποσοστό περίπου 60%.

Σε συνέντευξή του σε ξένα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή, ο Πούτιν δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας, ακόμα και στις μεγάλες
πόλεις και στη μεσαία τάξη, τον πυρήνα των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

Όμως η αντιπολίτευση έχει κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους και να οδηγήσει σε έναν δεύτερο γύρο τον ισχυρό άντρα της χώρας, ο οποίος βλέπει την δημοτικότητά του να μειώνεται. Θεωρεί δε ότι η ψηφοφορία δεν μπορεί να είναι δημοκρατική και καλεί σε νέα συγκέντρωση τη Δευτέρα στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο Πούτιν, με τη σειρά του, έχει κατηγορήσει τους αντιπάλους του ότι υπηρετούν τη Δύση, ότι προετοιμάζουν αυτοί οι ίδιοι εκλογική νοθεία, ακόμα και ότι θέλουν να δολοφονήσουν έναν από τους υποψήφιους για να επιρρίψουν την ευθύνη στο καθεστώς. Τις τελευταίες ημέρες είχαν κυκλοφορήσει και σενάρια για δολοφονία του ίδιου του Πούτιν από Τσετσένους τρομοκράτες.

Οι περίπου 108 εκατομμύρια Ρώσοι προσέρχονται στις κάλπες, κάποιες φορές ακόμη και υπό το «βλέμμα» καμερών για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας εν όψει των καταγγελιών (που έχουν κιόλας ξεκινήσει) για παρατυπίες και νοθείες, για να διαλέξουν ανάμεσα στον Πούτιν και άλλους τέσσερις υποψηφίους.

Σε αρκετά εκλογικά τμήματα παρίστανται εθελοντές παρατηρητές, ενώ το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας του Πούτιν έχει διατάξει την εγκατάσταση καμερών σε όλα τα εκλογικά τμήματα (ο αριθμός τους ξεπερνά τις 90.000) για να επιβλέπεται η διαδικασία.

Μέχρι το μεσημέρι, υπήρχαν ήδη περίπου 1.000 καταγγελίες για παρατυπίες, που αφορούσαν είτε τους εκλογικούς καταλόγους, είτε δυσλειτουργία των καμερών, είτε «περιοδείες» λεωφορείων με τους υποτιθέμενους «ψηφοφόρους καρουζέλ» -ομάδες ψηφοφόρων που φέρονται να πηγαίνουν από τμήμα σε τμήμα. Οι καταγγελίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ακόμη.

Σκηνικό των εκλογών, και για πολλούς ξένους αναλυτές αυτό που πραγματικά θα κρίνει το μέλλον του Πούτιν αφού επανακατακτήσει το Κρεμλίνο, είναι το κύμα αμφισβήτησής του που έχει αρχίσει να «φουντώνει» τους τελευταίους μήνες.

Απέναντι στον Πούτιν στέκονται ως προεδρικοί υποψήφιοι ο ηγέτης των Κομμουνιστών Γκενάντι Σιουγκάνοφ, ο εθνικιστής Βλαντίμιρ Zιρινόφσκι, ο αριστερός Σεργκέι Μιρόνοφ και ο πολυεκατομμυριούχος Μικάιλ Προχόροφ -χωρίς ουσιαστικές πάντως ελπίδες.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (έγιναν και δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες) έδιναν στον Πούτιν τη νίκη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό περίπου 60%.

Επιστροφή στην προεδρία

Στην πρώτη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές, μετά τον Μπόρις Γέλτσιν, ο Ρώσος πρωθυπουργός (που εμφανίστηκε ξαφνικά και σάρωσε το ρωσικό πολιτικ
Keywords
Τυχαία Θέματα