Ντομπροβσκις : πρωτα τα μετρα και η αξιολογηση και μετα η ανακεφαλαιοποιηση...

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ...
Σκληρό «πρέσινγκ» για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και όλα τα σκληρά μέτρα, υπό το φόβο ότι αλλιώς...
μπορεί να καθυστερήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κίνδυνο «κουρέματος» καταθέσεων, εάν δεν έχουν τελειώσει όλα εντός του 2015) ασκούν στην κυβέρνηση οι δανειστές.

Μετά τη συνάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν με τον υπουργό υπουργό Εργασίας,
Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, ο Βλάντις Ντομπρόβσκις είπε άλλο ένα «όχι» στα σενάρια για χαλάρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανακεφαλαιοποίηση.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν «αποσυνδέεται» η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, επειδή «ίσως να υπάρχει πρόβλημα με την ανακεφαλαιοποίηση και να περάσουμε στην επόμενη χρονιά που θα προκαλέσει προβλήματα στους Έλληνες καταθέτες», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ήταν ξεκάθαρος.

Ο κ. Ντομπρόβσκις παρουσίασε τον κίνδυνο αυτόν με την ανάγκη να τρέξουν (και όχι να καθυστερήσουν) τα μέτρα και η αξιολόγηση. Όπως είπε, «έχετε απόλυτο δίκιο κι αυτός είναι ένας λόγος που πιέζει για να κλείσει η αξιολόγηση στην ώρα της».

Την ίδια ώρα, θύμισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών πρέπει να γίνει «αφού κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και σίγουρα όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου» γιατί, όπως εξήγησε ο ίδιος, «τα δυο θέματα είναι αλληλένδετα».

«Εάν κάποιος προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες και να άρει τα capital controls χωρίς να έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα και χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση, νομίζω πως τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον αρνητικά για τον τραπεζικό κλάδο», είπε.

Παράλληλα, υποστήριξε πως και «οι Ελληνικές Αρχές κατανοούν ότι πρέπει να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση», τονίζοντας ότι «και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν αυτές οι οποίες επέμειναν πως θα πρέπει οι καταθέτες στις Ελληνικές Τράπεζες να προστατευθούν και αυτός είναι ο λόγος που μας οδηγεί στο να επιμείνουμε στο ότι θα πρέπει εμπρόθεσμα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση».

Με φόντο τις πιέσεις αυτές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προανήγγειλε ότι το Σάββατο στις 11.30 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ στις 12.30 θα υπάρξει και έκτακτη συνέντευξη τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης για το θέμα αυτό.
Keywords
Τυχαία Θέματα