Τι ειπε ο ντομπροβσκις στον κατρουγκαλο...

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο είχε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, που σημείωσε ...
πως στη μεταξύ τους συζήτηση αναφέρθηκαν κυρίως σε θέματα που αφορούν στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Ντομπρόφσκις επεσήμανε στην συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο ότι οι μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό πρέπει να είναι συστηματικές, υπονοώντας ότι πρέπει να συνεχιστούν. Ενώ επεσήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας, τόνισε ότι ο δημοσιονομικός στόχος που έχει τεθεί δεν θα καλυφθεί κυρίως από τις περικοπές των
συντάξεων αλλά και από την εισαγωγή νέων πόρων στο σύστημα, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι θα είναι αυτοί. Τη συνάντηση των δύο ανδρών απασχόλησε και η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

«Μελετήσαμε το πρόγραμμα του ESM» επεσήμανε ο κ. Ντοπρόφσκις, αναφέροντας: «Θέλουμε μία έγκαιρη πρώτη αξιολόγηση για να σταθεροποιηθεί δημοσιονομικά η χώρα και να εξασφαλιστεί η επάνοδος της Ελλάδας στην ανάπτυξη». Ο αντιπρόεδρος έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό για να υπάρχει βιωσιμότητα.

Στο εργασιακό είπε ότι είναι ανάγκη να διασφαλίζει ότι υπάρχει μία αγορά εργασίας που θα συνάδει με τις ανάγκες της οικονομίας. Ανέφερε ότι με τον κ. Κατρούγκαλο συζήτησε για την αγορά εργασίας για το μέλλον της, στο πλαίσιο του ILO και «μελετήσαμε πώς οι χώρες της ΕΕ θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και πώς η ίδια η Ελλάδα θα μπορεί να προσφέρει ένα πλαίσιο που να προστατεύει μεν τους εργαζομένούς της αλλά και να είναι ευέλικτη για να δημιουργεί απασχόληση».

Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά σε ένα σύστημα διαφύλαξης κατώτατου εισοδήματος που θα αφορά στα άτομα με τις χαμηλότερες απολαβές. «Συζητήσαμε και για την μεταναστευτική κρίση που αποτελεί έναν αποφασιστικό παράγοντα. Ήμουν ευτυχής που ανέφερα στους υπουργούς την απόφαση παροχής 5,9 εκατ. ευρώ ως βοήθεια στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό» επισήμανε ο αντιπρόεδρος.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει σε εύλογο χρονικό διάστημα για «να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Ο κ. Κατρούγκαλος, από την πλευρά του, σημείωσε πως η μεταξύ τους συζήτηση κινήθηκε σε τρεις άξονες, τις εργασιακές σχέσεις, τις συντάξεις και το ελάχιστο εγγυημένο εισοδημα.

Αναλυτικά, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις, «διεμήνυσα στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν πως θα πρέπει να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μετά την απορρύθμιση που βιώνουμε την τελευταία 5ετία, γι' αυτό το λόγο θα δημιουργηθεί μία επιτροπή απασχόλησης που θα επιτηρεί τις διαπραγματεύσεις».

Όσον αφορά στις συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «έχουμε προτείνει συνολική αναθεώρηση του συστήματος», ενώ σχετικά με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, ο ίδιος είπε πως επισήμανε στον κ. Ντομπρόβσκις τα προβλήματα που υπάρχουν σε επίπεδο χρηματοδότησης και ζήτησε να εξασφαλιστεί για όλους αποτελεσματική βοήθεια.

«Δεσμευτήκαμε ότι θα παραμείνουμε σε συνεχή επαφή γιατί και οι δύο πλευρές θέλουμε να τελειώσει γρήγορα αυτή η διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Κατρούγκαλος καταλήγοντας και δώρισε στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν ένα αναμνηστικό από «τα ελληνικά μουσεία» όπως είπε.
Keywords
Τυχαία Θέματα