''μειναμε ορθιοι μεσα σε εφιαλτικες συνθηκεσ''...

08:15 5/9/2013 - Πηγή: Fimotro
ΜΙΑ ΟΜΙΛΙΑ...ΣΑΝ ΔΙΑΛΕΞΗ...
Το 2009 το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε μία βόμβα που απειλούσε την ύπαρξη της χώρας και το μέλλον του ελληνισμού, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ...
κατά την ομιλία του για 39η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.
«Το
βασικό πρόβλημα της χώρας δεν ήταν το Πρόγραμμα Προσαρμογής, ούτε η συνταγή του 2010, αλλά η πραγματικά θανάσιμη συνταγή, ήταν το πελατειακό πάρτι μέχρι το 2009», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Άλλοι ήταν οι εμπρηστές και το μόνο θέμα ήταν πόσα και ποια λάθη έκαναν οι πυροσβέστες».
Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων ταυτόχρονα που δεν αντιμετώπισε κανένα άλλο κράτος - μέλος της Ένωσης και μάλιστα σε μια συντηρητική Ένωση «με μεγάλες ευθύνες για την έλλειψη εποπτείας της κυβέρνησης Καραμανλή, που όμως μας παρακολουθούσε με αμηχανία και καχυποψία».
Το 2009, πρόσθεσε, θέλαμε να αλλάξουμε τις δομές και να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα και αντί για αυτό πετύχαμε την χορήγηση οξυγόνου για να μην καταστραφεί η χώρα, κάναμε όσα δεν έκανε καμία άλλη κυβέρνηση τόσα χρόνια.
«Παρότι ματώσαμε και θυσιαστήκαμε πολιτικά, ωστόσο δεν ολοκληρώσαμε ένα έργο που θα δικαίωνε τους πολίτες. Το αποτέλεσμα δεν ήταν συχνά αυτό για το οποίο προσπαθήσαμε», συμπλήρωσε και υπογράμμισε πως «μέσα σε εφιαλτικές συνθήκες μείναμε όρθιοι».
Σχολιάζοντας τη φράση του «λεφτά υπάρχουν», διευκρίνισε πως ίσχυε μόνο εάν γίνονταν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και παρατήρησε πως σκοπίμως παραποιήθηκαν τα λόγια του.
Ακόμη έστειλε το μήνυμα ότι «ήμουν, είμαι και θα είμαι εδώ για τις αρχές μου, δεν με κρατάει κανείς, δεν υπήρξα ποτέ, ούτε σκοπεύω να γίνω όμηρος κανενός».
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην περίοδο της παραίτησής του από την πρωθυπουργία σημειώνοντας πως «την ώρα της ύψιστης εθνικής ευθύνης, κάποιοι σκέφτονταν μόνο πώς θα αναρριχηθούν γρηγορότερα στην εξουσία» και πως «κάποιοι άλλοι πώς θα τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα με μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».
Αφήνοντας αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά είπε πως τότε η πολιτική συναίνεση ήταν αδιανόητη ακόμη και σε αυτονόητα πράγματα μπροστά στον κίνδυνο εθνικής καταστροφής και ήταν πιο εύκολο να φτιάχνουν θεωρίες συνωμοσίας παρά να υποστηρίξουν. «Λένε ότι δεν ήθελαν το πρώτο Μνημόνιο, αλλά πανηγυρίζουν για την πρωτοφανή μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος που οφείλεται στο πρώτο Μνημόνιο, ενώ την ίδια ώρα πόσες μαγικές συνταγές εμφανίστηκαν κάπου γύρω στο Ζάππειο».
Αναφερόμενος στη στάση των εταίρων, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε πως ήταν δύσκολο να πειστεί η Ευρωζώνη ότι το κλειδί είναι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και όχι η λιτότητα.
Σήμερα ωστόσο, όπως είπε, οι πολιτικές δυνάμεις συνεργάζονται και οι στρατηγικές μας υιοθετούνται από όλους και είναι η ώρα να διαμορφώσουμε νέα πορεία για Ελλάδα και διεθνή σκακιέρα.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πρωτοστατεί στην αλλαγή με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο και όχι λευκές επιταγές.
Στόχος μας είναι, όπως τόνισε, οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και δεν είμαστε παρακολούθημα κανενός. Άλλωστε, πρόσθεσε, όλοι τους το δικό μας πολιτικό λόγο προσπαθούν να αντιγράψουν αλλά αποτελούν ιδιόμορφο αριστερό και δεξιό κρατισμό που διαιωνίζει τα κατεστημένα.
Σχετικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, υπογράμμισε πως δεν γίνεται να συνεχίσουμε με ευρώ και τραπεζικό σύστημα πολλών ταχυτήτων.
Ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το ευρωομόλογο ως «δίκαιο» και «αναγκαίο» καθώς, όπως είπε, δεν γίνεται να συνεχιστούν οι μεγάλες διαφορές στα επιτόκια δανεισμού μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.
Παράλληλα έκανε λόγο για την ανάγκη μιας νέας πορεία της Ε.Ε., ενώ σημείωσε ότι βολεύει να παρουσιάζουν το πρόβλημα όχι ως ευρωπαϊκό αλλά ελληνικό, ότι φταίνε «οι δήθεν τεμπέληδες του Νότου». Η πολιτική αυτή, επεσήμανε, διαιρεί τους λαούς και βοηθά το δίκαιο του ισχυρού.
Ό,τι κι αν γίνει στην Ευρώπη, συμπλήρωσε, εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας μεγάλη, δημοκρατική μεταρρύθμιση.
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για μια δημοκρατική προοδευτική Ευρώπη της συμμετοχής, εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο την πρότασή του για δημοψήφισμα. «Ένα δημοψήφισμα βέβαια δεν αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα μιας χώρας, θα αποτελούσε όμως μία συνειδητή, συλλογική νέα αφετηρία», είπε.
Καταλήγοντας, έστειλε ένα μήνυμα σε όσους τον «κατακρίνουν για το ότι βρίσκεται συχνά στο εξωτερικό», λέγοντάς τους ότι «λίγοι ακουγόμαστε έξω, μην κατακρίνετε αυτούς που δίνουν τη μάχη για την Ελλάδα διεθνώς».
Keywords
Τυχαία Θέματα