Ισπανια: η επικινδυνη αποστολη του ραχοι...

Σε επικίνδυνη αποστολή ο Μαριάνο Ραχόι, μετά την πύρρειο νίκη του “Λαϊκού Κόμματος" στις χθεσινές εκλογές ...
στην Ισπανία αφού, για να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση, θα πρέπει να συνάψει συμμαχίες.

Ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς δεν θα πρέπει να χάνει χρόνο, καθώς οι αριστερές δυνάμεις μπορεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους εφαρμόζοντας το "πορτογαλικό μοντέλο" βάζοντας στο περιθώριο το κυβερνόν συντηρητικό κόμμα.

H πολιτική της λιτότητας ανέδειξε το "Podemos", το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ
, στην τρίτη θέση με ποσοστό 20, 6 (69 έδρες), ενώ το νεόκοπο "Ciudadanos" του Άλμπερτ Ριβέρα κατέλαβε την τέταρτη θέση, με ποσοστό 13,9% . Οι ηγέτες των δύο κομμάτων, Πάμπλο Ιγκλέσιας και Άλμπερτ Ριβέρα, πανηγυρίζουν για την παρθενική τους είσοδο στην ισπανική Βουλή ετοιμάζοντας τις επόμενες κινήσεις τους.

Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών φέρνουν πολιτικό σεισμό στην ιβηρική χώρα αντανακλώντας τη δυσφορία των Ισπανών πολιτών για την πολιτική των δύο παραδοσιακών μονομάχων της ισπανικής μεταπολίτευσης: το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές.

Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα το μέχρι πρότινος κυβερνών Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνει 123 έδρες, 63 λιγότερες από αυτές που έλαβε το 2011 και 53 λιγότερες από αυτές που απαιτούνταν για την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στην ισπανική Βουλή.

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στο Σοσιαλιστικό κόμμα που κατέγραψε την χειρότερη εκλογική επίδοσή του καταλαμβάνοντας τελικά 90 έδρες.

Αντίθετα οι αριστεροί του Podemos κατάφεραν να συγκεντρώσουν 69 έδρες και οι κεντρώοι Ciudadanos 40 έδρες.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία

Σύμφωνα πάντως με τα ισπανικά ΜΜΕ, η είσοδος δύο νέων φρέσκων προσώπων, του Ιγκλέσιας και του Ριβέρα, θα κάνει δύσκολη την κοινοβουλευτική ζωή του Ραχόι αν δεν καταφέρει να συνεργαστεί με ένα κόμμα (ή με κόμματα) που θα του εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στην 14η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών βρίσκει την ιβηρική χώρα σε μια φάση ριζικής ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού.

Κεντροδεξιά και Σοσιαλιστές έχουν χάσει έδαφος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και των σκανδάλων διαφθοράς που έχουν απαξιώσει την πολιτική ελίτ. Εκτός από το κόμμα του Άλμπερτ Ριβέρα, το ισπανικό "Ποτάμι", όπως το έχουν "βαπτίσει" πολλά ΜΜΕ, αλλά και οι "φίλοι" του Αλέξη Τσίπρα, "Podemos" (Μπορούμε), θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Ισπανίας τώρα που οι εκπρόσωποί τους θα καθίσουν για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Από το 1982, τα δύο μεγάλα κόμματα, οι Συντηρητικοί (ΡΡ) και οι Σοσιαλιστές (PSOE), ήταν σε θέση να σχηματίζουν κυβέρνηση και να αντικαθιστούν το ένα το άλλο συγκεντρώνοντας μαζί 75%-85% των ψήφων. Το 2008 όμως, άρχισε η... κατρακύλα των Σοσιαλιστών, οι οποίοι υποχώρησαν από το 44% στο 28% το 2011 και τώρα αντιμετωπίζουν μια περαιτέρω μείωση.

Σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας

Για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 176 έδρες σε μια βουλή των 350 εδρών, κατά συνέπεια για να ηγηθεί ο Ραχόι (το κόμμα του έχει 123 έδρες ) μιας σταθερής κυβέρνησης, θα μπορούσε να συμμαχήσει είτε με τους Σοσιαλιστές (το κόμμα έχει 90 έδρες) με τα δύο κόμματα να κατακτούν άνετα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που είναι το πιθανότερο σενάριο είτε με τους Podemos (το κόμμα έχει 69 έδρες) , κάτι όμως που έχει ήδη αποκλείσει ο ηγέτης του, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η πολιτική σταθερότητα της Ισπανίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μετεκλογικές συνεργασίες των κομμάτων, κυρίως του "Podemos" και του "Ciudadanos" . Το κόμμα "Ciudadanos" (Πολίτες) του Άλμπερτ Ριβέρα μπορεί να στηρίξει είτε την Κεντροδεξιά είτε τους Σοσιαλιστές. Ωστόσο, ο επικεφαλής του κόμματος, Άλμπερτ Ριβέρα έχει δηλώσει πως δεν θέλει να καταλήξει όπως το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βρετανία που τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους του γιατί ναι μεν υποσχέθηκε αλλαγή, ωστόσο, έσπευσε να στηρίξει το status quo. Αλλά κι αν ακόμη στήριζε το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, η συνεργασία τους δεν θα εξασφάλιζε απόλυτη πλειοψηφία. Από την πλευρά του, το "Podemos" (Μπορούμε) του Πάμπλο Ιγκλέσιας, θα ανέτρεπε το προεκλογικό του πρόγραμμα αν ένωνε τις δυνάμεις του με το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι.

Άλλος ένας πιθανός συνασπισμός είναι αυτός που θα ενώσει τους Σοσιαλιστές, το δεύτερο κόμμα, με το "Ciudadanos"και τους Podemos.

O ηγέτης του Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα έχει δηλώσει πως δεν θα μπει σε έναν συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές, τους οποίους θεωρεί ως ένα κόμμα του παρελθόντος. Αλλά και ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, έχει υποστηρίξει ότι, δεν θα υποστηρίξει τους Σοσιαλιστές εάν πάρει λιγότερες ψήφους από αυτούς.
Keywords
Τυχαία Θέματα