Η κριση προκαλει εμφραγματα και εγκεφαλικα

10:44 14/6/2012 - Πηγή: Fimotro
Aπό το : Πρώτο Θέμα
«Θερίζουν» τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια στη χώρα μας, διαπιστώνουν οι ειδικοί του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Ως παράγοντες κινδύνου αναφέρουν την οικονομική κρίση, την ανεργία, την...
εργασιακή ανασφάλεια, καταστάσεις επώδυνες που συνδέονται επίσης με την κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη, είπαν οι ιατροί, όπως εκτιμάται από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει, τετραπλασιάζει τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και διπλασιάζει τα εγκεφαλικά επεισόδια. Υπογράμμισαν δε ότι η κατάθλιψη αποτελεί πλέον καθημερινό ιατρικό πρόβλημα στην Ελλάδα,
σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα.

Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας κ. Γεώργιος Θεοδωράκης και ο εκλεγείς πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Ιωάννης Λεκάκης σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 8ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας που πραγματοποιείται 15-17 Ιουνίου 2012, στη Ρόδο.

Δυσκολία στην αγορά φαρμάκων

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαντικό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα που καταγράφεται με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα είναι η αδυναμία πάρα πολλών ασθενών με καρδιοπάθειες να πάρουν τα κατάλληλα φάρμακα εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής που απαιτείται στα έξοδα αγοράς τους.

Το γεγονός αυτό, όπως τόνισαν οι ομιλητές, θα επιφέρει σε πολλούς, σημαντικές βλάβες στην υγεία τους, με απρόβλεπτες και πολύ επικίνδυνες συνέπειες.

Εξίσου ανησυχητική χαρακτήρισαν την εμπλοκή που παρατηρείται σε πολλά δημόσια νοσοκομεία στο θέμα των προμηθειών υλικών και εξοπλισμού. Το αποτέλεσμα είναι ότι μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των επεμβάσεων που γίνονται στο ΕΣΥ παρά το γεγονός ότι η προσέλευση των ασθενών στα Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα είναι πολύ αυξημένη. Η δυσλειτουργία αυτή θέτει σε μείζονα κίνδυνο τη ζωή πολλών καρδιοπαθών δεδομένου ότι αναστέλλει την αντιμετώπιση κρίσιμων για την ζωή προβλημάτων υγείας.

Τέλος, οι ειδικοί τόνισαν ότι το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας τάσσεται υπέρ της χρήσης γενόσημων φαρμάκων σε όλα τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, υπό την προϋπόθεση η επιλογή τους να γίνεται από τον θεράποντα ιατρό και τα σκευάσματα να είναι ελληνικής παραγωγής.
Keywords
Τυχαία Θέματα