ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

10:00 19/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Θανάσης Κουκάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Τα χνάρια του λαθρεµπορίου καυσίµων φέρεται αποφασισµένο να ακολουθήσει τώρα το υπουργείο Οικονοµικών, επιχειρώντας να πατάξει φοροδιαφυγή περίπου 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όπως υπολογίζει ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου...
Γιάννης Καπελέρης. Ηδη,επισηµαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, «έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση του λαθρεµπορίου καυσίµων» και έχουν στοχοποιηθεί οι πρακτικές των λαθρεµπόρων.

Οι διαδοχικές αυξήσεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα πετρελαιοειδή και η συνακόλουθη αύξηση τιµών των καυσίµων έχουν
προκαλέσει έξαρση του λαθρεµπορίου καυσίµων την τελευταία διετία. Η τρόικα έχει επισηµάνει από καιρό στην κυβέρνηση την ανάγκη αντιµετώπισης των παράνοµων πρακτικών. Σε αυτό το πλαίσιο δροµολογήθηκε προ οκταµήν ου η εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρµανσης και κίνησης, παρέµβαση πουπρος το παρόν έχει παγώσει.

«Εχουµε αντιληφθεί πλέον ότι η υψηλή φορολογική επιβάρυνση των πετρελαιοειδών τα καθιστά βασική επιλογή λαθρεµπόρων και φοροφυγάδων», παραδέχεται στα «ΝΕΑ»ο κ. Καπελέρης και προσθέτει: «Πρέπει όµως και οι λαθρέµποροι να αντιληφθούν ότιτο καθεστώςανοµίας και παραβατικότητας πουγνώρισαν, έχει τελειώσει.Θα είµαστε αµείλικτοι στη δίωξη,τον εντοπισµό και την τιµωρία τους».

ΟΙ ΝΕΕΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καπελέρηςπροαναγγέλλει νέες παρεµβάσεις κατά του λαθρεµπορίου, όπως η συγκρότηση ειδικών οµάδων ελέγχουάρτια εξοπλισµένων που θα λειτουργούν 24 ώρες, 365 ηµέρες σε περιοχές όπου έχει διαπιστωθεί µεγάλη παραβατικότητα (Προµαχώνας, Εξοχή, Ορµένιο κ.α.) και η άµεση χρησιµοποίηση του συστήµατος ELENXIS από τους ελεγκτικούς µηχανισµούς και στον τοµέα των καυσίµων. Ακόµη, το προσεχές διάστηµα θα υπάρξει εξίσωση του ΕΦΚ χηµικών προϊόντων (τολουόλη, ξυλόλιο) στα επίπεδα εκείνου της βενζίνης, θα τοποθετηθεί ηλεκτρικό σύστηµα αυτόµατης καταγραφής βυτιοφόρων αυτοκινήτων σε όλους τους µεθοριακούς σταθµούς της χώρας και θα δροµολογηθεί η εγκατάστασησυστήµατος εισροών - εκροών στις δεξαµενές των πρατηρίων.

Για τον περιορισµό του λαθρεµπορίου στο ναυτιλιακόπετρέλαιο το υπουργείο Οικονοµικών θέτει σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία τα δύο νέα σκάφη του Σ∆ΟΕ, τα οποία θα ελέγχουν συνεχώς τη διακίνηση ναυτιλιακού πετρελαίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Πειραιά.
Keywords
Τυχαία Θέματα