Επιμένει στις εκτιμήσεις για «τρύπα» 1,1 δις η ττε -στουρνάρας: πολύ υψηλός ο στόχος για το πλεόνασμα

18:27 18/6/2019 - Πηγή: Fimotro

Στις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος διεθνώς, καταδεικνύοντας την ανάγκη για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της ΕΑΣΕ με θέμα «Η παγκόσμια, η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία του αύριο».

Για την Ελλάδα,

ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2010 και μετά στη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό όπως πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022) είναι πολύ υψηλός και εμποδίζει την επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, αν μάλιστα ληφθούν υπόψη οι υψηλοί συντελεστές φορολογίας και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Το χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης (10% του ΑΕΠ) σε σχέση με τις απαιτούμενες επενδύσεις είναι επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα.

«Η Ελλάδα έχει το περιθώριο να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, εφόσον ακολουθηθεί η κατάλληλη πολιτική. Δεν έχουμε επαρκείς εγχώριους πόρους για να χρηματοδοτήσουμε αυτήν την ανάπτυξη, συνεπώς χρειαζόμαστε άμεσες, ξένες επενδύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει να «βλέπει» κενό 0,6% του ΑΕΠ, στην έκθεση για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. «Για το 2019 η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία είναι πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ (σε όρους ενισχυμένης εποπτείας)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ΤτΕ, δεν συμμερίζεται, επίσης, τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2%, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα του 1,9%.

Όσον αφορά τα «προβληματικά» δάνεια, η ΤτΕ σημειώνει ότι μειώθηκαν το 2018 στο 45,4% του συνολικού χαρτοφυλακίου (ή σε 81,8 δισεκ. ευρώ), έναντι ποσοστού 47,2% ή 94,4 δισεκ. ευρώ το 2017, ωστόσο αυτή η μείωση από μόνη της δεν είναι αρκετή, επιβάλλοντας την ενεργοποίηση ειδικών σχεδίων, όπως αυτό που έχει δημοσιοποιήσει προ πολλού η ΤτΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα