Ενα βημα πριν το κουρεμα

12:14 23/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI), το οποίο υπερψηφίστηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Δημοκρατική Συμμαχία,
ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις της Αριστεράς και του...
ΛΑΟΣ για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Σε περίπου τέσσερις ώρες και χωρίς τις αντιπαραθέσεις του δεύτερου Μνημονίου τελείωσε χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου για το PSI που σήμερα τίθεται, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Κι ενώ υπερψηφίστηκε - όπως ήταν αναμενόμενο - μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και την Ντόρα Μπακογιάννη στην Επιτροπή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας στις αιτιάσεις των εκπροσώπων του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ που επέκριναν την κυβέρνηση για το κατεπείγον της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, διευκρίνισε ότι πρέπει το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή να γίνει η επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI και να ξεκινήσει η δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή ομολόγων.
«Εδώ δεν μιλάμε για διαδικασίες αλλά για τα συμφέροντα του έθνους», είπε ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος έσπευσε να θέσει, για μία ακόμη φορά, το δίλημμα στους βουλευτές: «Θέλουμε να καταστήσουμε το χρέος βιώσιμο και να δώσουμε μια νέα ευκαιρία στον τόπο, να νιώσουν οι Ελληνες ασφαλείς και να βοηθήσουμε τη χώρα να παραμείνει στο ευρώ, ή θέλουμε να παίζουμε τα παιχνίδια της χρεοκοπίας και της υπερυποτιμημένης δραχμής που θα έχουν ως επακόλουθο την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων;».
Κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, πρέπει μέχρι την προσεχή Παρασκευή να έχει διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η αγορά των ομολόγων κι αυτό γιατί - όπως εξήγησε - το ελληνικό δίκαιο είναι ατελές διότι δεν προβλέπει τη συλλογική αντιμετώπιση των κατόχων ομολόγων και πρέπει τώρα να περιλάβει τις ρήτρες συλλογικής δράσης που προβλέπει το αγγλικό δίκαιο, από το οποίο διέπεται η διαδικασία της ανταλλαγής.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Ακόμη έκανε γνωστό πως οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, ανεξάρτητα από τον χρόνο και τη σειρά έκδοσης, «συγκροτούν μια ιδεατή γενική συνέλευση» και διευκρίνισε πως η διαδικασία ξεκινά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο προσδιορίζει τους επιλέξιμους τίτλους. Προηγείται δημόσια πρόσκληση και μέσα σε δέκα μέρες θα πρέπει οι ομολογιούχοι να δηλώσουν εάν είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν ώστε να διαμορφωθεί η απαιτούμενη απαρτία, η οποία συγκροτείται με το 50% του ανεξόφλητου κεφαλαίου συνολικά των ελληνικών τίτλων.
Με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή υπερψήφισε τα σχέδια νόμου για τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα, καθώς και την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων παρά την αντίθετη γνώμη των βουλευτών του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα