Ελεγχος του "εσχεσ" με εμφαση στο "ποθεν"

10:44 9/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Πρόθυμος να αποδεχτεί την πρόταση νόμου 75 βουλευτών με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, για αλλαγές στον έλεγχο των «πόθεν έσχες», εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας, που...
ανέφερε ότι «είναι ίσως η πρώτη φορά που βρισκόμαστε ενόψει της υιοθέτησης από την κυβέρνηση μιας πρότασης νόμου βουλευτών».
Διερεύνηση
Η πρόταση νόμου αφορά τον έλεγχο σε βάθος του «έσχες» με έμφαση στο «πόθεν», δηλαδή
στη διερεύνηση και αποκάλυψη των περιπτώσεων που για ευνόητους λόγους αποκρύπτονται περιουσιακά στοιχεία.
Όπως παρατήρησε ο κ. Κακλαμάνης, η ισχύουσα νομοθεσία είναι ανεπαρκής, γιατί περιορίζεται στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων που καταγράφει κάθε χρόνο ο υπόχρεος και δημοσιοποιούνται μόνο οι δηλώσεις των πολιτικών προσώπων, ενώ είναι προφανές ότι «κανένας απατεών και κανένας καταχραστής δημοσίου χρήματος δεν καταγράφει στη δήλωσή του τα προϊόντα των εγκληματικών του δραστηριοτήτων». Μεταξύ άλλων, προτείνεται η υποβολή πρόσθετης δήλωσης παραίτησης υπέρ του ελληνικού δημοσίου από την κυριότητα ή άλλο δικαίωμα σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει παραληφθεί από τη δήλωση «πόθεν έσχες» κάθε υπόχρεου.
Ελεγχος «24»
Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα ο Ευ. Αργύρης θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ελέγχων των «24» πολιτικών προσώπων που την τριετία 2009-2011 έβγαλαν στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ, ενώ την ίδια μέρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα προσέλθει ξανά να καταθέσει ο επικεφαλής της αρχής για το «βρόμικο» χρήμα Π. Νικολούδης.
Keywords
Τυχαία Θέματα