Δημοσιονομικο κενο 1,8 δις τη διετια 2015 - 16, πρωτογενες πλεονασμα 2,3% φετος...

21:37 30/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Ανάπτυξη 3,3% το χρόνο χωρίς άλλα νέα μέτρα έχει βάλει στόχο η κυβέρνηση, με βάση το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018 που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και καταθέτει ...
μέχρι την Παρασκευή στη Βουλή η κυβέρνηση για να ψηφιστεί στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Για
να το επιτύχει, η κυβέρνηση βασίζεται σε προβλέψεις για ανάκαμψη της αγοράς, επιστροφή της ρευστότητος, αύξηση των φορολογικών εσόδων, πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια αλλά και μέτρα ελάφρυνσης από τους ευρωπαίους εταίρους, κάτι για το οποίο ο κύριος Σταϊκούρας δύο φορές τόνισε πως έχουν ήδη δεσμευτεί. Άφησε μάλιστα «παράθυρο» για μείωση φόρων από Οκτώβριο όπως στο πετρέλαιο θέρμανσης κλπ.

Μέχρι το 2018 πρέπει να βρεθούν περίπου 2 δισ. επιπλέον κρατικά έσοδα ετησίως και μείωση κρατικών δαπανών 1,7 δισ. από φέτος έως το 2018.

Όλα αυτά όμως, όπως παραδέχτηκε, ενέχουν πολλούς κινδύνους (πολιτικούς και όχι μόνο) και οι αμφιβολίες της Τρόικα είναι μεγάλες. Στο Μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015 αλλά ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι ευελπιστεί ότι τελικώς θα μηδενιστεί, χωρίς να χρειαστούν άλλα πρόσθετα νέα μέτρα, πέραν των 4,5 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν από φέτος.

Πρακτικά, πολλά μπορεί να αλλάξουν (επί τα βελτίω ή και επί τα χείρω) κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού, όπου θα διαπιστωθεί αν η εκτέλεσή του δικαιώνει τις εκτιμήσεις της Αθήνας ή των ελεγκτών.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα