Διαθεσιμος στη βραζιλια ιστοτοπος για τα εγκληματα της δικτατοριας...

21:18 10/8/2013 - Πηγή: Fimotro
Ένας ιστότοπος που θα περιλαμβάνει περισσότερες από 900.000 σελίδες με πρακτικά από δίκες αντιφρονούντων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1964 - 1985) αρχίζει να λειτουργεί ...
από την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσαν οι δικαστικές αρχές.
«Πρόκειται για πρακτικά από 710 δίκες της περιόδου της καταπίεσης, οι οποίες εκδικάσθηκαν στο Ανώτατο Στρατοδικείο και θα συνοδεύονται από φωτογραφίες, βίντεο και άλλα έγγραφα που παρουσιάζουν τις παραβιάσεις που είχαν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας», υπογραμμίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το
πρόγραμμα, το οποίο τιτλοφορείται «Brasil: nunca mais digital» (Βραζιλία: Ποτέ πια, ψηφιακό), αξιοποιεί υλικό από μία ήδη υπάρχουσα βάση δεδομένων.
Η βάση περιέχει έγγραφα που είχαν συλλεχθεί την διάρκεια της δεκαετίας του 1980 από την Αρχιεπισκοπή του Σάο Πάολο και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, καθώς και από τις πηγές ενός προγράμματος επαναπατρισμού και ψηφιοποίησης εγγράφων που είχαν ανακαλυφθεί στην Ελβετία και στις ΗΠΑ από το 2011.
Από τα σκληρά μέτρα καταστολής στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, επισήμως, έχουν χάσει τη ζωή τους ή φέρονται αγνοούμενοι 400 άνθρωποι. Σε άλλους 3.200 υπολογίζεται ο αριθμός στη Χιλή και σε 30.000 στην Αργεντινή.
Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, που είχε συλληφθεί και βασανισθεί ως μέλος αντιστασιακής οργάνωσης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, τον Μάιο του 2012 συγκρότησε την Επιτροπή Αλήθειας, που έχει επιφορτισθεί με τις έρευνες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την περίοδο εκείνη, χωρίς όμως να θέτει εν αμφιβόλω την αμνηστία του 1979, η οποία προστατεύει στρατιωτικούς κι αστυνομικούς που βρέθηκαν ένοχοι για δολοφονίας και βασανισμούς.
Κανείς δεν έχει δικαστεί μέχρι σήμερα για εγκλήματα εκείνης της εποχής στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα