Διαφωνιες για το υπερταμειο και την ανακεφαλαιοποιηση

09:19 5/8/2015 - Πηγή: Fimotro
Διαφωνίες προέκυψαν στις συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές τόσο για το νέο υπερταμείο που θα έχει περιουσία 50 δισ., όσο και για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών...
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται και από το υπουργείο Οικονομικών, οι διαφωνίες δεν είναι τέτοιες ώστε να δημιουργήσουν εμπλοκή στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών χθες στο διάλειμμα των διαπραγματεύσεων, υπάρχουν διαφωνίες για τη νομική υπόσταση
που θα έχει το νέο ταμείο, αλλά και για το κατά πόσο θα έχει και την ευθύνη του παλαιού προγράμματος που έτρεχε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Θεωρεί όμως ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα.
Έκανε λόγο για κάποια απόκλιση απόψεων. «Καταθέσαμε τις προτάσεις μας τις οποίες θα εξετάσουν και θα επανέλθουν, αλλά δεν μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι αποκλίσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Δεν βλέπω να υπάρχει τελικά κόλλημα», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Αποκρατικοποιήσεις
Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποκρατικοποιήσεων από την ελληνική πλευρά έχουν ως στόχο να περιοριστούν όσο το δυνατό οι πωλήσεις περιουσίας του ελληνικού δημοσίου και όταν αυτό κριθεί αναγκαίο, τότε να επιλεγεί η μέθοδος της μακροχρόνιας μίσθωσης, παρά η πώληση. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους δανειστές, οι οποίοι και θεωρούν ότι οι αποκρατικοποιήσεις μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν πρωτίστως ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας.
Στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών φαίνεται να υπάρχει απόσταση ως προς τον τρόπο που τελικά θα επιλεγεί. Η Ελλάδα ζητά να δοθεί άμεσα ένα μέρος του δανείου από τον ESM που θα κατευθυνθεί προς τις τράπεζες και οι δανειστές επιλέγουν τη λύση της οριστικής λύσης και όχι της λύσης σε δόσεις.
Πηγή : imerisia.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα