Αναστασιαδης : h πατριδα υπερανω των πολιτικων διαφορων...

15:15 12/9/2015 - Πηγή: Fimotro
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δώσουν ...
τα χέρια και να κατανοήσουν ότι υπεράνω των διαφωνιών, των πολιτικών σχημάτων και των ιδεολογιών, υπάρχει η μεγαλύτερη ιδέα που λέγεται πατρίδα, την οποία θα πρέπει όλοι να υπηρετήσουν.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι ο αγώνας που διεξάγεται δεν είναι μόνο για την Καρπασία ή την Αμμόχωστο, αλλά για κάθε σπιθαμή γης και σημείωσε ότι δεν θέλει επί των ημερών του να
καταγραφεί ότι οδήγησε την πατρίδα του στην τουρκοποίηση, ότι επέτρεψε να μην απελευθερωθεί καμία σπιθαμή γης των κατεχομένων και ότι θα συνεχίσει ο κατοχικός στρατός να υπάρχει για να νέμεται, αλλά και να απειλεί τον υπόλοιπο Ελληνισμό.

Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε χθες βράδυ σε ανοικτή συγκέντρωση στη Λάρνακα που οργάνωσαν κοινότητες και οργανώσεις της κατεχόμενη περιοχής Καρπασίας και Αμμοχώστου. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως δεν δέχεται ότι «υπήρξε Ελληνοκύπριος ηγέτης που να μην επεδίωξε τη λύση του κυπριακού προβλήματος και δεν υπήρξε Ελληνοκύπριος που να μην θέλει να δει την ειρήνη στην πατρίδα του. Εάν δεν έγινε κατορθωτή μια βιώσιμη, λειτουργική, μια λύση που να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην τουρκική αδιαλλαξία και στην περιφρόνηση των αρχών και αξιών της ΕΕ».

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ως «το σημαντικότερο επίτευγμα, ενδεχόμενα από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, γιατί μπορεί να μιλούμε με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, με βάση το κεκτημένο». Σημείωσε ακόμα πως ο Μουσταφά Ακιντζί είναι «ένας Τουρκοκύπριος με όραμα την επανένωση» και ο ίδιος εμπιστεύεται αυτό το όραμα. Ωστόσο εξέφρασε ανησυχία για το πόσο διατεθειμένη είναι η Τουρκία να δώσει δείγματα γραφής, αφού όπως είπε «δεν είναι αρκετή πλέον η ρητορεία, περί της αποφασιστικότητας και της συμβολής της στη λύση» του Κυπριακού.

Ο Κύπριος Πρόεδρος απευθυνόμενος στη τουρκοκυπριακή πλευρά ξεκαθάρισε πως θα τιμήσει τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2004 και μετά τη λύση θα υπάρχουν δύο πολιτείες, μετεξελισσομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτω από ένα ομόσπονδο σύστημα διακυβέρνησης. Την ίδια ώρα οι Τουρκοκύπριοι, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχουν δύο χωριστές πολιτείες με την έννοια του διαχωρισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα πρέπει τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες να γίνουν αποδεκτές «και εμείς από πλευράς μας, θα δούμε πώς διασφαλίζουμε ότι η κάθε μια των κοινοτήτων θα έχει τον κύριο λόγο στην περιοχή όπου τα όρια της θα καθορίζουν το βαθμό και τις εξουσίες της».

Υπάρχει πρόοδος
Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις είπε πως «έχει παρατηρηθεί πρόοδος. Υπάρχουν όμως ακόμα και προβλήματα και υπάρχει δρόμος να διανύσουμε» και έκανε αναφορά και «στο στρατηγικό ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει, η ανεύρεση υδρογονανθράκων, η αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου όσον αφορά το σημείο σταθερότητας στην περιοχή, αλλά ταυτόχρονα και το ρόλο που διαδραματίζουμε μέσα στην ΕΕ για την ΕΕ, αλλά κυρίως για την πατρίδα μας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε όλους ότι «αυτό που επιδιώκουμε είναι πριν και πάνω από όλα την κατοχύρωση των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου, είτε αυτοί είναι Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι» και σημείωσε πως ο αγώνας και η προσπάθεια είναι «να μπορέσουμε να έχουμε μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τους Ελληνοκύπριους».

Σημείωσε ακόμα ότι ο σεβασμός του «προς το 76% που απέρριψε το Σχέδιο Ανάν παραμένει απεριόριστος. Δεν μπορώ να παραγνωρίσω ούτε εκείνους που είπαν «ναι» αλλά πολύ περισσότερο εκείνους που είπαν «όχι», διότι γνωρίζω ότι μια νέα αποτυχία στο διάλογο θα είναι η απαρχή της καταστροφής.

Στηρίζει η Εκκλησία
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ανέφερε πως η Εκκλησία και ο λαός θα είναι μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα τον προστατεύσουν, θα τον οχυρώσουν και θα σταθούν ασπίδες μπροστά του για να πετύχει ό,τι καλύτερο στις προσπάθειες που καταβάλλει για λύση του Κυπριακού, ώστε Έλληνες και Τούρκοι να ζήσουν στη γη των πατέρων τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είναι οι πιο τραγικοί ηγέτες της Κύπρου αυτή τη στιγμή. Έχουν ένα δυσβάσταχτο βάρος στους ώμους τους που πρέπει να το σηκώσουν, μόνοι τους δεν μπορούν, χρειάζεται και η δική μας βοήθεια, όλου του λαού».
Keywords
Τυχαία Θέματα