Μετα το «φιασκο» του 14μελους θιασου στο ντιμπειτ αλλαζουν σκηνικο και κανονεσ!

14:17 12/9/2015 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Όσοι μας διαβάζουν θα θυμούνται, ότι με δυο αναρτήσεις για το ντιμπέιτ, είχαμε αναφερθεί αρνητικά, για τον τρόπο με τον οποίο η διακομματική επιτροπή είχε αποφασίσει να γίνει αυτή...
η τηλεμαχία. Μάλιστα μετά το πέρας του γεγονότος το ονομάσαμε, «σούπα από κόλλυβα η σταροπίλαφο».

Διαδίκτυο, ΜΜΕ και Τύπος συμφώνησαν μαζί μας, που το χαρακτήρισαν «σούπα» και βαρετό! Το περίεργο είναι ότι ως σούπα το κατήγγειλαν και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες. Είναι οξύμωρο, τρελό και εξωπραγματικό να καταγγέλλεις
κάτι, για το οποίο όχι απλά έχεις συμφωνήσει αλλά και συμμετέχεις.

Όπως γνωρίζω από ευρωπαϊκά και αμερικανικά ντιμπέιτ, δεν εμπλέκεται διακομματική επιτροπή σε τέτοια γεγονότα να καθορίζει δημοσιογραφικά και τεχνικά μια συνομιλία συζήτηση πολιτικών αρχηγών, για την οποία δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να παρεμβαίνει, αφού είναι έργο των δημοσιογράφων.

Με σκληρές και εύστοχες ερωτήσεις, ο χαρισματικός ηγέτης βγάζει μπροστά στον τηλεθεατή, τα ηγετικά του χαρίσματα. Την εξυπνάδα, ευστροφία, γνώση, μόρφωση, ψυχική καλλιέργεια, αποφασιστικότητα, ροή λόγου, πειθώ, συγκροτημένη σκέψη κ.ά.!

Στο ντιμπέιτ της Δευτέρας Τσίπρα-Μειμαράκη την ευθύνη της διακομματικής έχουν 4 πρόσωπα, που σε συνεργασία με τους αρχηγούς, θα καθορίσουν και τους όρους. Από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Γιώργος Κυρίτσης και Θόδωρος Μιχόπουλος. Από τη ΝΔ, η Πηνελόπη Γαβρά και ο πρώην βουλευτής εκπρόσωπος Κώστας Καραγκούνης.

Πιστεύω ότι εκτός από τον εκπρόσωπο, οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, της διακομματικής, με την υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακή μόρφωση και τις ξένες γλώσσες που γνωρίζουν, θα κάθισαν αρκετές ώρες μπροστά σε κάποιον υπολογιστή, βλέποντας αρκετά ντιμπέιτ, ευρωπαϊκού η αμερικανικού επιπέδου για να συμβουλεύσουν σωστά τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να αποφευχθεί το προηγούμενο «φιάσκο». Έτσι δεν θα έχουμε επανάληψη της φαρσοκωμωδίας. Θα ήθελα όμως να κάνω μερικές επισημάνσεις, τεχνικές και δημοσιογραφικές για την τηλεμαχία των δυο αρχηγών.

-Το να είναι όρθιοι Τσίπρας-Μειμαράκης και απέναντι τους το δημοσιογραφικό τήμ είναι επιβεβλημένο(εκτός αν διαφωνούν λόγω ύψους!!!).

-Τα κοντινά, γενικά, διπλά πλάνα των αρχηγών, οι αντιδράσεις και το πρόσωπο που κάτι θέλει να πει με ένα αγριοκοίταγμα η μειδίαμα του ενός αρχηγού προς τον άλλον για το λεγόμενα του, πρέπει ο τηλεθεατής να τα γνωρίζει.

-Ο μεταξύ των αρχηγών διάλογος είναι αναγκαίος και πρέπει να δίνεται για περιορισμένο χρόνο από τον συντονιστή.

-Πρέπει να απαγορευτούν δια ροπάλου χαρτιά και σημειώσεις στα χέρια των αρχηγών, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό. Το δυνατό μυαλό με υψηλό IQ που θέλει κάποιος να λέγεται ηγέτης, δεν χρειάζεται σημειώσεις. Οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από 3, χωρίς ενότητες και περιορισμούς σε ερωτήσεις που πρέπει να υποβάλλονται σε έναν αρχηγό που διεκδικεί την εξουσία της χώρας.

-Το ρολόι-χρονόμετρο που δεν είδαμε ποτέ στο προηγούμενο ντιμπέιτ, πρέπει να βρεθεί τρόπος να εμφανίζεται στην μικρή οθόνη, ώστε ο τηλεθεατής να κρίνει τις ικανοτητές του αρχηγού να απαντά εύστοχα πειστικά και συγκροτημένα στον περιορισμένο χρόνο, που του δίνεται χωρίς να αερολογεί και να υπεκφεύγει!

Τέλος οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να είναι 7 όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Τότε θα χαθεί μία ακόμα ευκαιρία για να γίνει ένας ενδιαφέρον διάλογος. Εκ του αποτελέσματος βέβαια θα κριθούν όλοι.

Διατηρώ όμως αρκετές επιφυλάξεις για την επιτυχία του, όταν η ΝΔ, βγάζει επίσημη ανακοίνωση και αναφέρει:

«Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, έχει ξεκαθαρίσει ότι, προκειμένου να γίνει δημόσιος διάλογος και να ενημερωθούν οι πολίτες, συμμετέχει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε οποιαδήποτε συζήτηση Πολιτικών Αρχηγών και με οποιαδήποτε διαδικασία. Ως εκ τούτου, οι όροι και οι προϋποθέσεις προσδιορίζονται αποκλειστικά από το ΣΥΡΙΖΑ».

Λέτε να έχουμε εμπλοκή την τελευταία στιγμή;
Keywords
Τυχαία Θέματα