Αν εφευγε η ελλαδα απο το ευρω, θα την ακολουθουσαν κι αλλες χωρες...

Τις έννοιες της επιλογής και της προόδου που συνδέονται με τη δημοκρατία χρησιμοποίησε...
ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, για να αναφερθεί στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, στην ομιλία του κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα των πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η τελετή έλαβε χώρα στην αίθουσα της Πρυτανείας στα Προπύλαια. Ο τίτλος απονεμήθηκε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου, Θανάση Δημόπουλο,
και τον πρόεδρο του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, Μιχάλη Σπουρδαλάκη, ενώ την ομιλία έκανε ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης -ο οποίος έκανε υπόκλιση στον υψηλό καλεσμένο, όταν τον χαιρέτησε, ενώ στη συνέχεια... τράβηξε και την αναπληρώτριά του, Σία Αναγνωστοπούλου, κοντά στον Γάλλο πρόεδρο-, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, οι πρώην πρωθυπουργοί Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμένος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η πρέσβειρα της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη, βουλευτές και άνθρωποι από το χώρο του πολιτισμού και των επιστημών.

Ο κ. Ολάντ στην ομιλία του ευχαρίστησε και δήλωσε «ιδιαίτερα συγκινημένος για την τιμή που του αποδίδει το πανεπιστήμιο, που έχει στο παρελθόν τιμήσει προσωπικότητες όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μίκης Θεοδωράκης».

Αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Ευρώπης: «Υπήρχε μία εποχή, όταν κατέρρευσε το Τείχος, που το να είσαι Ευρωπαίος ήταν προφανές. Όλοι ήθελαν να είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Σήμερα, το να είναι κάποιος Ευρωπαίος δεν είναι αυτονότητο για πολλούς. Το να είσαι Ευρωπαίος σημαίνει ότι εφαρμόζεις κανόνες, χάνεις κάτι από την κυριαρχία σου, ότι εφαρμόζεις μία οικονομική πολιτική που δεν θα εφάρμοζες αν ήσουν μόνος στη χώρα σου. Γι' αυτό και κατέβαλα προσπάθεια να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, γιατί και η Ελλάδα κατέβαλε προσπάθεια. Δεν ήθελα μόνο να διατηρήσουμε ως εργαλείο το ευρώ, αλλά, αν η Ελλάδα έφευγε, τότε θα κατέρρεε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, γιατί πρόκειται για την Ελλάδα, και γιατί κι άλλες χώρες θα ακολουθούσαν».

Αναφέρθηκε στη δύσκολη νύχτα της 12ης Ιουλίου, λέγοντας ότι προσπαθούσε να περάσει το μήνυμα και στους άλλους ηγέτες, κυρίως των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποιος θα είναι ο επόμενος που θα ακολουθήσει την Ελλάδα. Είπε ακόμη ότι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, «στις οποίες δείξαμε αλληλεγγύη, πρέπει να κατανοήσουν ότι η αλληλεγγύη υπάρχει τώρα για τους πρόσφυγες».

Αναπτύσσοντας την πολιτική του φιλοσοφία, είπε: «Πιστεύω ότι στην πολιτική ζωή, στη διαχείριση και στις ευθύνες του κράτους είναι πάντα δυνατή η επιλογή. Υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι τα πάντα είναι μονόδρομος, ότι δεν υπάρχει επιλογή. Αντίθετα, η δημοκρατία επιτρέπει να επιλέγει κάποιος κάτι, που κάποιοι άλλοι δεν θα επέλεγαν. Το μήνυμα της επιλογής δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τους περιορισμούς. Απέναντι στους περιορισμούς όμως υπάρχουν πολλοί δρόμοι. Κατ' αρχήν, υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καμία λύση και πρέπει να καταθέσουμε τα όπλα. Υπάρχουν όμως κι άλλοι, που θεωρούν ότι μπορούμε να υπερβούμε τους περιορισμούς κάνοντας μία αναδίπλωση, κάτι που έκανε λαούς να χάσουν την ταυτότητά τους. Υπάρχει όμως και ο δρόμος της θέλησης, που επιτρέπει να επικρατήσει η εξυπνάδα και η δύναμη της λογικής. Πιστεύω ότι η σκέψη δεν είναι κάτι που ανήκει μόνο σε κάποιο λαό, και ότι η πρόοδος μπορεί να είναι αργή και να υπάρχουν στάσεις ή υποχωρήσεις, μακροπρόθεσμα όμως η πρόοδος είναι ο προορισμός μας. Μία χώρα και μία ήπειρος δεν μπορεί να την αρνηθεί».

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, λέγοντας: «Η κρίση είναι κάτι μοιραίο και αναπόφευκτο, αλλά και μία ευκαιρία. Κάποια στιγμή θα ξαναβρεθούμε στο δρόμο της προόδου. Χρειάζεται θάρρος και προσπάθεια για να πείσουμε τους συμπολίτες μας. Υπάρχουν κρυφές δυνάμεις, που λένε ότι η ιστορία είναι πιο δυνατή. Κάποιοι πιστεύουν ότι το παρελθόν είναι πιο ισχυρό από το μελλον. Στο Παρίσι σε μερικές μέρες η Γαλλία θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη για το κλίμα, όχι γιατί θέλουμε να σταματήσουμε την βιομηχανία. Η τεχνολογική και η οικολογική πρόοδος όμως μπορούν να κινούνται στην ίδια πορεία».

Κάνοντας χιούμορ, τέλος, είπε ότι «το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο είναι το Παρίσι, γιατί πιστεύουμε ότι είμαστε ο φάρος, ωστόσο εσείς φωτίσατε νωρίτερα τον κόσμο».
Keywords
Τυχαία Θέματα