Μπλοκο των δανειστων στον κλιμακωτο φπα!!!

"Η ΘΑ ΒΑΛΕΤΕ 23% Ή ΚΑΘΟΛΟΥ" ΔΙΑΜΗΝΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
Στους εκπροσώπους των δανειστών φαίνεται να προσκρούει το σχέδιο της κυβέρνησης για κλιμακωτό ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια και 13%...
στα ιδιωτικά σχολεία, όπως προέκυψε από τις συζητήσεις των δυο πλευρών στην Αθήνα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν ενστάσεις στο σχέδιο αναφέροντας πως η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την επιβολή ΦΠΑ
δεν προβλέπει την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η υπόδειξη του κουαρτέτου υπογραμμίζει δύο επιλογές: Ή 23% ΦΠΑ παντού ή καθόλου.
Αυτό σημαίνει ότι με βάση την οδηγία, οι κυβερνήσεις δύνανται είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κανονικό συντελεστή –23% για την Ελλάδα– εφόσον επιλέξουν την ένταξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ.
Αυτή η εξέλιξη σημαίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, βρίσκεται και πάλι στο μηδέν καθώς καλείται να διαλέξει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να ψάξει και πάλι για νέα ισοδύναμα. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο καλείται να αποφασίσει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να ξεκινήσει από την αρχή και πάλι η συζήτηση για τον εντοπισμό ισοδύναμων μέτρων, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως την Παρασκευή έληξε η παράταση της μη εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου και η νέα διορία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών με ένα απλό δελτίο Τύπου για την αναστολή της επιβολής του φόρου.
Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο Νίκος Φίλης για το ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επέμεινε για ακόμη μια φορά στο ότι οι προνομιούχοι πηγαίνουν σ' αυτά. Σε δηλώσεις τους ο υπουργός Παιδείας αναφέρει:
«Δε θέλω να μπούμε στο δίλημμα 23% η 0%. Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες από την Τρόικα. Δε μιλάω εγώ για τα οικονομικά μαζί τους. Αν το βάλει θα το δούμε», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν υπάρχει «τόσο εκτεταμένο δίκτυο στην ιδιωτική εκπαίδευση πάσης φύσεως».
Για τις πρόσφατες δηλώσεις του, περί «πενταροδεκάρων» για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κύριος Φίλης επανέλαβε ότι επρόκειτο για σχήμα λόγου και ότι πάντως δεν θα το επαναλάμβανε αν ήξερε τι θα επακολουθήσει στα μέσα. «Ουδείς αναμάρτητος - είμαι ειλικρινής όμως. Δεν μ ' αρέσουν οι κομψευόμενες διατυπώσεις αλλά η ουσία» παραδέχτηκε για να διερωτηθεί ωστόσο: «Όταν κάποιος μπορεί να δώσει 7.000 το χρόνο στριμώχνεται για αλλά 500;»
Και επανέλαβε ο υπουργός ότι η ρύθμιση έχει κοινωνικό πρόσημο και τελικά θίγει τους προνομιούχους.
Προανήγγειλε περαιτέρω ο κύριος Φίλης την επαναφορά σε σύντομο χρόνο του ελέγχου των ιδιωτικών σχολείων και των εργασιακών τους ζητημάτων στο Υπουργείο Παιδείας.
«Θα υπάρξει δραστικότατη μείωση των αποσπάσεων» με απόλυτη δραστηριότητα στα δημόσια σχολεία τόνισε ο υπουργός, μιλώντας για τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, κάνοντας λόγο για περίπου 4000 εκπαιδευτικούς εκτός αιθούσης που επιτελούν διοικητικές εργασίες. [Στόχος του υπουργείου να ξέρουμε στις 31 Μαΐου ποια είναι τ
Keywords
Τυχαία Θέματα