ΑΛΜΑ ΕΞΑΓΩΓΩΝ, ΟΞΥΓΟΝΟ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

11:16 12/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Με αιχµήτου δόρατος τα τρόφιµα, αρκετά εκ των οποίων προϊόντα µε υψηλή προστιθέµενη αξία όπως τα βιολογικά, οι ελληνικέςεπιχειρήσεις πραγµατοποιούν τον τελευταίο χρόνο ένα µικρό θαύµα. Σε µια αγορά όπου η οικονοµική κρίση οδηγεί σε λουκέτο...
χιλιάδες επιχειρήσεις, οι εξαγωγείς προσπαθούν να φέρουν την άνοιξη αυξάνοντας συνεχώς τα µεγέθη τους.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισµού Εξωτερικού Εµπορίου, η συνολική αύξηση των εξαγωγών τον Φεβρουάριο ήταν της τάξης του 35,2% (1,43 δισ. ευρώ) σε σχέση µε τον Φεβρουάριο του 2010
(1,05 δισ.) ενώ αντίθετα η συνολική αξία των εισαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, σηµείωσε πτώση 14,9%, δείγµα της µειωµένης εγχώριας κατανάλωσης.

Μία από τις κυριότερες αιτίες, όσο κι αν µοιάζει παράδοξο, είναι η οικονοµική κρίση στην εγχώρια αγορά, λένε οι επιχειρηµατίες. Μέχρι πρόσφατα, αν και πολλοί παρήγαν ανταγωνιστικά προϊόντα, περιορίζονταν στη διάθεσή τους στην εγχώρια αγορά, αφού άλλωστε η ζήτηση ήταν µεγάλη.

ΣΗΜΕΡΑ που η οικονοµική κρίση µείωσε την εγχώρια κατανάλωση οδηγεί τις επιχειρήσεις να αναζητούν διέξοδο στις αγορές του εξωτερικού.

Ταυτόχρονα, οι στοχευόµενες πολιτικές στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων µέσα από τους συνδέσµους τους όπως ο Πανελλήνιος Σύνδεσµος Εξαγωγέων όσο και ο θεσµικός, κρατικός φορέας Οργανισµός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) µε συνεχή συµµετοχή σε διεθνείς εκθέσεις έδωσε τις ευκαιρίες σε αρκετές επιχειρήσεις να τολµήσουν να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός των στενών ορίων της ελληνικής αγοράς. Το παραπάνω πιστοποι είται και από τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσµου Εξαγωγέων, σύµφωνα µε τα οποία µόνο το 2010 ο αριθµός των επιχειρήσεων που έχουν εγγραφεί στα µητρώα του αυξήθηκε κατά 10%. Επίσης είναι σηµαντικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηµένη συµµετοχή στις εξαγωγές και κλάδοι έντασης τεχνολογίας και ειδικευµένης εργασίας, που αποτελούν πλέον πάνω από το 1/3 της αξίας τους.

Τα τελευταία στοιχεία του ΟΠΕ δείχνουν ότι οι εξαγωγές για τον περασµένο Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 35,2% σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και 37,0% σε τρίτες χώρες.

Το µεγαλύτερο ποσοστό εξαγώγιµων προϊόντων αποτελούν τα τρόφιµα και ζώντα ζώα (182,6 εκατ. ευρώ για χώρες της Ε.Ε. και 65,0 εκατ.

για τρίτες), βιοµηχανικά είδη (260,6 εκατ. και 70 εκατ.), ποτά και καπνός (27,3 εκατ. και 7,3 εκατ.) και ορυκτά καύσιµα, λιπαντικά κ.λπ. (78,7 εκατ. και 189,4 εκατ. αντίστοιχα).
Keywords
Τυχαία Θέματα