ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ 1,4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

11:02 12/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)Συνθήκες ασφυξίας δημιουργούν τα νέα στοιχεία του προϋπολογισμού τα οποία προεξοφλούν τη λήψη μέτρων προκειμένου να εκτελεσθεί ο προϋπολογισμός. Τα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο του έτους υστερούν κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον...
στόχο που είχε τεθεί για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, ενώ οι δαπάνες κινούνται οριακά εντός στόχων λόγω της περαιτέρω μείωσης των κονδυλίων
για εξοπλιστικά προγράμματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το οικονομικό επιτελείο, τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 11% σε σχέση με τον στόχο του τριμήνου, δηλαδή εισπράχθηκαν 11,1 δισ. ευρώ έναντι στόχου 12,5 δισ. ευρώ. Η τεράστια αυτή απόκλιση που καταγράφεται στον τομέα των εσόδων οφείλεται σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση -κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμούστο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 44 εκατ. ευρώ αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης φυσικών προσώπων βάσει του νέου φορολογικού νόμου. Κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού όλες οι ανωτέρω απώλειες ήταν γνωστές τουλάχιστον στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, η μείωση του φόρου εισοδήματος οφείλεται και στις περικοπές μισθών και επιδομάτων στον δημόσιο τομέα καθώς και στην αύξηση της ανεργίας.
Σε σχέση με τις δαπάνες του πρώτου τριμήνου του 2010 καταγράφεται υπέρβαση 3,5% γεγονός που οφείλεται κυρίως στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 437 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 121,3% ή κατά 604 εκατ. ευρώ. Αντίθετα οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι μειωμένες κατά 55,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010.
Οι ανωτέρω αρνητικές εξελίξεις οδηγούν την κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι υστερήσεις στα δημόσια έσοδα και οι υπερβάσεις δαπανών.
Προφανώς δεν είναι δυνατόν κάθε μήνα να μειώνεται το κονδύλι των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, για το τρέχον έτος η κυβέρνηση θα χρειασθεί πρόσθετα έσοδα ύψους περίπου 5,5-6 δισ. ευρώ. Ηδη παρατηρείται περιορισμός των πληρωμών από τα υπουργεία σε τρίτους δημιουργώντας νέα χρέη από πλευράς του Δημοσίου, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία απορροφούν από το πρώτο τρίμηνο του έτους τεράστια ποσά.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η υπέρβαση του ελλείμματος στο 10,6% του ΑΕΠ (από 9,5%) και η καθυστέρηση εφαρμογής μέτρων όπως τα τυχερά παιχνίδια, οι αντικειμενικές αξίες κ.λπ. που θα προσέθεταν στον κρατικό κορβανά σημαντικά έσοδα.
Στο μεταξύ, η τετραήμερη απεργία στην οποία προχωρούν από σήμερα μέχρι την Παρασκευή οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος ενδεχομένως να απειλήσει
Keywords
ευρω, ευρω, τελη κυκλοφοριας 2014, εκτακτη εισφορα, νέα, προυπολογισμος, οφείλεται, επιδοματα, πδε, αεπ, απεργια, τελη κυκλοφοριας, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια ταξι, εισφορα αλληλεγγυης, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αντικειμενικες αξιες, αεπ, ηγεσια, παιχνιδια, πδε, τα νεα, υφεση, αυξηση, ασφαλιστικα ταμεια, γεγονος, διαστημα, δημοσιο, ετος, υπηρεσιες, κυβερνηση, κρατικο, ληψη, μειωση, οφείλεται, προγραμματα, συνταξη, τυχερα παιχνιδια
Τυχαία Θέματα