Αφιερωμα μνημης στον ελληνα γλυπτη θεοδωρο βασιλειου...


Στη μνήμη των 20 χρόνων από τον θάνατό του, στις 15 Δεκεμβρίου 1993, και σε συνέχεια της τοποθέτησης του γλυπτού «Κουκουβάγια» στο προαύλιο...
του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέου Ψυχικού, η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα τιμά τον μεγάλο έλληνα γλύπτη Θόδωρο Βασιλείου με μία αναδρομική έκθεση.

Σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης - μουσειολόγου Ελίζας Γερολυμάτου, η έκθεση με γλυπτά και σχέδια, που επιχειρεί να αναδείξει την προσωπικότητα και την καλλιτεχνική πορεία του Θόδωρου Βασιλείου (1917 - 1993), εγκαινιάζεται τη Δευτέρα
16 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα. Την έκθεση υποστηρίζει εκτενές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από την Γ΄ Δημοτικού έως και την Β΄ Γυμνασίου, δωρεάν και ανοιχτό σε όλα τα σχολεία του Νομού Αττικής και της Περιφέρειας.

Σιωπηλός, αθόρυβος και ακούραστος δημιουργός

Ο Θόδωρος Βασιλείου συμμετείχε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και πολλά έργα του έχουν στηθεί σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και την Κύπρο. Παρά το ότι υπήρξε ένας από τους σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής μας, με μεγάλη σταδιοδρομία και παραγωγή, παρέμεινε πάντα σιωπηλός και αθόρυβος, προτιμώντας πάντα την ειρηνική ατμόσφαιρα του εργαστηρίου του και τη γαλήνη της σιγής, κατάλληλη να ανθοφορήσει μηνύματα και στοχασμούς και καταφέρνοντας, παρόλο τον έμφυτο και συνειδητό μοναχισμό του, με το πέρασμα του καιρού, η τέχνη του να κατακτήσει τη βαθειά εκτίμηση και την αναγνώριση αξιόλογων μελετητών, ειδικών της τέχνης και συλλεκτών του τόπου μας.

Η καλλιτεχνική πράξη του Βασιλείου υπήρξε πάντοτε ιδιότυπη, κάποτε ίσως και άναρχη, χωρίς να υπόκειται σε στενή λογική αλληλουχία, με τα δημιουργικά κίνητρα να είναι άρρητα και αδιόρατα. Η παραδοχή, όμως, αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο δημιουργός πορεύτηκε αρχικά με βαθειά πνευματική καλλιέργεια και, στη συνέχεια, με εκτεταμένη νησιώτικη (καταγόταν από οικογένεια γλυπτών από την Τήνο και την Εύβοια) ευαισθησία, που ενωμένες μπόρεσαν να καταξιωθούν σε υψηλή δημιουργία, καθώς η πρώτη βρισκόταν σε συνεχή εμβάθυνση και η δεύτερη σε συνεχή εγρήγορση.

Με την ίδια αγάπη, σεβασμό και αφοσίωση που ατένισε το μάρμαρο, ο Θόδωρος Βασιλείου ατένισε και τα άλλα υλικά, με τα οποία πειραματίστηκε και δημιούργησε: τον πηλό, την πέτρα, τον μπρούντζο, το σίδερο, το ξύλο. Γι’ αυτό και όλα του τα γλυπτά τα χαρακτηρίζει πάντα η άψογη, η νόμιμη χρησιμοποίηση και επεξεργασία του υλικού. Τη βαθειά συγκίνησή του μπρος στη φύση τη μεταφέρει σε έργα καθαρής γλυπτικής, με ανόθευτα πλαστικά μέσα, νόμιμα και αναντίρρητα, στήνοντας γερά τις μορφές του, αναζητώντας συνεχόμενα την απλοποίηση της φόρμας κάτω από μια αρμονία, που υπακούει σε φυσικούς νόμους και τη χαρακτηρίζει ζωντάνια, ιδιαίτερη ομορφιά και δύναμη έκφρασης, πάντα ευκίνητη, ανάλαφρη και αέρινη, με το στατικό στοιχείο να απουσιάζει.

Πληροφορίες
Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα: Ι. Κοκκώνη 15 - Ψυχικό, τηλ.: 210 6717097. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00 – 18.00, Τετάρτη: 13.00 - 20.00. Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα