Ρομαντικο αφιερωμα στη στελλα γκρεκα...



Μαγική, ευαίσθητη, νοσταλγική, μελαγχολική, η Στέλλα Γκρέκα, 91 χρόνων σήμερα, υπήρξε η μεγάλη ντίβα...
της μεταπολεμικής Αθήνας. Μια φωνή μύθος, που συνδέθηκε με τραγούδια λεπτού ρομαντισμού.

Τιμώντας τη σπουδαία μας ερμηνεύτρια, το θέατρο Badminton και η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας, στο πλαίσιο του κύκλου
συναυλιών «Τα πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού», σε καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Μιχάλη Κουμπιού, παρουσιάζουν ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Στέλλα Γκρέκα, με τίτλο «Μια φωνή μύθος», τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, στις 8:30 το βράδυ.

Με τη σύμπραξη της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, την οποία διευθύνει ο Παναγής Μπαρμπάτης, και της χορευτικής ομάδας της Pasion del Tango, η Στέλλα Γκρέκα και οι Καλλιόπη Βέττα, Μπάμπης Βελισσάριος, Ελένη Βουδουράκη και Άγγελος Παπαδημητρίου θα αποδώσουν αξέχαστα τραγούδια από το ρεπερτόριό της. Τραγούδια, όπως τα «Πάμε στο άγνωστο», «Ήρθες σαν την άνοιξη», «Πού να ’σαι τώρα», «Είδα μάτια πολλά», «Χθες το βράδυ», «Τραγούδι της Μαρίνας», «Μαραμένα τα γιούλια κι οι βιόλες» κ.ά., γραμμένα από μεγάλους έλληνες συνθέτες, όπως οι Αττίκ, Κώστας Γιαννίδης, Μενέλαος Θεοφανίδης, Τάκης Μωράκης, Μιχάλης Σουγιούλ, Χρήστος Χαιρόπουλος κ.ά..

Σύντομη καριέρα μεγάλων επιτυχιών

Η Στυλιανή Λαγκαδά, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1922. Εμφανίστηκε νεαρή στη μουσική σκηνή της πρωτεύουσας και υιοθέτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Στέλλα Γκρέκα, το οποίο εμπνεύστηκε ο σύζυγός της, ο γνωστός σκηνοθέτης Ορέστης Λάσκος (1908 - 1992). Κατά την περίοδο του γάμου τους, ηχογράφησε μια σειρά από επιτυχίες γνωστών δημιουργών. Όμως αρνήθηκε να δισκογραφήσει κάποια κομμάτια, που γνώρισαν τεράστια επιτυχία. Το πρώτο ήταν το «Δυο πράσινα μάτια» του 1945, που βρήκε σαχλούς τους στίχους του στιχουργού Κώστα Κιούση, μετανιώνοντας μετά γι’ αυτό, και το δεύτερο το «Λίγες καρδιές αγαπούνε» του 1946, το οποίο ο δημιουργός του, Μιχάλης Σουγιούλ, πρότεινε στον - άγνωστο τότε - Τώνη Μαρούδα και του χάρισε την πρώτη του επιτυχία. Η δισκογραφική της παρουσία περιορίστηκε στα έτη 1946 - 1948, τα δύσκολα, δηλαδή, χρόνια του Εμφυλίου. Υπήρξε για ένα μικρό διάστημα η αγαπημένη τραγουδίστρια των αστικών κέντρων και η απόλυτη ερμηνεύτρια των ελαφρών τραγουδιών.

Μετά την εμφάνισή της στην ταινία του συζύγου της, «Ραγισμένες καρδιές» (1945), την οποία ο ίδιος αποκήρυξε ως τη μεγαλύτερη του αποτυχία, ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στον Δημήτρη Μυράτ και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, στην ταινία «Μαρίνα», σε σενάριο Α. Σακελλάριου - Χ. Γιαννακόπουλου και σκηνοθεσία του πρώτου. Τα τραγούδια που ερμήνευσε συνέβαλαν στην επιτυχία της ταινίας. Όμως ο γάμος της με τον Ορέστη Λάσκο τελείωσε. Έτσι, αποσύρθηκε στην ακμή της καριέρας της και το 1947, πήγε να ζήσει στην Αμερική.
Γύρισε στην Ελλάδα το 1970 και ηχογράφησε με την EMI τους δίσκους: «Η Στέλλα Γκρέκα τραγουδάει Χρήστο Χαιρόπουλο» και «Η Στέλλα Γκρέκα τραγουδάει Αττίκ», ενώ η εταιρεία κυκλοφόρησε και τον δίσκο «Στέλλα Γκρέκα», που περιλάμβανε τα τραγούδια, που είχε ηχογραφήσει κατά τη διάρκεια της διετούς καριέρας της. Ο επόμενος και τελευταίος δίσκος, που κυκλοφόρησε από τη LYRA, το 1990, με τον τίτλο «Τα τραγούδια της Αμερικής», περιείχε παλιές ηχογραφήσεις της τραγουδίστριας στην Αμερική. Μετά, η Στέλλα Γκρέκα αποσύρθηκε ξανά.

Έκτοτε, τοποθετήθηκε μαζί με άλλες μεγάλες φωνές στα αρχεία της ελληνικής μουσικής, αποτελώντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα άδικης αντιμετώπισης, τόσο από τις δισκογραφικές εταιρίες, όσο και από το ελληνικό μουσικόφιλο κοινό.

Πληροφορίες
Badminton: Άλσος Στρατού - Γουδή, τηλ.: 210 8840600. Τιμές εισιτηρίων: 25, 20, 15, 10, 8 (φοιτητικό - ανέργων) ευρώ. Προπώληση: καταστήματα Public, Παπασωτηρίου και Seven Spots, τηλεφωνικά: 210 8840600, ηλεκτρονικά: abcd.gr, viva.gr. Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα