Tελειωσε η συναντηση με την τροικα...1.5 δις ευρω μετρα ζητουν οι δανειστες μας

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,Τελείωσε.... χωρίς αποτέλεσμα πριν από λίγο η συνάντηση Τρόικας – Στουρνάρα, για το θέμα του δημοσιονομικού κενού που ανέρχεται στο ποσό του, 1,3 δις. Ευρώ για την ελληνική πλευρά και 1.5 δις ευρώ... για τους δανειστές μας το οποίο θα κλείσει μόνο με διαρθρωτικές παρεμβάσεις και.... καθόλου καινούργια δημοσιονομικά μέτρα δηλαδή και
άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.Η σύσκεψη ξεκίνησε στις ...9 το πρωί ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών λίγο μετά της 10 το πρωί.Μετά την μεγάλη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κύριος Στουρνάρας προετοίμασε και παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών σε ποιους τομείς θα παρέμβει η κυβέρνηση.Η κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις για διαρθωτικού-διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα συνολικού ύψους 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,3 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014.
Προσδιόρισε μάλιστα στην τρόικα τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους στηρίζονται οι προτεινόμενες παρεμβάσεις:
1. Μέτρα του υπουργείου Εργασίας για την τόνωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής. Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε δημοσιονομικό όφελος 800 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων όμως η Τρόικα αναγνωρίζει μόνο τα 600 εκατ.ευρώ). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα 2/3 των παρεμβάσεων που προτείνει η κυβέρνηση και στηρίζεται κυρίως σε μέτρα όπως:
-Στην αντιμετώπιση της απόκλισης μεταξύ δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών (εκτιμώμενο όφελος 350 εκατ. ευρώ).
-Στις νέες ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (εκτιμώμενο όφελος 150 εκατ. ευρώ).
-Στην κοινή είσπραξη εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ (εκτιμώμενο όφελος 80 εκατ. ευρώ).
-Στον έλεγχο των συντάξεων και άλλες επιμέρους διασταυρώσεις και εξοικονομήσεις.
2.Έσοδα από αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ύψους 381 εκατ. ευρώ.
3.Αυστηρή εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, με επιβολή ποινών στους παραβάτες, για εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ ή 100 εκατ. αν επεκταθούν οι περικοπές στις ΔΕΚΟ.
4. Έλεγχος των υπερβάσεων στις δαπάνες των εποπτευόμενων φορέων των υπουργείων και πρόστιμα στις «ελαστικές» διοικήσεις τους.
5.Νέες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 250 εκατ. ευρώ.
6.Νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, ιδίως στους τομείς Υγείας και Παιδείας.
"Εμπλοκή" και άνοιγμα για συζήτηση πάντως προκαλεί και η εκ βάθρων αναθεώρηση του σχεδίου για τον νέο φόρο ακινήτων, που ανοίγει αυτομάτως «τρύπα» τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ στα έσοδα του 2014. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε στην τρόικα το πρόγραμμα του υπουργείου από το οποίο θα προκύψουν έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά μεταξύ άλλων στην αύξηση των εσόδων στα Ασφαλιστικά Ταμεία μέσω καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής αλλά στο ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα.
Η τροικα εκτιμά όμως ότι ο στόχος των 800 εκατ. ευρώ δεν είναι εφικτός ενω ο κ. Βρούτσης πρότεινε την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των ληξιπρόσθεσμων οφειλών στα Ταμεία στις 72 μηνιαίες δόσεις από 48 που προβλέπεται σήμερα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή. Χωρίς αποτελέσμα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση και για το κρίσιμο ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων καθώς η τρόικα επιμένει στο «λουκέτο» της εταιρείας ενώ η κυβέρνηση επιμένει στην αναδιάρθρωση εν λειτουργία. Την ίδια ώρα ανοικτή παραμένει η συζήτηση για το θέμα των πλειστηριασμών, ενώ αναμένεται η απάντηση της τρόικας για το νέο φόρο στα ακίνητα που παρουσίασε η κυβέρνηση.
Επίσης ανοικτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, η προώθηση αλλαγών στις αγορές, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και το δεύτερο «κύμα» της διαθεσιμότητας και οι απολύσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα. Κομβική ημερομηνία συμφωνίας με τους επικεφαλής της τρόικας για τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι, θεωρείται η 9η Δεκεμβρίου στις 10 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup, ώστε η δόση να εκταμιευθεί έως το τέλος του 2013.
Και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν
Keywords
Τυχαία Θέματα