Ametakinhtoi oi διοικητικοι του εκπα...

Σε παράταση του αναβρασμού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παραπέμπει η απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της διαθεσιμότητας, ...
για ενδέκατη εβδομάδα, με άλλες δύο 48ωρες απεργίες έως και την Παρασκευή.
Σύμφωνα με την απόφασή τους, η απεργία θα γίνει με βάση το σχετικό πλαίσιο των προηγούμενων εβδομάδων της, δηλαδή με περιφρούρηση όλων των εισόδων των Ιδρυμάτων, ώστε
να μην εισέρχονται σε αυτά φοιτητές ή καθηγητές στα αμφιθέατρα τους.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών ζητούν και από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος που συνεδριάζει στις 3 το μεσημέρι να καλύψει την απόφασή τους για νέα απεργία.
Θα συνεδριάσει όμως για να καλύψει ή όχι την απόφαση του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων της Αθήνας και η Ομοσπονδία τους.

Ζ. Τριγάζης: Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον απεργιακό αγώνα Απόφαση για την πορεία των κινητοποιήσεών τους θα πάρουν σήμερα και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Την ίδια ώρα, το ΑΣΕΠ έχει ανακοινώσει τις πρώτες πρόχειρες λίστες του με τη μοριοδότηση των υπαλλήλων των οκτώ ανωτάτων ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, ενώ ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει διαμηνύσει πως τα Πανεπιστήμια που είναι κλειστά θα ανοίξουν και το εξάμηνο θα σωθεί.
Έχει τονίσει μάλιστα πως ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να χρειάζεται καμία επιστράτευση.
Όπως είπε, εφόσον και οι καθηγητές και οι φοιτητές εξέφρασαν τη βούληση να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, από εκεί και πέρα δεν θα μπορεί να παρεμποδιστεί η ακαδημαϊκή λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Τόσο το ΕΚΠΑ όσο και το ΕΜΠ έχουν καταρτίσει πρόγραμμα εξετάσεων και μαθημάτων προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο.
Στις προθέσεις των διοικήσεων των δύο ιδρυμάτων είναι να αρχίσουν μέσα στην εβδομάδα τα μαθήματα, με το Καποδιστριακό να έχει ορίσει ως ημέρα έναρξης την Τρίτη 19 Νοεμβρίου.
Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Θεοδόσης Πελεγρίνης έχει διευκρινίσει όμως ότι τα μαθήματα στο ίδρυμα θα ξεκινήσουν στις 19 Νοεμβρίου αν οι διοικητικοί υπάλληλοι επιτρέψουν την είσοδο στις αίθουσες.
Ωστόσο, και οι εννέα σχολές του ΕΜΠ τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών, γεγονός που αποτελεί ένα επιπλέον εμπόδιο στην έναρξη των μαθημάτων και των εξετάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή των υπαλλήλων με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας.
Κ. Αρβανιτόπουλος: Οι φοιτητές και οι οικογένειές τους δεν χρωστάνε τίποτα
Σήμερα ο κ. Αρβανιτόπουλος μέσω συνέντευξής του στο ΑΜΠΕ απηύθυνε έκκληση στους διοικητικούς υπαλλήλους για τερματισμό των κινητοποιήσεων.
Συγκεκριμένα, τους καλεί «να κατανοήσουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θα απορροφηθούν σε άλλα ιδρύματα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν χρωστάνε σε τίποτα οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να υφίστανται αυτόν τον αποκλεισμό από τον ναό της δημοκρατίας και της γνώσης που είναι τα πανεπιστήμια».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος σημειώνει ότι «αυτό θα πρέπει να σταματήσει, γιατί και αυτοί με τη στάση τους απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο» και προσθέτει: «Αντιλαμβάνεσθε ότι υπάρχουν οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατούν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις, όταν δεν γίνονται μαθήματα, υπάρχουν μετεγγραφές που είναι στον αέρα, υπάρχουν μαθήματα που είναι στον αέρα και κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο. Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς και δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικεί το όποιο δίκιο του καταπατώντας τα δικαιώματα των άλλων».
Απαντώντας στην έκκληση για διάλογο, που απηύθυνε εκ νέου την Κυριακής ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης, ο υπουργός Παιδείας σημειώνει: «Διάλογος έχει γίνει. Δυστυχώς, πρέπει όλοι να καταλάβουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο η χώρα πορεύεται. Από τον Αύγουστο, όταν στείλαμε στα πανεπιστήμια και εκκλήθησαν εδώ οι πρυτάνεις, τους εξηγήσαμε το επείγον της υπόθεσης...Συνεπώς, εδώ μη χρησιμοποιούμε το θέμα του διαλόγου ως πρόσχημα για να αναβάλουμε, όπως πάντοτε, τα πράγματα, εδώ τα περιθώρια χρόνου ήταν και παραμένουν ασφυκτικά και πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην εθνική προσπάθεια. Όλοι οι Έλληνες έχουμε ματώσει. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να γίνει είναι για τον οποιονδήποτε λόγο να μη μένουν κλειστά τα ιδρύματα».
Γ. Μυλόπουλος: Λάθος το μέτρο της διαθεσιμότητας
Πάντως, σε συνέντευξή του επίσης στο ΑΜΠΕ, ο πρύτανης του ΑΠΘ και πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Γιάννης Μυλόπουλος χαρακτηρίζει λάθος πολιτική πρακτική το μέτρο της διαθεσιμότητας, το οποίο, όπως αναφέρει, μαζί με τη μείωση του προϋπολογισμού στα ΑΕΙ οδήγησε τα πανεπιστήμια σε «τραγωδία».
Αναφέρει ακόμη πως απαιτείται επαναπροσδιορισμός της πολιτικής κατεύθυνσης στο θέμα της Παιδείας, το οποίο είναι επένδυση για όλους τους προηγμένους λαούς.
Πηγή : naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα