Me διαξιφισμους η συζητηση στη βουλη των μετρων για την ανθρωπιστικη κριση...

21:46 17/3/2015 - Πηγή: Fimotro
Σε διαξιφισμούς επί διαδικαστικών θεμάτων αναλώνονται Πρόεδρος της Βουλής και εκπρόσωποι σχεδόν όλων ...
των κομμάτων αναφορικά για τον τρόπο συζήτησης του κρίσιμου νομοσχεδίου με τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης την ώρα που δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Κομισιόν επιχειρεί να το «μπλοκάρει». Επί μια ώρα η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αναζητούσαν λύση
για το αν η εναρκτήρια τοποθέτηση πρέπει να είναι υπουργού ή βουλευτή και το ποια πρέπει να είμαι η τύχη των αρκετών υπουργικών τροπολογιών που έχουν κατατεθεί.

Να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έχουν ήδη κατατεθεί επτά υπουργικές τροπολογίες οι οποίες μεταξύ άλλων ρυθμίζουν ζητήματα της ΝΕΡΙΤ, της Προεδρίας της Δημοκρατίας, των εργασιακών συμβάσεων κ.α.

Η Πρόεδρος μετριάζοντας τόσο τις θέσεις που είχε αναπτύξει ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και εκείνες που περιέγραψε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών της δηλώσεων είπε πως «αναμένω οι υπουργοί που έχουν καταθέσει τροπολογίες - οι περισσότερες εμπρόθεσμες - έως αύριο να αναπτύξουν τους λόγους που τις εισηγούνται προκειμένου να αποφασίσει το Σώμα εάν είναι συναφείς ή άσχετες με το νομοσχέδιο και εάν δικαιολογείται π επείγοντας χαρακτήρας τους».

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης λέγοντας ότι το πλήθος τροπολογιών οφείλεται σε ζητήματα που σωρεύτηκαν λόγω της προεκλογικής περιόδου ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης υποστήριξε πως οι τροπολογίες της νέας κυβέρνησης υποστηρίζουν τα λαϊκά συμφέροντα ενώ αυτές της απερχόμενης εξυπηρετούσαν «άνομα συμφέροντα και έκρυβαν δωράκια σε φίλους και κολλητούς».

Από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος υπενθύμισε στην Πρόεδρο την φράση της σύμφωνα με την οποία «η Βουλη να μην επαναλάβει φαινόμενα εκφυλισμού της διαδικασίας όπως η κατάθεση τροπολογιών» και πρόσθεσε «οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί σε αυτό το νομοσχέδιο είναι εκπρόθεσμες και άσχετες. Τι θα κάνετε… Θέλω την δική σας προσωπική θέση ως Πρόεδρος της Βουλής».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου επανέλαβε ότι οι υπουργοί θα κληθούν να εξηγήσουν το περιεχόμενο των τροπολογιών τους και στο τέλος το Σώμα θα αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την κατάθεσή τους.

Διαφορετική ωστόσο ήταν η προσέγγιση της στο ζήτημα εάν θα πρέπει να ανοίξει η διαδικασία της συζήτησης με την ομιλία υπουργού που εισηγείται το νομοσχέδιο – όπως επιβάλλει ο Κανονισμός -ή με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων – όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια-.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου ξεκαθάρισε πως θα εφαρμοστεί το γράμμα του Κανονισμού. Ακόμα και όταν ο κ. Φίλης επισήμανε πως «Δεν μπορεί να λειτούργει η Βουλή εις βάρος των βουλευτών» η Πρόεδρος απάντησε αυστηρά «δεν τίθεται σε συζήτηση ή διαπραγμάτευση το εάν θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός. Αυτή η Βουλή θα εφαρμόζει τον Κανονισμό».
Keywords
Τυχαία Θέματα