''koinωνικη πολιτικη με τα εσοδα απο την αξιοποιηση της δημοσιας περιουσιασ''...

20:30 17/3/2015 - Πηγή: Fimotro
Η κυβερνητική τακτική να προηγείται η μετονομασία και να ακολουθεί η αλλαγή πολιτικής ακολουθείται ...
και με το ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο η περιγραφή εκ μέρους της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών του νέου τρόπου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας φαίνεται πως έρχεται σε σύγκρουση με όσα περιλαμβάνει η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη προς τους εταίρους.

Η κυρία Βαλαβάνη υποστηρίζει πως εντός των επόμενων μηνών θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα προβλέπει πως τα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα κατευθύνονται σε ειδικό λογαριασμό για την κοινωνική στήριξη
και την κοινωνική ασφάλιση. Γι αυτό και σπεύδει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία μετονομάζει το ΤΑΙΠΕΔ και του προσφέρει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας. Από την πλευρά του ωστόσο ο κ. Βαρουφάκης δεσμεύτηκε πως τα έσοδα θα συνεχίζουν να κατευθύνονται σε λογαριασμό για την αποπληρωμή του χρέους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στο νομοσχέδιο για την διεύρυνση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που αναμένεται σήμερα στην Βουλή θα περιλαμβάνεται άρθρο που μετονομάζει το ΤΑΙΠΕΔ σε Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας.

Το νέο Ταμείο εκτός από την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου θα πάρει και την περιουσία του ΕΤΑΔ και του Παράκτιου Μετώπου, δηλαδή όλη την περιουσία του Δημοσίου. Σε δεύτερη φάση και εντός των επόμενων δύο μηνών – σύμφωνα πάντα με την κυρία Βαλαβάνη – θα ακολουθήσει νέο νομοσχέδιο που θα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του νέου Ταμείου. Εως τότε θα διέπεται από τις διατάξεις που καθορίζουν την λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα πάντα με όσα είπε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής όπου παρουσιάστηκε η νέα διοίκηση του Ταμείου το επόμενο νομοσχέδιο θα προβλέπει πως τα έσοδα που θα προκύπτουν από την αξιοποίηση της περιουσίας του ΤΠΔ «θα αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση κοινωνικής πολιτικής του κράτους και τη στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας». Σήμερα, τα συγκεκριμένα έσοδα μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του χρέους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα (ΝΔ) ο στόχος της κυρίας Βαλαβάνη προσκρούει στις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει η περίφημη επιστολή Βαρουφάκη προς τον Γερούν Ντάισεμπλουμ. «Στο Eurogroup, στις σελίδες, 20, 22 και 24 των επίσημων τοποθετήσεων του κ. Βαρουφάκη, υποθέτω, εκφράζει την Κυβέρνηση, λέει σαφώς, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και τα έσοδά τους θα πρέπει να πηγαίνουν για το χρέος» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ωστόσο πως « Βεβαίως, επισημαίνει, ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί για το χρέος ήταν υψηλοί και θα έπρεπε να μειωθούν, αυτό θα είχε βραχυπρόθεσμα μια δυσμενή επίπτωση στη βιωσιμότητα του χρέους, μεσομακροπρόθεσμα όμως θα βελτίωνε πάρα πολύ το χρέος. Συγκεκριμένες αναφορές σελίδες 20, 22 και 24. Ποια είναι λοιπόν η θέση στην Κυβέρνηση. Δεν είπατε την αλήθεια στο Eurogroup;».

Η αναφορά του βουλευτή της ΝΔ φαίνεται πως αιφνιδίασε την κυρία Βαλαβάνη καθώς έδειξε ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο της επιστολής Βαρουφάκη.

«Δεν είμαι σίγουρη, σε ποιο κείμενο αναφέρεστε, γιατί 24 σελίδες, ποιο κείμενο έχει 24 σελίδες; Γι' αυτό με μπερδέψατε. Τα κείμενα αυτά, είναι σύντομα κείμενα δεν είναι κείμενα 30 σελίδων» είπε χαρακτηριστικά για να απαντήσει ο κ. Σταϊκούρας πως πρόκειται για τις «επιστολές τις οποίες έδωσε για τα Eurogroup των ημερομηνιών, 11/2/2015 και 16/2/2015, που αριθμούνται στη συνέχεια, τελειώνουν στη σελίδα 29, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία έχει δώσει ο Υπουργός Οικονομικών, στις συγκεκριμένες σελίδες 20, 22 και 24 αναφέρονται χαρακτηριστικά οι προτάσεις που σας είπα. Τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να συνεισφέρουν στη βελτίωση του Δημόσιου χρέους» και να αναρωτηθεί «Ποιος εκφράζει την Κυβέρνηση;».

Ο διάλογος που ακολούθησε είναι ενδεικτικός καθώς πέραν των άλλων αναδεικνύει και διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και της αναπληρώτριάς του Νάντιας Βαλαβάνη.

ΟΛΓΑ – ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ(Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): … Ποιος εκφράζει την κυβέρνηση; Η Κυβέρνηση εκφράζεται συλλογικά. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει τρεις υπουργούς, δύο Αναπληρωτές και τον Υπουργό Οικονομικών. Ο πρώτος τη τάξει είναι φυσικά ο Υπουργός Οικονομικών. Και το Υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται συλλογικά και η Κυβέρνηση συνολικότερα εκφράζεται συλλογικά… Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι ένα κομμάτι της Κυβέρνησης που βγάζει ένα νομοσχέδιο και το φέρνει στη Βουλή, ένα άλλο κομμάτι της Κυβέρνησης, το οποίο υπογράφει κάποια προσωρινή συμφωνία στις Βρυξέλλες και τα λοιπά. Η Κυβέρνηση λειτουργεί συνολικά. Θα με συγχωρήσετε, επειδή εγώ δεν έχω δει, γι' αυτό μου έκανε εντύπωση και η αρίθμηση που μου είπατε. Εγώ τα έχω δει αυτά σαν επιμέρους κάθε φορά κείμενα, γι' αυτό μου έκανε εντύπωση το 20, 22, 24. Αν υπάρχει με αυτή τη μορφή στο σάιτ του Υπουργείου Οικονομικών, φυσικά, δεν υπάρχει κανένα θέμα να το αμφισβητήσω.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Άρα. ο κ. Υπουργός δεν, εκπροσωπούσε την Κυβέρνηση στις Βρυξέλλες όταν έλεγε ότι…

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Βεβαίως.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: … «τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να συμβάλουν στη βελτίωση του δημόσιου χρέους»;

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δεν ξέρω πώς το εννοούσε…

Πάντως, εαν τελικά ισχύουν τα όσα αναφέρει η επιτολή Βαρουφάκη τότε καθίσταται δύσκολη η κατάθεση νομοσχεδίου που θα προβλέπει την μεταβίβαση των εσόδων από την αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας σε άλλο λογαριασμό και θεωρείται πιθανότερη η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος που διοχετεύει τα έσοδα σε λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Το συγκεκριμένο πιθανό ενδεχόμενο δημιουργεί επιπρόσθετους προβληματισμούς καθώς ο «κουμπαράς» με τα προς αξιοποίηση ακίνητα για την αντιμετώπιση του χρέους θα έχει διευρυνθεί εντάσσοντας όλα τα ακίνητα του Δημοσίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα