''θελουμε πραξεις απο την τουρκια για να ξαναρχισουν οι συνομιλιεσ''...

19:31 17/3/2015 - Πηγή: Fimotro
Η Λευκωσία θεωρεί ότι οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού μπορούν να επαναρχίσουν...
αρκεί η Τουρκία να αποδείξει ότι σέβεται εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ
Έσπεν Μπαρθ Εϊντε, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι για να επαναρχίσει ο διάλογος θα πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που υπήρχαν πριν την απόφαση για άρση της συμμετοχής της στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις καθώς η ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς και η βούληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι δεδομένη.

Κληθείς να σχολιάσει ότι μετά τη λήξη της τουρκικής navtex στις 6 Απριλίου φαίνεται να δημιουργούνται κάποιες προοπτικές, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν μπορούν να γίνονται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να εκδίδει οδηγία προς ναυτιλόμενους παράνομα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Εϊντε ότι λόγω της κατάστασης στη διεθνή αγορά με τις τιμές για το φυσικό αέριο, αλλά και τα μη ενθαρρυντικά ευρήματα της ENI-Kogas δημιουργούνται χρονικά περιθώρια για να επανέλθουν οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι καμία σχέση έχουν τα δύο θέματα, τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Σε ερώτηση αν ο κ. Εϊντε αναφέρθηκε στις προθέσεις της Άγκυρας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι εξέφρασε κάποιες εκτιμήσεις, αλλά η δική μας πλευρά αναμένει να τις δει στην πράξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδιασμούς ή να λάβουμε αποφάσεις στη βάση εκτιμήσεων. Το πιο σημαντικό είναι να δούμε, στην πράξη, γεγονότα”, τόνισε.

Σε ερώτηση αν η απόσυρση του τουρκικού πλοίου «Μπαρμπαρός» και από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου περιλαμβάνεται σε αυτά που η Κυβέρνηση θέλει να δει να γίνονται στην πράξη, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε θετικά. «Φυσικά. Είναι ένας από τους λόγους που μας οδήγησαν στην απόφαση για άρση της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις», κατέληξε.
Keywords
Τυχαία Θέματα